用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-7-18 14:14
考英文科前都係温其他科,小学仲話做下proofreading練習,中学直情無野做。 ...

咁考前都俾咗份paper佢做,雖然做到黑晒面,話我阻佢溫中文

little_yolky 發表於 20-7-18 18:28
我覺得,個個都係教咗幾十年書既老師,佢要做就自然會做,唔想做就講乜都無用。
...
幾十年嗎?教我女既老師好後生喎……

gigayan 發表於 20-7-18 19:16
咁考前都俾咗份paper佢做,雖然做到黑晒面,話我阻佢溫中文
中文真係要擺多尐時間温吖嘛……

little_yolky 發表於 20-7-18 18:27
拿,學校要求明確D,老師跟得足D,同學就自然跟多D。依家真係無人理㗎。
...
学校宗旨係乜吖?自己管理自己而唔係要人管嘛……

Yanamami 發表於 20-7-18 22:18
学校宗旨係乜吖?自己管理自己而唔係要人管嘛……

當自己唔管好自己時,就要人管了,而唔係放任。

gigayan 發表於 20-7-18 11:00
阿女當時見到咁嘅畫面,覺得d師姐當學校屋企咁,幾warm 幾有歸屬感呀
...

我也很喜歡,貴校真係我最愛嘅天主教中學,當年為女兒找升中學校時已經十分喜歡貴校不似一般天主教中學那樣嚴,關愛濃學生愛學校向心力十分強。

little_yolky 發表於 20-7-18 23:58
當自己唔管好自己時,就要人管了,而唔係放任。

禁讀書学习用功从來都系靠自己,如果靠人逼靠人管就可以既話,禁全部都係band1生了。你都好紧張阿妹,但佢自我感覺良好,觉得自己已盡力,你都無佢乎?

回覆樓主:

英文科個課程編排好d,有系統性d,再加強目標性,學生成績會更上一層樓,htc學生係真係勤力有心讀嘅,只要俾返d武器佢地揸手,唔係等佢地自己發掘,會提升唔少5+ %

既然前人都做到一講htc就知英文好,讀寫講聽樣樣都掂,無理由資訊科技咁發達嘅今日做唔到......

gigayan 發表於 20-7-18 11:06
我覺得英文嘅課程,學校尚有改善空間,卷係深,但課程又唔覺教到咁深
...

個人認為,"上智"整體收番嚟嘅小學生英文水平比好多中學高,先係响自行階段校長亦明言上智對英文要求十分高,想自行成功被取錄務必英文要好,就算其他科目略為遜色DD也不是問題,因為校長認為中學課程英文是首要嘅重要學習元素。加上深水埗區出名嘅英文小學的學生也是上智喜歡多收的學生。故個人估算上智以英文能力為收生指標係有她的成功之處,就如聖言以強數學生為目標一樣有學校嘅特色。所以,以本身已經擁有咁上下嘅英文水平嘅小六生而言,在一向响家裏或外出補英文的"訓練"下,一下子進到上智係未必接受到學校對英文的教學方法,加上始終由大抽獎而入嘅學生英文水平參次,故我也認為學校英文教學法不會深不會合大多數jm心意。不過,好在學生一直响家中响小學已不斷浸淫於學習英文中,故學校的教學法未必會影響到女孩子這一科的成績。但,已有的英文能力卻幫助到學生學習其他以英文書英文教學嘅科目。十分欣賞上智嘅收生"策略" 和 "實踐"的成功。

Yanamami 發表於 20-7-18 11:59
响往多过嚇走吧……有雪糕車係校外,老師曾請全班落去食雪糕呢~

十分認同。哩種"成長"環境一定吸引好多女孩子想入讀,當年向女兒講述"上智"校園生活的種種,她已經垂涎三尺了。

YmOra 發表於 20-7-19 08:53
我也很喜歡,貴校真係我最愛嘅天主教中學,當年為女兒找升中學校時已經十分喜歡貴校不似一般天主 ...
點解二選一時,你投了HY一票?你無講原因??

YmOra 發表於 20-7-19 09:25
個人認為,"上智"整體收番嚟嘅小學生英文水平比好多中學高,先係响自行階段校長亦明言上智對英文要求十分 ...

我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢科成年做咗d乜呢?不過今年情況可能特殊,都會繼續睇下來年係點嘅情況.......

Yanamami 發表於 20-7-19 09:00
禁讀書学习用功从來都系靠自己,如果靠人逼靠人管就可以既話,禁全部都係band1生了。你都好紧張阿妹,但佢 ...

點都好過乜都唔理。管咗,大部分同學都會跟,果小部分感覺良好既佢自己要落後唔怪得人。唔管,就大部分都唔做,人係有惰性,今次停課就知。小學雞剛剛升中,學校應該規限佢哋,讓佢哋學習管理自己。佢哋手機都管得咁嚴,唔熄機俾人發現要坐監啦!個個咪聽聽話話。

YmOra 發表於 20-7-19 09:25
個人認為,"上智"整體收番嚟嘅小學生英文水平比好多中學高,先係响自行階段校長亦明言上智對英文要求十分 ...
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生)自然会觉得学校無乜做野。而我向来觉得語文嘛,亦唔可以只靠課堂,尤其对本来英文有-定水平既,我—向主張融入生活既学习。如果係直資,可以分set上堂就可以係程度同要求上有調整,津校係呢方面系难既,無資源之餘亦順得哥情失嫂意,不过我相信校方係会接受不同意見去調適。

gigayan 發表於 20-7-18 13:36
考英文前夕阿女係用嚟溫中文.....

基本上學校英文科要執課程嘅話,一齊做下閱讀卷、作多d文老師幫手改、 ...

係囉!我哋drama個script係老師派既。咁其實堂drama可以學乜呢

gigayan 發表於 20-7-19 09:48
我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢 ...
就算係我細女都会話唔知番学学左乜野,觉得番五日学係“多餘”,好多課堂可以cut, group埋三日上哂已足夠,唔洗日日番去發牛竇禁話……

gigayan 發表於 20-7-19 09:48
我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢 ...

原來佢哋英文考得深嗎?好彩咁阿大都唔算太惡劣,係因為深啫BTW你覺得數學深唔深?

Yanamami 發表於 20-7-19 09:59
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生) ...

我哋學校真係好鬼窮

Yanamami 發表於 20-7-19 09:59
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生) ...

其實唔係話要分set or 增課時,亦都唔係話要做d咩大改革..... 好簡單考前test 都睇到學生proofreading 弱,我女都錯咗唔少,咁其實可以派多幾張練習佢地做,最多俾答案佢地自己對,唔好話嘥時間在堂上講解了,好過我自己出街搵練習俾佢做........

little_yolky 發表於 20-7-19 10:06
原來佢哋英文考得深嗎?好彩咁阿大都唔算太惡劣,係因為深啫BTW你覺得數學深唔深?
...

其實我女考完話覺得小學份卷深d,但又唔見佢好似小學咁高分,耐人尋味

Btw我只係睇佢教和考嘅分別,覺得兩者唔平衡....... 考深過教好多!

數.....難度其實唔高,唔係5星題,可能3-4星,但要係短時間做咁多複雜嘅題,嚟緊要加操速度......

‹ 上一主題|下一主題