用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請問下初級學琴市價是多少
go

[音樂] 想請問下初級學琴市價是多少

我女有一私人授課老師。3月中時幫朋友問學琴價錢是120/30mins.5月另一個朋友問同一個老師,佢報價110/30mins.6月中我問佢學琴價錢,佢報140/30mins. 3個小朋友都係初學,但佢本身教我女兒Phonics, 唔貴,仲教得好好。我女又好肯跟佢。我只係唔明白,學琴都有海鮮價嗎(emoji)

550元共4堂上門,每堂45分鐘,我女學緊~

0030 發表於 20-6-26 10:37
550元共4堂上門,每堂45分鐘,我女學緊~

咁我女好似有啲貴。係我地去老師屋企學,雖然係同一條村。

回覆 fibe0313 的帖子

尼個老師系算平的了~我女跟她學左4年

fibe0313 發表於 20-6-26 09:35
我女有一私人授課老師。3月中時幫朋友問學琴價錢是120/30mins.5月另一個朋友問同一個老師,佢報價110/30min ...

我小朋友5歲,一小時$380,仲係去老師家學,所以你算平!

不過,學琴冇話平貴,只係你覺得個老師值唔值,我小朋友四歲跟第一個老師,同你價錢差唔多,但係學壞手勢,冇教理論,淨係每堂教佢幾首歌

所以我先換而家個老師

海鮮價,唔同級數一個價,有冇名氣一個價,可以好平,幾佰蚊幾堂,可以好貴,幾千蚊一堂

回覆樓主:

所以我覺得外國的收費模式才較合理,一個老師的半小時及一小時的收費,不論那一級數都是一樣,總之佔用了老師多少時間就一個價。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

musicpiano123 發表於 20-9-16 09:11
所以我覺得外國的收費模式才較合理,一個老師的半小時及一小時的收費,不論那一級數都是一樣,總之佔用了老 ...

這兒也有不少老師從初級至FT都是從一價、以時間計.....
相當久遠之前也是如此、還看要求!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345