用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇言語資優但認字能力差?
go

有冇言語資優但認字能力差? [複製鏈接]

仔仔家下20個月大已經講緊結構複雜嘅句子,日常可以好似大人咁對答,舉一啲例子:
- 「媽咪過嚟痞低喺度睇地鐵。」
- 「呢個蛋糕係媽咪整比(佢名)食架。」
- 玩緊積木,會講「陣間砌咩先呢」
唔鍾意嘅嘢會講「唔鍾意呀,媽咪唔好啦」
- 見到屋企人冇帶口罩返入屋企拎,會講「爸B做咩返入黎嘅?」之後再問佢點解爸B返黎佢會答「拎口罩」
-見到路上一列列防撞屏障,會話「好似地鐵呀,影低佢比爸B睇吖」

平日行為成熟謹慎,記性非常好,通常教佢嘢一次就記得,例如同佢講呢條係鯨魚,佢之後見到會同返我地講呢條係鯨魚。聽覺非常靈敏,電話邊個打黎或者語音邊個講,一聲就知,街外係電單車、消防車定救護車經過,佢一聽就知。聽一首歌幾次,中英文都好都識唱埋歌詞出黎。

問題係佢好討厭字卡,一直以來一拎字卡出黎佢都唔理我,最近甚至會講「唔好!唔要!唔想」,用其他活動教學方法都教過,都記唔到ABC或者123,咁耐以黎只係教ABC三個字同123三個數字佢都記唔到,所以好怕佢有認字障礙。但佢識用數字數物件,例如同我講「張被有一架車」,我話呢邊仲有一間,佢會話「兩架」,再搵多一架佢會話「三架車」,咁佢係專登唔記,定咩原因佢連最基本嘅字都記唔到呢?

我覺得佢只係言語能力發展比較好,唔係資優都唔緊要,反而想知有冇小朋友講嘢叻但認字有問題(emoji)(emoji)

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個孩子有唔同嘅興趣或學習方法,佢可能覺得字咭無趣味,咁家長就要識變通,睇下有無辦法令認字變得有趣

而且,每個孩子敏感期都唔同,可能半年後佢鍾意都未定!

我大仔係鍾意認字,但唔鍾意flash,我一flash 佢就走
唔知你係咪英文字咭,但英文認字仲可以用letter card / magnet
教埋phonics...   

其實家長唔需要急於認字,或者先伴讀,到佢覺得認字重要,就自然認到
恐龍家

如果小朋友係語言資優,無可能鍾意認字卡,原因係認字卡係俾語言弱既小朋友用,教資優小朋友需要用佢既獨特學習方法。

小曳人 發表於 20-7-13 07:47
每個孩子有唔同嘅興趣或學習方法,佢可能覺得字咭無趣味,咁家長就要識變通,睇下有無辦法令認字變得有趣

...

謝謝建議!我諗都要再諗諗其他辦法令佢有大啲興趣。我唔係想教佢生字呀,字卡都只係英文字母卡,但只係發覺我教黎教去佢都連ABC三個英文字母都記唔到,所以有啲擔心。我會再慢慢黎~

王家爸爸 發表於 20-7-13 19:09
如果小朋友係語言資優,無可能鍾意認字卡,原因係認字卡係俾語言弱既小朋友用,教資優小朋友需要用佢既獨特 ...

能夠得到你回覆實在非常感謝!想請教呢個階段連英文字母(只係ABC)或者只係數目字(只係123)重覆教導都認唔到,我試過釣字母、畫公仔、做手工或者用佢最愛嘅工地車上面貼ABC嘅方法教都唔見成效,我係咪應該停止再教佢字母,定係教導嘅方法錯左呢?

但明明佢識唱晒成首A-Z同數1-10中英文,一啲冷門嘅詞語例如螺絲批同攪拌機呢啲字,佢聽過一兩次就運用得返出黎,認圖片同實物完全冇問題,最近呢幾日講嘢嘅邏輯思維更複雜,更成熟,但對於字母同數字佢就分唔到,之前試過見到英文字母佢都會數1-10,或者見到數字會講A-Z....我好擔心佢有某類學習障礙

醒目開學勳章 貢獻勳章

mandiiiiiie 發表於 20-7-13 22:06
謝謝建議!我諗都要再諗諗其他辦法令佢有大啲興趣。我唔係想教佢生字呀,字卡都只係英文字母卡,但只係發 ...
可能你有概定順序,但其實唔需要
我係先教EAT,CAT,然後教ABC 架!
因為ABC無趣味,但CAT 有
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係嗰句:敏感期,人人唔同,有d人用視像學習,有d人用聲音,但你強迫條魚學爬..... 為咩呢?

zaba    發表於 20-7-23 16:19
王家爸爸    發表於 20-7-14 10:39
恐龍家

小曳人 發表於 20-7-14 07:47
可能你有概定順序,但其實唔需要
我係先教EAT,CAT,然後教ABC 架!
因為ABC無趣味,但CAT 有

原來係咁,咁我明喇,唔該晒!

mandiiiiiie 發表於 20-7-13 22:25
能夠得到你回覆實在非常感謝!想請教呢個階段連英文字母(只係ABC)或者只係數目字(只係123)重覆教導都認 ...
即使係有學習障礙,其實大啲就自動解決,無必要太緊張;好多資優都有唔同既學習障礙。我反而覺得,除非問題好嚴重,否則應該等小朋友自然發展。

小曳人    發表於 20-7-14 14:52

20個月識講句子唔算好特別,20個月認唔到ABC更加正常。放鬆d啦媽媽,培養愛學習的心最重要。多做親子閱讀,多觀察多體驗生活,多玩樂對小朋友最重要。

建議親子閱讀,我女小時三個月開始讀書佢聴。好快三歲自己讀幾十頁的書。我冇用字咭,亦冇在看書時問佢個時點讀(under 三歲)。佢認a-z都唔系特别快(即刻唔系一歲就神童咁)

王家爸爸    發表於 20-7-24 15:36

回覆 mandiiiiiie 的帖子

有,你個小朋友同我細仔情況一模一樣,4個月大叫媽媽,20個月大已經講嘢好流利,到依傢已經讀幼稚園,但教abc仍然教到一肚氣,反而佢英文vocab好好,睇圖識讀英文生字,但我仍然迷茫緊唔知點教佢。因為我都有聽人講教小朋友英文唔好要佢地認字卡,事實的確幫唔到佢地開口講英文。
‹ 上一主題|下一主題