用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情當前,是否要棄私幼轉券幼
樓主: 快樂火雞
go

疫情當前,是否要棄私幼轉券幼   [複製鏈接]

其實疫情之下,券幼的收入不受影響,拍片教學,資源分配反而輕鬆。
但私幼就要cut人手。變相資源緊張。

所以講back up, 分分鐘券幼更好

lovelovebabe 發表於 20-7-16 20:22
我都想知,除了LH 和 York, 仲有邊間喺疫情期間提供嘅教學質素令家長滿意?
...

Think

快樂火雞 發表於 20-8-5 10:53
其實疫情之下,券幼的收入不受影響,拍片教學,資源分配反而輕鬆。
但私佑就要cut人手。變相資源緊張。
同意

whylikeu 發表於 20-8-5 09:41
我都有同樣情況

私校果邊既網上backup

係咪要外補但德育好好嗰間?全部升到小學真係好吸引

jtw_ki 發表於 20-8-5 12:27
Think

介唔介意講多少少?想知多d幾耐一次zoom/video? 每次幾長?包咩科?pn都一樣嗎?

aaa28 發表於 20-7-20 00:58
RC

咁差?

請問Joyful 用家在疫情下學校有咩支援?有zoom及教學短片嗎?阿女黎緊讀K1, 諗緊應否放棄券幼讀Joyful, thanks.

magmum 發表於 20-8-5 15:16
介唔介意講多少少?想知多d幾耐一次zoom/video? 每次幾長?包咩科?pn都一樣嗎?
...

k3:
2、3月疫情開始時每日5、6條短片(每條片大概幾分鐘),中英文老師一個禮拜各打一次電話俾小朋友,同埋每日都有功課俾小朋友做。到4月除咗以上嘅嘢,另外再有zoom,中文老師一個禮拜兩次zoom(一次全班、一次小組);英文老師每日一次zoom(小組),同一個禮拜一次zoom(全班);音樂老師一個禮拜一次zoom。至於n班-k2好似都有zoom,但幾耐一次就唔太清楚。
本來疫情減退時學校安排暑假補課,補到7月尾,另再安排8月有2星期英文班for k3;n班-k2 就8月有2星期適應班,等佢地適應升班。但後來疫情又嚴重咗,要提早放暑假,所以7月由放假開始,中英文老師各每日一次zoom,音樂老師每個星期一次zoom,直到7月尾。而8月嘅英文班亦轉做zoom,英文老師上,每日一堂,上兩星期。
以上zoom係每堂30-40分鐘,因為zoom有限制過40分鐘會自動登出課堂

magmum 發表於 20-8-5 15:16
...

嚟緊新學年嘅n班,下個星期開始zoom,一個禮拜2、3次(小組為主,班主任上,主要認識校園同老師),另每星期再有5、6條短片,同會有教材輔助。遲d如果疫情減輕,放寛限聚令,學校會安排小朋友喺唔同時間回校,同老師小組會面,等小朋友熟悉學校同老師,遲d復課會易d適應

jtw_ki 發表於 20-8-6 11:34

嚟緊新學年嘅n班,下個星期開始zoom,一個禮拜2、3次(小組為 ...

好詳細,Thank you

請問邊間卷幼喺九龍城或九龍區,會教英數同有英文語境?

回覆 sa316 的帖子

券幼基本無英文,中文爲主是教育局的資助條件

個疫情已經咁慘,仲要掛住谷小朋友學術? 其實都幾陰公。
我都係hold咗一私一卷,聽講間卷校嚟緊都會有zoom有video,仲會分組做同有D類似show and tell的英文,好似都差唔多做曬私幼D嘢,宜家諗緊放咗間私幼,留返D彈藥,始終個未有疫苗,應該仲要一段時間先回復正常,反正都係屋企做zoom,分別都唔大啦。

Judyc1228 發表於 20-8-8 11:33
個疫情已經咁慘,仲要掛住谷小朋友學術? 其實都幾陰公。
我都係hold咗一私一卷,聽講間卷校嚟緊都會有zoom ...

但教育局話唔建議幼兒用視象教學。

sa316 發表於 20-8-8 09:56
請問邊間卷幼喺九龍城或九龍區,會教英數同有英文語境?

保良局譚歐陽

回覆樓主:

私幼昨天公佈了 zoom 的安排。我本來諗住私幼券幼都上住堂先啦。反正都交了九月學費。點知私幼嗰邊話要著校服上zoom喎。其他學校也有這個要求嗎?
我還是十五十六當中。好想 quit 私幼又驚做錯決定。

lobb2015 發表於 20-8-19 10:28
私幼昨天公佈了 zoom 的安排。我本來諗住私幼券幼都上住堂先啦。反正都交了九月學費。點知私幼嗰邊話要著校 ...

我女之前n班個間有要求著校服,不過吾係個個著。

私又好卷又好
呢2年都預左係自己教架啦
有分別嗎?

muimui125 發表於 20-8-19 16:42
私又好卷又好
呢2年都預左係自己教架啦
有分別嗎?

唯一肯定係如果到升小時報考直私/小一叩門,讀較出名嘅私幼喺校方screening上會有優勢。當然卷幼家長背後都可發功,但疫情下唔退私幼嘅家長比學校印象係屋企教學資源足d, 財政鬆動d咁,而且私幼家長背後同樣會發功。而家報n/k或者唔太見到門第有別,但到見到一線直私二面&叩門一線官津小 二面offer果班以私幼生為主,都值得家長諗諗

Ftm2020 發表於 20-8-6 03:35
請問Joyful 用家在疫情下學校有咩支援?有zoom及教學短片嗎?阿女黎緊讀K1, 諗緊應否放棄券幼讀Joyful, tha ...

每星期有教學短片(由4-8條不等),有教phonics,數學,中文,故事(英,普),工作紙解說,有時有勞作,音樂,運動, 4日zoom@30分鐘一堂(class size 6-8人)有互動, 每星期有工作紙及home learning kit, learning kit非常好玩,小朋友好鍾意玩, 學習興趣大.
‹ 上一主題|下一主題