用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:19
仲有五個月,we never know!
真係 never know

我剩係想講唔使考 LS 咪好囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

October. 發表於 20-11-28 18:24
其實,佢次次考中文返來都話考得唔好,可想而知,好多時答案都係考“撞”返來。

我地都冇比壓力佢,呢幾年 ...

唔係㗎,我女次次問佢佢都係咁答我,話好多唔識,但考出黎又唔差,有科仲係全級第一,到今年佢先講個真相比我知。佢話一講咗話識,希望越大失望越大,考出黎往往掉轉,所以話考得唔好。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:20
一樣  漫長study leave
2 月尾就開始放 study leave, 剩底既係一段好長既 "安眠日子"
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-11-28 21:26
唔係㗎,我女次次問佢佢都係咁答我,話好多唔識,但考出黎又唔差,有科仲係全級第一,到今年佢先講個真相 ...
你就好, 我個位貨真價實, 唔識就唔識, 扮都無用

miriam 發表於 20-11-28 19:26
S.5 真係要搵定補習, 有咩事時都可以搞到

我女最近搵咗個中文補習補考試技巧,原來技巧都可以補,開頭佢話要補我都想反對,因為佢已經補好多科,加上佢中文ok,後黎話呢個老師只係補幾堂就得,E+補咗幾堂,我女又話有用。

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:19
我呢兩年都係呢個心態,錢解決到嘅問題就唔係問題。。。真係情願滴血解困難
...

都係,起碼佢肯去補習。今年補習費真係好咁。

miriam 發表於 20-11-28 20:26
我囡自己搵補習咋, 我呢個懶媽邊理到咁多
你囡好叻,我仔要我提佢搵補習,佢話爭取中文3就得。

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:14
呢啲可能係老師的策略,嚇下佢哋再要自己努力多啲  以往名列前矛嘅都唔洗擔心啦!
...

應該唔係老師嚇佢地,係佢自己考衰咗,有同學平時中文麻麻今次都好過佢。

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-11-28 15:50
有後備真係安落好多,我哋仍在大海中努力游緊埋岸
我唔想佢去台灣

happylogin 發表於 20-11-28 21:26
唔係㗎,我女次次問佢佢都係咁答我,話好多唔識,但考出黎又唔差,有科仲係全級第一,到今年佢先講個真相 ...
全級第一,犀利

我仔比較直,佢考得好唔好照直講,我由佢表情都睇得出,佢試過考得唔滿意,大喊添,人就高頭大馬,但好幼稚。

peggy 發表於 20-11-28 22:34
我唔想佢去台灣

點解唔考慮澳洲?澳洲比台灣好好多。

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-11-28 21:35
我女最近搵咗個中文補習補考試技巧,原來技巧都可以補,開頭佢話要補我都想反對,因為佢已經補好多科,加 ...
我囡開頭都係咁, 補補下覺得有用啵, 就繼續補落去

數學其中一個補習佢無補啦, 依家剩底一個我都驚緊

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-11-28 21:38
都係,起碼佢肯去補習。今年補習費真係好咁。
我囡既.......好貴..........可能我窮........想死咁

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-11-28 22:28
你囡好叻,我仔要我提佢搵補習,佢話爭取中文3就得。
中文 3 我囡基本都無問題, 想好過 3 同 keep 住個 3, 點都要靠補習

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-28 23:26
點解唔考慮澳洲?澳洲比台灣好好多。
阿女唔想去咁遠,之前講明考到台灣四大先考慮比佢去,咁又比佢考到。報左UCAS,會報埋New Zealand, 澳洲仲睇緊。

peggy 發表於 20-11-29 00:34
阿女唔想去咁遠,之前講明考到台灣四大先考慮比佢去,咁又比佢考到。報左UCAS,會報埋New Zealand, ...

介唔介意分享一下報讀New Zealand同澳洲嘅大學點入手?係唔係要揾 agents?而家報名定考完 DSE 有成績先報?

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 20-11-29 08:15
介唔介意分享一下報讀New Zealand同澳洲嘅大學點入手?係唔係要揾 agents?而家報名定考完 DSE 有成績先報 ...
揾agent。有predicted 就可以報

peggy 發表於 20-11-29 00:34
阿女唔想去咁遠,之前講明考到台灣四大先考慮比佢去,咁又比佢考到。報左UCAS,會報埋New Zealand, ...

澳洲都唔係好遠啫,如果近一係報日本大學。
為讀書,我仔美/加咁遠佢都會去。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-29 09:19
澳洲都唔係好遠啫,如果近一係報日本大學。
為讀書,我仔美/加咁遠佢都會去。
...
佢唔鐘意日本。大仔係歐洲讀緊大學,佢都唔想去。

peggy 發表於 20-11-29 10:06
佢唔鐘意日本。大仔係歐洲讀緊大學,佢都唔想去。

書係佢哋讀,最緊要佢自己鍾意
‹ 上一主題|下一主題