用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學
樓主: WIN123
go

[英國] 開學   [複製鏈接]

WIN123 發表於 20-6-20 20:03
英國 學校通知 10月中開學,  有沒有人考慮休學一年,  避疫情.?

想知休學一年會做什麼呢?孩子多大?

Spidermum 發表於 20-6-29 15:41
想問下打算 8 月中/尾出發去英國預備開學的同學和家長 , 有冇人已經確定了出發日期?  我唔知幾時買機票好呀 ...

其實首先你要同學校confirm邊日要返到去, 跟住先至再訂機票

wwtsy 發表於 20-6-29 17:22
到而家學校都未有confirm邊日,都唔知應唔應該而家訂機票

學校未confirm 冇得訂㗎喎, 就算book咗唔畀錢住,但係日期唔啱都冇用

Isaacmommy 發表於 20-7-1 00:09

其實係咪所有寄宿學校都比學生提早入學隔離?我哋學校沒 ...

如果學校以收international students為主的係會係呢件事上做得較全面,多以外國學生處境作考慮,所以多會安排學生回校隔離。
但世事總無完美,收international students多的就會多亞洲人及香港人,未必係想追求傳統英式校園生活的家長/孩子心目中的理想學校。
而收local students 為主的學校,boarding house多數要幾人share一間房,比較難提供足夠房間做隔離, 而由於國際生是小眾,學校自然亦不會特別花人力物力去處理。
‹ 上一主題|下一主題