用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添   [複製鏈接]

estw 發表於 20-7-16 08:20
哦,仲以為係乙部排位添。咁另外又想請教,如果自行揀間非校網內的中學卻冇收到正取通知,到大抽獎時只可 ...
但如果你本身係沙田校網,我個人就建議你自行去搏,然後甲一都搏。甲二就要守,選返沙田區。機會當然唔及轉校網到北區高,北區鄧顯,雖然迦密柏雨每年都有位借到北區校網。
不過,每年情況不一樣,以剛剛這一年看,今年大埔借去北區學額係少得多,每間借去最多3-5個學額。所以我不建議你轉去北區校網。
更何況,北區校網年年都說不足b1位,有機會跌去b2中學。
我自己覺得自行搏街外b1中學機會係較大,因為自行位多,又可以搏後補。

靚靚C9 發表於 20-7-16 13:51
叩門要考筆試,同學仔話數學考英文數,北區又冇英文小學,考英文數點會識!
...

不過,如果小學有操開ps1卷,其實應該經常都做中英對照題目,無理由完全唔識識做。算中一暑期數學作業都英文喇

思思baby 發表於 20-7-16 14:58
回覆 靚靚C9 的帖子

我地學校自行入鄧顯只有1-2人, 但抽到就十幾人, 要抽獎個班, 都係B1B~B1C水平...面對B ...
我哋都係。鄧顯抽入就多過自行,多數去咗甲寅田中,因為取決於家長、小朋友選擇。不過放榜日有啲已派甲寅田中兩間既家長走去叩鄧顯,就難以理解喇。

zngo 發表於 20-7-16 22:09
自行想揾一間搏下,另一間都想進取得嚟但有把握啲!
正確✅

little_yolky 發表於 20-7-19 09:50
問題係你本區大埔,自行一定要一擊即中,十拿九穩。否則大抽獎要講運,你乙一唔中就落B2校了,或入成績低 ...
完全同意。所以建議樓主索性轉沙田校網。
如果留返北區或大埔,建議自二甲二留返本區,甚至做埋乙一。
乙二還有值得搏的機會。

zngo 發表於 20-7-20 19:11
大埔區唔夠位,自行真係真係要好小心,但講真句,自一、二都唔想留大埔!
要留意多幾間學校先至得!
...
大埔的中學近年真係麻麻。建議如果可以轉沙網不妨做。如果轉唔到,自一自二,甲一甲二甲三,都可以考慮沙田。
畢竟沙田區B1學位從未聽過唔夠。
北區,似乎只見今年連鄧顯校長都話夠B1位而已。以前一直唔夠,明年又唔知夠唔夠。不建議轉北區。
小朋友兩邊參觀完都話沙田B1中學學習氛圍會好過北區B1中學,北區比較死讀書及谷。

fmc 發表於 20-7-26 22:06
今年佢地無取消interview ?

今年王的自行係揀人打電話做interview。

高達紅色 發表於 20-7-29 16:36
請問大埔轉沙田網點轉?
另外大埔小學報沙田中學自行會唔會減分架?
經小學向教育局申請跨網網,具體手續應該在開學後升中家長會有講。跨網後,統一派位banding會跟沙田抽,所以要認真考慮清楚先好。對邊緣人影響大。
大埔報沙田自行不會減分。

estw 發表於 20-7-29 23:58
我都係大埔區,响EK爬左一段文之後,確係有啲後悔當初由沙田搬黎大埔。

想請教,若轉校網會對邊緣學生有 ...

自行最多40-50多個位,甲部則10個上下,乙部起碼80-90個甚至更多位。
如果只靠自行﹑甲部,機會當然會無乙部都有得抽咁多位喇。
如果心儀的中學本身有聯繫小學,大結局甲部﹑乙部,聯繫小學都會訓身抽返該中學,機會更加少。
所以自行應該是到他區嘗試的最好機會。大埔如果驚b1學位唔夠,可以自行一出返沙田,自行二就番返大埔。這安全些少。

grace-yeung 發表於 20-8-1 16:27
回覆 nillnill 的帖子

你好啊,我想請問下其實如果真係要轉校網,其實小朋友讀到小幾就要轉?唔該你 ...
最遲二月(即統一派位前要轉)

grace-yeung 發表於 20-8-1 21:31
請問要前幾多?小5下學期得唔得?
通常係小六才開始申請,一次係12月左右,另一次就係大抽獎前

zngo 發表於 20-8-8 13:50
不過唔知鄧顯相非佔得幾多呢?因為北區、大埔區都有相非!
北區好多雙非就要預左。鄧顯更加係雙非家長心儀選項(因為佢地通常見邊間勁就搵邊間,好少理小朋友是否受谷)。見一些家長微信群組,好多可能都係雙非家長開,例如甲寅都六十幾人,恐怕香港家長唔加入變成少數唔合群都有可能。例如風采,聽講中一新生過半級都係

zngo 發表於 21-5-1 09:29
好多謝各位的提議,阿女非常幸運,成功自一鄧顯正取生,我其實都有諗過鄧顯係咪真係適合佢,但原來佢自最想 ...
恭喜樓主
‹ 上一主題|下一主題