用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚園 (愉景新城)
樓主: AveryMak
go

方方樂趣幼稚園 (愉景新城) [複製鏈接]

Re: 方方樂趣幼稚園 (愉景新城)

AveryMak,

我囡囡以前係讀本地班gar.

個人意見本地班好D (尤其方方國際班又冇中文學又冇普通話), 有語文常識(中文)學, 而家囡囡已經認到好多中文字la.  而且英文同數學都係用英文教, 中英都顧及到.

醒目開學勳章

Hi BBChan

我囝囝班主任係梁老師,不過我都知邊個係朱老師,因為係佢帶我地參觀學校架,我都覺得佢好好,未開學果陣成日都係到諗如個係佢做囝囝班主任就好啦,不過最終都唔係 :-|

其實你囡囡讀得咁開心,又學到好多野,點解仲要同佢轉校呀,保良局譚歐陽少芳幼稚園係唔係好好架?

puku

醒目開學勳章

AveryMak 寫道:

昨日婆婆同囡囡去醫生到體檢,有個小朋友發高燒; 禁我地讓佢先,點知佢好耐都唔出來; 婆婆問姑娘,點解禁耐;不如我地夜d再來, 姑娘話唔駛; 就禁樣等左45分鐘    , 到我地時醫生一d表示都無, 就求求其其幫我個女檢查。打電話去問時, 姑娘話會量頭圍,結果係無, 唔夠5分鐘就話ok, 出邊又無病人; 乎顯了事,       , 真係無下次。

AveryMak

唔係邊醫生果到嘛 5分鐘唔駛就ok,咁都得,我囝囝出世睇到依家個醫生都要用幾分鐘啦。

好彩你提一提,我完全唔記得呢件事,到依家都未交翻比學校 ,真係無記性  

puku

PUKU,

雖然方方係幾好, 但我亦好鍾意保良局譚歐陽少芳幼的英文教學模式.

BBChan

can i ask where is 保良局譚歐陽少芳幼稚園 ?

BBChan 寫道:
PUKU,

雖然方方係幾好, 但我亦好鍾意保良局譚歐陽少芳幼的英文教學模式.

PUKU 寫道:
[quote]
AveryMak 寫道:

昨日婆婆同囡囡去醫生到體檢,有個小朋友發高燒; 禁我地讓佢先,點知佢好耐都唔出來; 婆婆問姑娘,點解禁耐;不如我地夜d再來, 姑娘話唔駛; 就禁樣等左45分鐘    , 到我地時醫生一d表示都無, 就求求其其幫我個女檢查。打電話去問時, 姑娘話會量頭圍,結果係無, 唔夠5分鐘就話ok, 出邊又無病人; 乎顯了事,       , 真係無下次。

AveryMak

唔係邊醫生果到嘛 5分鐘唔駛就ok,咁都得,我囝囝出世睇到依家個醫生都要用幾分鐘啦。

好彩你提一提,我完全唔記得呢件事,到依家都未交翻比學校 ,真係無記性  

puku
[/quote]

YES

BBChan 寫道:
AveryMak,

我囡囡以前係讀本地班gar.

個人意見本地班好D (尤其方方國際班又冇中文學又冇普通話), 有語文常識(中文)學, 而家囡囡已經認到好多中文字la.  而且英文同數學都係用英文教, 中英都顧及到.

英雄所見略同      。所以我就想K1俾我個囡讀D英文教學模式好D及有普通話學的幼稚園。     

kyy,

PLEASE CLICK HERE

kyy 寫道:
BBChan

can i ask where is 保良局譚歐陽少芳幼稚園 ?

[quote]
BBChan 寫道:
PUKU,

[/quote]

vhunghk,

Thank you.

Youma
vhunghk 寫道:
youma,

Media for international class is English.  No Chinese songs.  

As for local class, it has both Eng and Chi but it focuses on Chi.

Of course, you can select either of them.

醒目開學勳章

AveryMak

早晨 好多日無入黎啦,我尋晚簽手冊,囝囝係學校既表現差左,唔聽老師話,我打電話比老師,佢話囝囝日日叫佢準備放學就 ,食茶點又起身去玩,唔肯坐好,真係激c我啦     

其實會唔會返全日好地呢 可以成日有人教佢

PUKU
我thanks for yr reply.我知不"留"方方樂趣幼稚園 (愉景新城)既
comments都唔差,但TST就好多人都5知啦!then, keep in touch!你囝囝會一直上嗎? 
PUKU 寫道:
catcatmon
唔好意思呀,我囝囝剛剛開始返N1,我答你唔到啦,不過囝囝真係好開心,佢係極到慢熱既人,依家都好主動換衫上車去返學,我估環境氣氛應該唔錯 :

醒目開學勳章

catcatmom

唔洗客氣,其實我覺得好唔好,好視乎自已既要求,開學前我都有問過其他媽咪,有人讚不絕口,亦有人叫千其唔好讀,當時都好驚,但學費已交,即管試試,幸好,都目前為上尚算OK,囝囝現在已完全熟習環境,開始唔聽老師話啦。暫時都會比佢一直讀下去,多地入黎一齊分享啦。

[quote]
catcatmom 寫道:
PUKU
我thanks for yr reply.我知不"留"方方樂趣幼稚園 (愉景新城)既
comments都唔差,但TST就好多人都5知啦!then, keep in touch!你囝囝會一直上嗎? [quote]

Sorry PUKU,

我好耐都無上黎, 唔知你

醒目開學勳章

AveryMak

唔緊要啦,我都唔係成日入黎,大家KEEP住UNDATE囉。

之前見妳的留言,妳係唔係打算幫妳囡囡報其他幼稚園呀,有沒有心儀既學校,其實我都有諗過,但係到升小,又要跟住址,假若報有直屬中、小既學校,個費用都好徑,仲話要大學,我起不是要捱足廿幾年 所以真係好煩

囝囝都係,好唔聽話,成日發脾氣係到 ,又坐唔定,希望快D乖D就好啦

妳囡囡無事MA 好翻未,我囝囝都係,之前有兩聲咳,好翻左,跟住又肚痾,今日已經第13日啦,日日最少都有6、7次,睇左醫生都唔知做乜     

PUKU,

的而且確我係會考慮其他的幼稚園, 因我本人不太喜歡荃灣區的小學, 或者說未找到自己心儀。      

依家的細路真幸福, 我地份糧除左供樓, 差唔多全部都用係佢地身上。    一條龍的學校我都會考慮, 你呢??

多謝關心, 囡囡仲有幾聲咳, 有痰; 但係佢唔認咳出來, 又吞番;     我都預左小朋友番學實多d病, 早d俾佢適應d細菌。

希望佢快d好番, 我聽日仲要帶佢去海洋公園, 今個月海洋公園有promotion25% off, 有時間帶bb去呀, 佢地實開心。

昨日,收到學校通告, 九月十六日有中秋晚會; 你會唔會帶囝囝去呀? 如果去, 到時可以見

醒目開學勳章

AveryMak

一條龍既學校我都有諗過,但係睇過其他媽咪留言又好驚,好似培x咁,到小學時,只有2測2考,好似唔係好大壓力,但係佢地話,只要有一科唔合格就要留班,但每人只有一次機會,以我囝囝現時之表現,我總覺活動教學會適合些,但這些學校在學術上又好似比較弱,所以都未決定到。

25%off真係好低喎,我舊年11月個陣都有同囝囝去過,佢好開心,坐完火車仔叫佢起人都唔肯,仲係到 ,個陣日頭都好晒好熱,記住帶傘同帶多件衫仔比囡囡,萬一出汗濕左都有得換,出翻一身汗,就會完全好番架啦   

16/9中秋晚會本來打算去,諗住囝囝一定會好開心,但老師中午打比我話改左係尖沙咀街坊福利會開,依家又要諗諗先啦 :cry:

係啦!!真激氣!!      好地地係愉景咪好, 突然又轉去尖沙咀; 真係要睇當日的情況再算。

去海洋公園個日, 天氣唔錯; 囡囡同佢個朋友仔玩得好開心。      , 第二日, 睡醒又話要去。    你快d帶囝囝去relax

醒目開學勳章

AveryMak

哈哈,妳囡囡好得意呀,會唔會過兩日諗起又叫妳再去     

PUKU,

會都唔定, 你幾時決定去唔去中秋晚會; 話我知呀!!

醒目開學勳章

AveryMak

中秋晚會 :cry: ,我諗去既機會唔大,太遠啦,除非果日唔洗OT或會考慮o下,況且咁多分校一齊,又家長又小朋友,會唔會太多人呢,有d驚,睇怕都要到時先決定到。咁妳會唔會去呀
‹ 上一主題|下一主題