用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-7-19 09:59
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生) ...

其實唔係話要分set or 增課時,亦都唔係話要做d咩大改革..... 好簡單考前test 都睇到學生proofreading 弱,我女都錯咗唔少,咁其實可以派多幾張練習佢地做,最多俾答案佢地自己對,唔好話嘥時間在堂上講解了,好過我自己出街搵練習俾佢做........

little_yolky 發表於 20-7-19 10:06
原來佢哋英文考得深嗎?好彩咁阿大都唔算太惡劣,係因為深啫BTW你覺得數學深唔深?
...

其實我女考完話覺得小學份卷深d,但又唔見佢好似小學咁高分,耐人尋味

Btw我只係睇佢教和考嘅分別,覺得兩者唔平衡....... 考深過教好多!

數.....難度其實唔高,唔係5星題,可能3-4星,但要係短時間做咁多複雜嘅題,嚟緊要加操速度......

little_yolky 發表於 20-7-19 10:00
係囉!我哋drama個script係老師派既。咁其實堂drama可以學乜呢

個堂oral嚟㗎? 乜有drama咩?

bbc2018 發表於 20-7-19 10:17
之前考完數學科,你哋呢科是最大反應,你覺得學校教學與考核相符?又要向學校反映?

...

數學係「做唔切」嘅問題最多,d問題你俾無限時間學生,一定考得好,咁即係唔係深嘅問題。況且,教學方面數學科老師盡晒力啦,要反映d乜?叫佢下次唔好出咁多呀?

little_yolky 發表於 20-7-19 10:33
咦?佢哋本來要做drama喔。

停課錄音個份?我以為oral堂嘅嘢.....

YmOra 發表於 20-7-19 10:35
認同你的憂慮,由於我喜歡"上智",故我有觀察過,若然上智响英文科的教學方法能夠仿傚一些女神校般有大量 ...

其實睇返今次英文科Reading卷考試個全級平均分,已經可以反映返教學嘅問題,如果都要扮睇唔到,真係無辦法

Yanamami 發表於 20-7-19 10:41
同学生操速度。我有同女講过,係屋企做功課都最好限時……試諗下考試限時既压力同係屋企任做既感覺点会一样 ...

所以上智數學教學完全無問題,係自己同阿女操速度,MC題有d放太多時間,最好一眼望就要知答案......

little_yolky 發表於 20-7-19 10:42
其實我哋絕大部分既小朋友都好努力,好聽教,學校可以推一把。

入得去一間學校讀,唔係只係想自己個個讀得掂就算,返學嘅目的係和同學仔一齊學習、一齊成長、一齊互相影響......  宜家資訊咁發達,打開個手機其實都有好多學習資源,係好容易自學,但只靠自學,咪失咗返學嘅意義?咁homeschooling都得啦!

Yanamami 發表於 20-7-19 11:00
逼合先可以更易提升,而且要家長都認同學校理念……我大女曾怨我無同佢考GH. 但我話我唔鍾意多功課同嚴既学 ...

同佢傾開QES係較需要自己理自己嘅學校,GHS就好似KTS嘅感覺,你跟晒學校嘅嘢,就已經好足夠。

Yanamami 發表於 20-7-19 11:39
都听闻MCS都係鬆,同学仔有無證实係咪禁?

初中課程聽落幾有趣味,但高中好似沒有M1 M2揀......?

little_yolky 發表於 20-7-19 09:57
點都好過乜都唔理。管咗,大部分同學都會跟,果小部分感覺良好既佢自己要落後唔怪得人。唔管,就大部分都 ...

仲有一樣,無上過網堂嘅科,如果見到自己個個考得好成績,都唔好太開心,因今次派嘅分有30%CA分,咁呢30%分無上網堂無乜功課又點計嘅呢?會唔會公平地人人有30%?希望停課後都會派卷俾返佢地睇錯乜,同埋考試個分到底有幾分......

Yanamami 發表於 20-7-19 13:16
我指係咪教学上都係寬鬆,唔會逼住学生~

真係唔清楚呀,阿女舊同學話測考都多嘢溫嘅,不過聽佢地上家政堂幾得意,自己要去上網搵食物營養,再計卡路里,再寫食譜咁.....

little_yolky 發表於 20-7-19 13:20
吓?30% CA分係咪上學期D 統測分呀?唔會人人30分咁好吧。不過可能其他科出得淺D,我睇起碼中史就唔深,係 ...

但有d科就計停課期間上堂、交功課嘅分喎...... 同埋如果係計上學期測驗個d分,點解又唔寫明30% 1st term test result呢?

Yanamami 發表於 20-7-19 13:32
都好奇MCS英文禁好上堂教乜野……

咁好似佢家政堂呢種做法,都已經學到英文嘅......

little_yolky 發表於 20-7-20 14:56
俾你嚇一嚇,即刻睇多次個reading分。又係幾樣衰喔。

阿大話,我哋學校似乎係中文唔高分,但貧富懸殊唔大 ...

阿大分析得無錯,英文呢科係學校貧富懸殊好嚴重,所以平均分先會拉到咁低

ksli312 發表於 20-7-23 11:53
其實咩狀元、榜眼只係虛名一個,無實質意義,但呢D同學考到5、6、7甚至8科5**,真是值得一讃,而實實在在的 ...

成績表有星星已經好閃,仲要十幾粒以上,真係發晒光了,名銜都係錦上添花
‹ 上一主題|下一主題