用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

peggy 發表於 20-10-22 16:44
佢話外國冇嘢食喎。加上我堂妹係個邊,可以有人睇住佢。
另外,哥哥現係西班牙,一出街見你係中國人即彈  ...
台大都好好呀, 食野又平又好味, 正呀!
哥哥要堅持帶口罩勤洗手, 保重身體呀
另: 中國人一早就做好預防病毒措施

醒目開學勳章

素兒 發表於 20-10-22 17:00
台大都好好呀, 食野又平又好味, 正呀!
哥哥要堅持帶口罩勤洗手, 保重身體呀
另: 中國人一早就做好 ...
台大收佢先算。
巳經帶左一年口罩及消毒用品過去。不過都係擔心,個邊已經lockdown 左,晚上宵禁不准外出。

peggy 發表於 20-10-22 14:38
等predicted grade,就填落UCAS及歐洲學校。但阿女唔想去咁遠,佢用學校推薦位報左台大。 ...
最近睇台灣時事節目,主持趙少康是台大出身.趙生感慨台大沒落, 過去台灣名人官員,社會重要崗位,大都出自台大, 台大畢業再加上往美國深造, 是台灣模式.

但,近年,台灣讀書叻的.只跑中國大陸.清華,北大。

當然,往台灣留學,台大仍然首選,不過,再深造便要往美國.
由於.勞動力和工作崗位問題, 台灣大學畢業已沒意義,
基本已是碩士, 博士也很普遍.

醒目開學勳章

stillgood20 發表於 20-10-23 09:11
最近睇台灣時事節目,主持趙少康是台大出身.趙生感慨台大沒落, 過去台灣名人官員,社會重要崗位,大都出自台 ...
除左美國,西班牙都好多台灣人去留學。

happylogin 發表於 20-10-21 17:26
終於考完,昨晚溫到12點,今朝6點起身。好彩佢貼中左條題目,起碼有準備。希望大家有好成績。
...

呢科會幾時知結果呀?

peggy 發表於 20-10-22 14:38
等predicted grade,就填落UCAS及歐洲學校。但阿女唔想去咁遠,佢用學校推薦位報左台大。 ...

台大我睇過,唔係好多科英語授課,我考慮唔到 我仔國語麻麻,就算我有個家姐已移居台灣都冇得打攪佢幫我睇仔了。。。

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-10-26 21:32
台大我睇過,唔係好多科英語授課,我考慮唔到  我仔國語麻麻,就算我有個家姐已移居台灣都冇得 ...

之前詢問過台大、成功、清華及交通,佢地話教課書、notes係用英文,但用國語授課。其中只有交通不用主修中文科。
我堂弟係台大醫科 畢業,佢都話大部分科目係用英文書,但用國語授課。

peggy 發表於 20-10-26 22:55
之前詢問過台大、成功、清華及交通,佢地話教課書、notes係用英文,但用國語授課。其中只有交通不用主修中 ...

國語授課已經直接KO我兩個仔女了 就算NOTES同教科書係英文都冇幫助。。。

silvia_ng 發表於 20-10-26 21:29
呢科會幾時知結果呀?

好似1月知結果

silvia_ng    發表於 20-11-2 16:42

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-10-27 17:16
國語授課已經直接KO我兩個仔女了  就算NOTES同教科書係英文都冇幫助。。。
...

我大仔都中文差,所以不能在台灣升學,係個邊讀左一年西班牙文,就轉左去西班牙讀大學。

我睇JUPAS個網,講到有關填寫OEA果PART有呢句︰「申請人可能因所遞交的比賽/活動的經驗及成就資料而獲得有條件取錄資格。」

其實係咪真係會因為呢D會減少錄取分數而預早比有條件取錄架?! 我好少聽到有人有呢D呢.... (我見識太少啦)

https://www.jupas.edu.hk/tc/appl ... ons-activities-oea/

回覆樓主:

又係熟口熟面,剛見了呢個po, 大家出左predicted未 , 有冇人會報埋大陸D大學

blee427 發表於 20-11-2 17:45
又係熟口熟面,剛見了呢個po, 大家出左predicted未 , 有冇人會報埋大陸D大學
...

我女學校以中五final exam成績出左,因中六冇考試,直至考mock。

blee427 發表於 20-11-2 17:45
...

學校有 predicted grades,不過唔會通知我地,學校會喺 UCAS 自己填。大陸嘅大學唔會報,阿仔中文唔得,轉中文讀太難。

silvia_ng 發表於 20-11-2 16:46
我睇JUPAS個網,講到有關填寫OEA果PART有呢句︰「申請人可能因所遞交的比賽/活動的經驗及成就資料而獲得有 ...

你好勤力呀。我淨係幫手睇UCAS, 冇理Jupas.  佢話A1 A2都未諗定。

大笨鐘 發表於 20-11-3 07:24
學校有 predicted grades,不過唔會通知我地,學校會喺 UCAS 自己填。大陸嘅大學唔會報,阿仔中文唔得,轉 ...

我以為間間學校都以F5 Final 出PG,等同學知道大概水平,邊D科要加多兩成肉緊。

CPLA 發表於 20-11-3 09:30
我以為間間學校都以F5 Final 出PG,等同學知道大概水平,邊D科要加多兩成肉緊。
...

咁成績表由中四開始,已經用 predicted grades

大笨鐘 發表於 20-11-3 09:52
咁成績表由中四開始,已經用 predicted grades

咁幾好喎,我地只出分數及排名,一路都係自己靠估

我想問下, JUPAS 係唔係可以聯合報名. 報埋台大? 還是要另外再報? 如果台大收佐. 同香港報大學有沒有沖突? 是否可以兩邊一齊報?

請教下a1a2是否一定填有得面試的科目嗎?
因想報政治與法律但知應吾夠分,呢科不用面試,咁應填a12,定可放後面呢?
‹ 上一主題|下一主題