用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-8-5 22:43
S4,做HKCE Additional Maths 嘅 Past paper。

謝謝你的好介紹,我有時都有俾D數題給阿女做,用番我以前經常做嘅嗰本"Text On"給她做。不過,又怕會過時,故想找些近代DD的去做而矣!

LingChiBaBa 發表於 20-8-6 00:02
記憶中,Text On Additional Pure Maths係密麻麻嘅字

如果亞女學校用Pearson,去睇下Chung Tai 啱 ...

係呀!TextOn好似本英文字典D字都算幾密,形狀似足本牛津字典咁,我哋私底下叫她做"數學字典",TextOn唔係我以前嘅教科書,不過我哋嗰時好多中學好興買本返嚟看門口,只係做書後面D練習題,原來AMaths老師有時出的難題也是响這裏出的。

我女學校係用緊"培生",謝謝你的提議,等我睇下"中大出版社"嘅啱唔啱阿女先。謝謝!不過,我覺得都啱!因為,個人認為"數題"不論好壞,做得""雜""係無問題,越雜""數感""越好。我哋嗰陣時的年代除咗興做TextOn,另一種時興嘅係做人哋學校嘅MockExam,伊中、喇沙、男拔。。。D卷都有,我哋珍而重之地解題。

silvia_ng 發表於 20-8-7 09:57
你好勁,仲對以前學過D咩有印象,我已經咩都唔記得哂,特別係我最差既數學科 ...

咁!唔同嘅,我自小就喜歡數學和分析數據,亦可能係咁樣,阿女自小就聽我講好多數學趣史,引起她對數學的興趣,以前D數學書AMaths書好唔舍得唔要,e+老咗好多了,計數慢咗好多,但與一些年青人傾起數嚟都係依然十分之興奮。唔講你唔知,D年青人如果可以搭到佢哋一兩句咀,佢哋都會敬你三分,說教都易DD。

LingChiBaBa 發表於 20-8-7 15:10
咁你自己教亞女Maths同M2咪perfect

唔可以咁講,只是保持住對我的"信任"而矣!我盡量都不會太過主導,我想學校老師當主導會比較好DD,而我就當她的"參考書" 或 "另類題解"好了,故佢問親嘅都會是深DD嘅數,而我比較習摜用兩種或以上的計算方法給女兒參考,一種是一般多數人的計法,另一種則是另類少少,我想刺激下佢諗多DD思考得深入DD。仲有呀!女兒M2老師係"女老師",教得十分好,女兒可能自小就對住我哩個阿媽得多,習慣晒女人諗數的思路方向,所以她對學校嘅女老師讚口不絕,她說好容易跟到老師嘅諗法和思路,女兒現在十分享受女老師的教導和响學校做數的樂趣。我都十分開心,女兒可以跟著一位女性的數學老師,因為以前都有DD擔心阿女習慣我的教法,有可能唔習慣男老師的"大跳步"的教數手法和做數方法。e+安樂晒!

silvia_ng 發表於 20-8-10 12:12
嘩! 本人最討厭數學,真係唔識欣賞佢既「樂趣」。我可以「充老師」既情況,只係中文,佢地好鐘意比 ...

我和女兒都不信"遺傳",我阿媽即阿女個外婆嗰邊代代都係文科人,去到我哩代先係開始愛數,而且,你有所不知呀!阿女e+啲數算係比較好DD都有經過""粒粒皆辛苦""的時期,回想起她仲係幼兒時期,數字6和9經常攪亂,1和7也是,3和8又是經常寫得一模一樣... ...,總之,她當時對著數字就好似對著D怪獸付號咁!唔知學嚟做咩?!唔知學嚟有咩用?!嗰時親戚們好容易就認為她不是學數的材料,但,個人認為,數學是""啟發性學習"",而非遺傳性學習,有好的啟發一樣可以令孩子對數學感興趣,感興趣就自自然然會想下苦功繼續探索。

silvia_ng    發表於 20-8-13 09:59

happylogin 發表於 20-8-10 21:00
我女由細到大,諗野唔識轉彎,所以數學一般都麻麻地。

大多數孩子數差都係唔識得轉灣,個人認為,好多jm都係喜歡用1種方法計同類型的數題,甚至乎經常掛口邊"你要好好記住咁樣計",純粹個人睇法,這種教數方法只能解決一時的數題,小學階段還可以,但小孩子自小就習慣某種數題就有唯一的某種計法,係用咗"半死記"方法學習數學,欠缺趣味性,會誤以為學習數學就如學習其他學科一樣有因有由有得記,但,個人認為數學學得要夠""闊""才可以明白到數學有別於其他學科,是不一樣的,慢慢會領略到數學係一門有因有由有互通性不用記的學科,計一條數不是只有1種計算方法,而是有n種的""解""法,即是話沒必要去""記""那唯一一種的解題法,而是隨意响邊個""角度""皆可以去解同一條數題,我和我的jm們都係學習這種""闊向思考"",當然越早學習多方向解題對孩子成長越有幫助,不過,個人認為無嘢係遲嘅,只要肯學習,想數學有進步,幾時都係好時機,肯開始就得了。

stillgood20 發表於 20-8-11 20:13
十分支持你的想法.
另外,究竟有沒有遺傳.
可能也有分隱性.顯性.

個人認為,有與無要响大學研究過才有定論,但"後天的努力"就一定可行,尤其父母的強項可以以啟發或傳受或引導等等的方法嘗試教授孩子,若然孩子喜歡就會願意繼續學習或鑽研,興趣就會慢慢地滋生。我記得學生時代的自己係棋藝學會成員,學會人數很少只得3人,你知架啦,棋藝學會一向不受歡迎少人參加,為求吸引多D同學參加,我哋三人適心籌備邀請活動,單張精美小禮物有意思,結果成功吸引7人入伍總數10人成立棋藝學會,該7位新成員有文科生也有理科生,數理邏輯一般般而矣,要談得上"遺傳"實在好勉強,一年過去7人中有3人的棋藝已經可勝全校學生了,個人認為他們的成績全因慢慢地產生的興趣而至,是後天是努力是樂在其中的成果。不過,我亦曾聽過,"遺傳"就像一粒小種子,父母可能一早已經遺傳給了你,種子是否可以順利破殼而出,順利茁壯成長,就要睇"後天的努力"。

happylogin 發表於 20-8-11 21:10
同意,所以比多D不同的數佢做會好D。黎緊仲會私補數學,希望可以進步到
...

繼續努力呀!俾多D接觸數學的機會,讓孩子多DD機會進入"思考",這就是學習數學的好方法。

TwinWong 發表於 20-8-13 10:41
多謝
我囡順利入A1 科大

仲擔心你之前話要"查卷",e+入到A1真係可喜可賀,是囡囡心儀的嘛?!

chrischeung 發表於 20-8-14 17:03
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/events/parentsseminar_2020.html
我報左听下,系度分享下

我哋班jm團已經報咗名。謝謝通知。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 13:33
所以我仔老師當年教佢哋兩部一齊聽係非常明智

想問,會唔會出現先後發聲之延誤架?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-12 10:40
唔會, 係同一頻道一齊接收,我仔就話冇問題,又可能兩部機都係同一牌子。
不過如果你真係發現有咁嘅情況 ...

icthx.thx

Charlotte_mom 發表於 20-10-5 19:33
網上資訊日
Polyu 10/10
https://www.polyu.edu.hk/infoday/

些些

October. 發表於 20-10-8 21:06
https://www.jupas.edu.hk
註冊咗account后先畀錢,$460。

請教,係咪要D咩証明自己係中六生才接受"註冊"嗎?thx.thx

October. 發表於 20-10-8 22:17
注冊時,需要填寫學校既“學生編號”,最後JUPAS會顯示你所就讀既“中學名”,應該係中學一早將“學生編號 ...

icthx.thx

其實,好唔明白點解要走東又走西咁去考試嘅?!以往是否也是這樣嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-22 14:48
係囉,我都唔明原來而家打到咁散,要去唔同區考。
我仔早年考 DSE 時全部都响同一區中學考,佢啲同學都冇 ...

咁即係以往唔係咁,咁真係唔明教育局為何咁做?!出年到我個考添㗎!!!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-23 10:09

miriam 發表於 21-3-23 12:20
我有叫我囡考試前去做檢測, 佢都話好, 不過我都要提佢先得

安全DD,要不要响開始考試前14天去檢測,即3月頭至中左右。

miriam 發表於 21-3-23 16:39
4 月先考丫

你唔好咁緊張, 出年先到你

真係開始有DD緊張,因為阿女仲係未有"方向",疫情又影響實體課節數,真係有DD覺得成個高中學習驟變成"遙距在家學習"似的。

預祝你哋今年DSE順順利利。

abbytang 發表於 21-3-23 17:06
開考前 14 日做係無乜用囉  不如叫佢地開考前隔離14日吾好出街仲好。
...

唔出街兩星期,可能都會咁做,因為考前一個月幾乎日日响屋企"閉關"備戰。
‹ 上一主題|下一主題