用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

只知讀醫,係香港唔愁出路,大把位等住人,不過冇能力又冇興趣,所以冇得諗

cpmummy 發表於 20-7-9 18:21
只知讀醫,係香港唔愁出路,大把位等住人,不過冇能力又冇興趣,所以冇得諗
...

唯有移民

...
護士?

王家爸爸    發表於 21-6-16 08:39

nicolemummy 發表於 20-7-9 20:35
唯有移民

一早移左民……但始終鍾意香港

Anniemun 發表於 20-7-9 20:46
護士?

係喎,唔記得咗護士係都係好選擇,醫護辛苦工,長期缺人

...

回流同路人啊! 我兩公婆也想留港. 細路留港/出國 心裡15-16.
如果唔一定要專業, 讀環商也好, 同學的目標一致些, 之後出來揾到大公司做, 見識多些是好事. 將來嘅嘢好睇際遇的.
你的孩子仲未決定選科?

chickchick 發表於 20-7-9 22:53
回流同路人啊! 我兩公婆也想留港. 細路留港/出國 心裡15-16.
如果唔一定要專業, 讀環商也好, 同學的目標 ...

上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年共過百萬的學費加生活費,實在有經濟壓力,所以會留港了。
讀環商都唔錯,好似多數人會選UST,但孩子沒報,不過都唔一定唔愁冇工做,記得有個youtuber講過她和男朋友同是港大IBGM畢業,但他們際遇好唔同,mixed的男朋友,讀書時就有大公司intern的機會,末畢業就已經有大公司請,相反,女的畢業後,失業了好幾個月
孩子總是三心兩意拿不定主意

cpmummy 發表於 20-7-10 01:09
上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年 ...

UST 的GBus同HKU IBGM爭好遠. UST的BBA一向出色, 才衍生出GBus. 打個比喻:正如CU medi衍生出GPS咁上下.
我也有看那個YouTuber呀!

醫療系各專業出來的生活圈子可能固定咗一條限界. 呢刻覺得喜歡或者覺得拎到安全感/可預見的將來會好一些, 就揀專業的吧! 和非專業的生活圈子相比, 非專業的就多些憧憬和可能性.

孩子明白始終人生呢~總有交叉點要決擇. 有些專業anytime也無entry barrier, 例如Law, PT, OT, 甚至ST, Nurse..., 但某些行業遲入行就一天一地, 例如各大management trainee program, financial 的IT analyst/associate, 咁就第一個degree係甚麼大學甚麼成績就很重要了.
問問孩子那科有把握讀得出色, 也可找點頭緒呢! 祝你的孩子一切順利, 大學生涯如魚得水

上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年 ...

呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有保障,理工5寶都飽和、甚至好快供多於求了。

October. 發表於 20-7-11 10:31
呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有 ...

理工5寶不是非常缺人嗎?
聽講畢業生接近100%就業

請問有冇 youtuber 條 link ? thanks !

Anniemun 發表於 20-7-11 12:35
請問有冇 youtuber 條 link ? thanks !

Anniemun: Link 已pm你

October. 發表於 20-7-11 10:31

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有 ...

對, 正正常常也有工作, 好少咁得閒再做youtuber. 她的情况可能唔普遍呢.

醫護年年好多人畢業, 最大顧主係HA/gov, 有funding加位就有保障. 請唔哂就唉~ 你說理工有5寶? 是那5寶? 我在EK見人講3寶嘅多, 其餘是不是指放射學? 有家人孩子也升中五, 想知多些. 謝謝

chickchick 發表於 20-7-11 13:54
對, 正正常常也有工作, 好少咁得閒再做youtuber. 她的情况可能唔普遍呢.

醫護年年好多人畢業, 最大顧主係 ...

三寶: 放射治療,物理治療,職業治療,唔知所謂五寶是否其餘是: 視光和化驗呢!

pswongg 發表於 20-7-11 12:17
理工5寶不是非常缺人嗎?
聽講畢業生接近100%就業
東華,明愛,OU都開始開課程,加上外國返來,一窩蜂,供應大增。

Anniemun 發表於 20-7-11 14:36
三寶: 放射治療,物理治療,職業治療,唔知所謂五寶是否其餘是: 視光和化驗呢! ...

October. 發表於 20-7-11 15:09
東華,明愛,OU都開始開課程,加上外國返來,一窩蜂,供應大增。

應該人手非常不足之下才會加開,我諗5內年都應該未飽和

pswongg 發表於 20-7-11 15:31
應該人手非常不足之下才會加開,我諗5內年都應該未飽和
5年後飽和,我地啲細路咪差唔多畢業。都係要擔心出路。

chickchick 發表於 20-7-11 13:37
Anniemun: Link 已pm你
原來我有睇過佢啲去旅行嘅片

October. 發表於 20-7-11 16:05
5年後飽和,我地啲細路咪差唔多畢業。都係要擔心出路。

應該冇咁快