用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 dat ...
樓主: 熊貓BB
go

派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 data [複製鏈接]

medicine 發表於 20-7-15 09:18
跑馬地某直屬中小學

似乎係中西區喎~~~

熊貓BB 發表於 20-7-12 20:12
但全部人是派位入的。派行list只有170人,估計是10個留班位根本未用 ,所以諗唔朋白。
同埋我覺得學校唔會 ...

如果直屬中學有心收埋B3組別,純吹水估估下,放晒B3組別生落自行收生名單嘅後備,咪可以避咗唔使係4月通知學生囉。由後備#1開始,好容易可以全收1X個~~~

sistar 發表於 20-7-12 16:03
請問是哪區小學(男女/男/女),中學可以幾乎收回直屬,謝謝!

SSGCPS, SPPCS,St Rose,St Clare’s,中學班數多於小學班數,再加埋有部份轉船,有部份係B3唔可以用直屬位,所以係好大機會係全收自己學生。尤其是近年嘅SSGCPS和St Clare’s,小學人數係比較少~~~

熊貓BB 發表於 20-7-15 13:36
我有諗過呢個可能性,但眼見過往兩年每年十幾人派唔到 ,之後叩門亦只是只中一年收番一個,可見是決心不再 ...

54個位,學生唔係自1就自2,1X個放自2收唔到都唔奇吖,況且,你指果1X個是否全部尾排生先~~~

medicine 發表於 20-7-15 13:38
我記得係樓主係跑馬地有直中的小學,當然,記錯係唔出奇。

如果樓主唔介意,留返俾佢自己開估啦~~~

medicine    發表於 20-7-15 13:42

熊貓BB 發表於 20-7-15 13:36
我有諗過呢個可能性,但眼見過往兩年每年十幾人派唔到 ,之後叩門亦只是只中一年收番一個,可見是決心不再 ...

仲有一個可能,好幾年前EDB單張係有寫,若直屬中學提出申請,係可以收埋B3生嘅。不過,近2-3年已經係單張無提,唔肯定政策有否改變~
‹ 上一主題|下一主題