用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-7-19 09:48
我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢 ...
就算係我細女都会話唔知番学学左乜野,觉得番五日学係“多餘”,好多課堂可以cut, group埋三日上哂已足夠,唔洗日日番去發牛竇禁話……

little_yolky 發表於 20-7-19 09:57
點都好過乜都唔理。管咗,大部分同學都會跟,果小部分感覺良好既佢自己要落後唔怪得人。唔管,就大部分都 ...
但你諗下,就算好似SPCC DGS DBS呢尐英文水平高而又收生質素平均既学校亦唔可以管到学生之间要用英語交流,更何津系深水埗区?上智除左自行收区外英文好既学生,最極其量係SFA既,禁七除八扣果一半学生都係SSP区津小学生,大部份未必可以afford請NET去操英文……之前好多帖提过,学生到高小自然开始傾向用自己舒服既語言学习,对於从未慣用英語溝通既学生,逼都逼唔黎。

記得小学三、四年班時,我媽俾我group埋佢朋友尐女(DGJS)去NET度練oral, 上完第一堂我已喊死唔去……手心出汗心噗噗跳……-句都聽唔明一句都唔識講……惨过行刑。童年陰影呀~我先誓死从細就浸两个女英文。

gigayan 發表於 20-7-19 10:21

數學係「做唔切」嘅問題最多,d問題你俾無限時間學生,一定 ...
同学生操速度。我有同女講过,係屋企做功課都最好限時……試諗下考試限時既压力同係屋企任做既感覺点会一样?

little_yolky 發表於 20-7-19 10:40
乜你咁薄皮㗎,聽聽下咪明囉。呢句係兩個女教我既。

除咗校園英語交談,同gigayan同感,係個課堂設計有問 ...
你講作文comments同課程設計係可以同老師反影,正常情况下可指定同英文老師直接講(否則正常只見到班主任,今年非正常情况更惨,乜都無得見)。 不过我係唔多理女学校野,佢又少講,直至中五有-日佢話我教錯佢讀-个中文名,上History俾人笑爆,我話History堂有机会俾人笑讀錯中文名?佢笑我話:你唔係以為英文中学就真係全英文呀嘛……(我真係以為係),半半呀~(叫韓式炸雞咩……)於是到細女升中,我先專登问下,上堂係咪全英?佢話校內老師都全英,学生落堂就唔係,有分廣英普三group人……

YmOra 發表於 20-7-19 10:49
認同呀!如果可以响孩子細細個就形造一個多接觸英文英語的環境,孩子的英文就可以自自然然有成功。如果, ...
逼合先可以更易提升,而且要家長都認同學校理念……我大女曾怨我無同佢考GH. 但我話我唔鍾意多功課同嚴既学校,所以無考。 Who knows, 話唔埋如果佢係GH俾人压逼下DSE会考得更好?話時話,Honda爸好似好欣賞GH俾女既压力,对QES亦好似有微言。

sumshan 發表於 20-7-19 11:15
請問你女兒現在入了協恩嗎?讀中幾?聽聞數學教得很深,是嗎?想知多些協恩的師資和教學,謝謝(emoji)(emo ...
上文提要,是銀禧……

gigayan 發表於 20-7-19 11:14
同佢傾開QES係較需要自己理自己嘅學校,GHS就好似KTS嘅感覺,你跟晒學校嘅嘢,就已經好足夠。
...

都听闻MCS都係鬆,同学仔有無證实係咪禁?

gigayan 發表於 20-7-19 12:22
初中課程聽落幾有趣味,但高中好似沒有M1 M2揀......?
我指係咪教学上都係寬鬆,唔會逼住学生~

gigayan 發表於 20-7-19 13:25
真係唔清楚呀,阿女舊同學話測考都多嘢溫嘅,不過聽佢地上家政堂幾得意,自己要去上網搵食物營養,再計卡 ...
都好奇MCS英文禁好上堂教乜野……

gigayan 發表於 20-7-19 13:53
咁好似佢家政堂呢種做法,都已經學到英文嘅......
即係如我細女所言,学英文係其他堂学得啦,英文堂根本唔知可以教咩?

hkpapa852 發表於 20-7-19 16:31
恕我直言,如果未能明白語文堂既用處,反映水平未能達頂尖之列。

佢真情係嘥学費之人啦!我就不嬲講应插佢番津校,悭番!頂尖?排幾條街都未到佢……

b3410 發表於 20-7-19 17:49
大學如果學語言專業,會學D咩?而且還有英國文學。如果只為DSE,可能一些同學初中已經可以達到。
...
所以佢觉得唔知為乜囉~Eng Lit更係恰哂眼瞓~

b3410 發表於 20-7-19 15:50
細Y果間?
細Y果间好似無幼稚園……

b3410 發表於 20-7-19 22:45
佢果間Eng lit 好勁喎
唔代表佢勁

YmOra 發表於 20-7-20 08:16
個人認為,大多嘅B1中學,尤其有實力嘅B1a中學的考試卷很大機會會出得比人"深",因為想學生感覺未夠 ...

有时有心果科既老師又未必適合香港考試生态……細女曾提过,历史科老師講了半个学期同書本正題唔拿更野,Sci, LS老師亦係課外野……老实,佢地係有料,如果对該科無興趣学生,要靠佢跟課題講書既,会俾佢帶遊花園唔知去左边,除非本身对該科好有興趣,会當佢講既課外知識係宝。我同女講,你呢尐老師幾好呀,外国教法,將知識应用係生活上……但我女話,不過我要考試呢.....都係要靠自己讀。

little_yolky 發表於 20-7-20 14:59
佢係理科勁吧?
無科標青係佢强項~

b3410    發表於 20-7-20 17:24
‹ 上一主題|下一主題