用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-8-1 16:14
我都係努力中,叫做e+高中比初中自主多咗DD,"自主"的威力的確大,e+只係食到少少甜頭而矣!如果阿 ...

你囡囡應該比較乖聽話的,只要肯努力一切也不一難的,加油啊

gigayan 發表於 20-8-1 16:27
我老公都有話過我個女,成日睇鬼鬼怪怪嘅書 佢宜家都睇少咗,係有時得閒拎返出嚟揭幾頁睇睇~

咁你女有無同你分享D鬼故

gigayan 發表於 20-8-1 16:25
紅樓夢好呀,每個主角唔同性格,故事又多變化,唔同時間睇會有唔同感受
...

唔止主角,佢有套書講入面連名都無人記得既小角色、有套講入面D 餸菜、有套專講入面D女人,又有一套程甲本,一套線裝,BB版、兒童版、青少年版、漫畫版⋯⋯佢話可以睇下唔同階段內容簡化咗D乜喔。佢傻既!

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:31
我吾知系咪小學時管得太多,佢吾多中意,依家成日嫌我煩,我有幾個朋友呢,又系小學時管得太苛刻吧,上到 ...

真係好彩我咁佛系。

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:37
咁你女有無同你分享D鬼故

琴晚同佢落街,落大雨,經過坑渠,佢咪話可能有個小丑住係入面.....

bbc2018 發表於 20-8-1 12:25
係阿囡自我要求高,佢想科科都級前。我就分析給她聽,時間有限,又要活動,又要早瞓,學校科目又多,又有比 ...

認同"策略和決心"好緊要,尤其响初中樹,我响初中嘅中一中二把阿女之強項決定唔放時間去溫,只靠平時功課和上堂專心學習便算,我哋唔介意嗰兩年成績稍遜之結果,但中三就要認真發力攞分讓自己增加選修科之選擇優先權,中一中二暫且放下自己的強項,目的只有一個,就是為了增加時間作"自我補底",主動面對自己的弱項打好基礎,務求中三大部份學科都能夠平均一點,務求讓強項得高高分弱項也有中高分,盡量守得住D弱項,唔好失得太多就夠了。

little_yolky 發表於 20-8-1 16:44
真係好彩我咁佛系。

向你學習下,你點對付佢地?用什麼方式?

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 15:12
我地做一本英,一本數學,數學吾知睇乜好

數學唔知睇乜好?我有無理解錯?數學都要做讀書報告

little_yolky 發表於 20-8-1 16:48
數學唔知睇乜好?我有無理解錯?數學都要做讀書報告

係唔,漏咗問瑩希媽媽,數學都要做讀書報告?

gigayan 發表於 20-8-1 16:47
琴晚同佢落街,落大雨,經過坑渠,佢咪話可能有個小丑住係入面.....

幻想力很好.是不是寫作也有好多主意的?

gigayan 發表於 20-8-1 16:50

係唔,漏咗問瑩希媽媽,數學都要做讀書報告?

系啊,年年都有做,今次第三次做了,平時我去圖書館借書,圖書館不開,我系淘寶淘左本英文和數學書返來,女話數學果本幾有趣,睇緊.未开始寫,佢學校好奇怪,中英都有習作,但數冇,數做閱書報告

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:52
幻想力很好.是不是寫作也有好多主意的?

係隔離po先傾緊,佢一作抒情/記敍文就......

gigayan 發表於 20-8-1 16:59
係隔離po先傾緊,佢一作抒情/記敍文就......

其實抒情文系咪好難,我女又系,佢話無乜好寫吾知寫乜,記敍佢ok,講野吾叻吾知系咪內向,但寫議論文佢強項

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:31
我吾知系咪小學時管得太多,佢吾多中意,依家成日嫌我煩,我有幾個朋友呢,又系小學時管得太苛刻吧,上到 ...

純個人睇法,我哋都做過女,嗰陣時阿爸主外,皮氣一般都係差,我好鍾意同阿媽傾偈講嘢,阿媽係一個煩人但好講道理又合邏輯,我只係對她的煩音越大越不喜歡,但基本嘢無變,就係阿媽好有耐性同我傾又溫柔,少女時的我同你囡囡一樣,受軟唔受硬,所以做女嘅時期好多嘢都肯同母親大人吐心聲,我學曉對著女兒要氹要溫柔要吸引她的注意力要有決心想成為她的好朋友為目標,咁!你會發現,往後有好多大大小小事情、學術或做人、讀書路或升小升中升大學都會願意聽你一點點兒的""意見""。我經常鼓勵jm們,孩子努力讀書,妳就努力偷孩子的心。

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 17:02
其實抒情文系咪好難,我女又系,佢話無乜好寫吾知寫乜,記敍佢ok,講野吾叻吾知系咪內向,但寫議論文佢強 ...

今次考試阿女就係揀咗說明文,老師就話佢揀得聰明,幫佢拉返唔少分...... 但我女又唔內向,仲好多嘢講,可能有寫開辯論稿,佢知道點樣舖排會好d.....

佢d記敍文/抒情文,睇完都想

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:48
向你學習下,你點對付佢地?用什麼方式?

阿大天生乖,我同佢講,你做好晒自己阿媽就唔理你。咁佢做好,我咪守信唔理佢囉。唔會做好又加練習。

阿細就唔得,真係要收手機一個月好似依家放假,就俾佢輕鬆一下,平時都好少谷佢做練習。

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 16:33
你囡囡應該比較乖聽話的,只要肯努力一切也不一難的,加油啊

阿女的個性可以的。不過,個人認為"自主學習"係一門無止境的學習,唔會覺得夠,因為最大嘅考驗又是最最最需要這門技能嘅一定係應付""大學課程""。真係大家都要努力努力努力呀!

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 17:02
其實抒情文系咪好難,我女又系,佢話無乜好寫吾知寫乜,記敍佢ok,講野吾叻吾知系咪內向,但寫議論文佢強 ...

阿大話記敘/抒情文唔難,睇多D抒情文就會有feel喔。

YmOra 發表於 20-8-1 16:47
認同"策略和決心"好緊要,尤其响初中樹,我响初中嘅中一中二把阿女之強項決定唔放時間去溫,只靠平時功課 ...

但好難計算計得咁精進...... 我覺得除英文科外,其他科應該睇考試範圍,如果小朋友熟就放少d時間溫,唔熟嘅就溫多d、計多d...... 每科應keep住級1X%內,唔好太大差異,咁小朋友會一直讀得輕鬆d,又唔會揀唔到理想嘅科~

gigayan 發表於 20-8-1 17:12
今次考試阿女就係揀咗說明文,老師就話佢揀得聰明,幫佢拉返唔少分...... 但我女又唔內向,仲好多嘢講,可 ...

我女有試過寫寫下說明文離題說明文變左記敘文,中學有得三選一幾好,小學限死個題目,諗唔到都照寫
‹ 上一主題|下一主題