用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添   [複製鏈接]

zngo 發表於 20-7-15 18:38
阿女比較喜歡學校同學生都進取型,佢話想同學們可以一起專心上課,請問大家會點排呢3間學校?
...

想請教,曾肇添同另外嗰兩間好似吾同校網,咁是否填表只可填甲部?

zngo 發表於 20-7-16 08:10
諗緊自行唔知點揀好

哦,仲以為係乙部排位添。咁另外又想請教,如果自行揀間非校網內的中學卻冇收到正取通知,到大抽獎時只可擺甲部,咁會吾會機會細左,因為我見選校策略係叫人將心儀中學放曬甲乙。

nillnill 發表於 20-7-29 16:52
經小學向教育局申請跨網網,具體手續應該在開學後升中家長會有講。跨網後,統一派位banding會跟沙田抽,所 ...

我都係大埔區,响EK爬左一段文之後,確係有啲後悔當初由沙田搬黎大埔。

想請教,若轉校網會對邊緣學生有影响,咁如果只靠自行和甲部黎選,中嘅機會是否會比轉網大?吾該

nillnill 發表於 20-7-30 00:41
自行最多40-50多個位,甲部則10個上下,乙部起碼80-90個甚至更多位。
如果只靠自行﹑甲部,機會當然會無 ...

謝謝回覆

照咁睇,如果想自一和甲一揀九真機會是否好微?知道佢地有聯系小學。

foxli 發表於 20-7-30 12:58
回覆 estw 的帖子

其實自行學校應該好少收返聯小,除非好top,因為聯小大抽獎都會入番,同埋聯中自行都會 ...

謝謝回覆   我個人係喜歡九真多過聖羅撒

medicine 發表於 20-7-30 13:04
正如樓上所講,係B1生,住大埔的話,聖羅撒係比另一個目標更合適,路程都近啲。 ...

謝謝回覆   如果撘東鉄,聖羅撒要响大圍轉馬鉄,九真多一個站但一出站就係,計落好似仲近啲。不過講呢啲都冇用,暫時都未知小朋友會係咩banding

medicine    發表於 20-7-30 14:56

medicine 發表於 20-7-30 14:59
講到banding,唔係一直心中有數咩?前面五年級之前個啲考試已經有大概。呈分會有變化,起落唔大該估到八九 ...

都係嘅,所以要加倍努力。
‹ 上一主題|下一主題