用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 消息:英華書院校長已經請辭 與學校事件無關 ...
go

消息:英華書院校長已經請辭 與學校事件無關  

https://news.now.com/mobile/hot/player?newsId=394943
【Now新聞台】消息指,英華書院校長鄭鈞傑已經向校董會請辭,任期至2021年8月底。

據了解,鄭鈞傑數月前以家庭原因為由已向校董會請辭,並獲得接納,會留任至下個學年完結,學校已經開會向教師公布安排。

………

校長請辭和政治事件無關,敬希垂注!

任務完成

請勿在此帖討論政治問題

請集中討論校長的離職,對英華教師及學生的影響

PeterWong2012 發表於 20-6-19 04:05
https://news.now.com/mobile/hot/player?newsId=394943
【Now新聞台】消息指,英華書院校長鄭鈞傑已經向校 ...
只要相信與學校事件無關就可以,唔好諗咁多。

李大人 發表於 20-6-19 07:12
任務完成
鄭鈞傑帶領英華書院喺過去幾年表現唔錯;如果唔係佢過去既努力,學校BANDING下跌既機會大,會跌成點,好難講。將來會點,好睇揾到個點既校長,連學校管理層都唔知道既野,外人更加無可能知。

王家爸爸 發表於 20-6-19 08:54
鄭鈞傑帶領英華書院喺過去幾年表現唔錯;如果唔係佢過去既努力,學校BANDING下跌既機會大,會跌成點,好難 ...
我認為同學校無乜關係, 只係大環境所影響.

今時今日香港咁既情況, 有能力既人帶埋家眷出走唔留係香港, 一D都唔奇.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冰封三尺,非一日之寒。

hkpapa852 發表於 20-6-19 09:04

今時今日香港咁既情況, 有能力既人帶埋家眷出走唔留係香港, 一D ...
只有無能力先走,醫生律師會計師,會走幾多?

Joannechoi51    發表於 20-6-22 22:48
Arabellahk    發表於 20-6-20 00:45

鄭鈞傑校長今年多大年紀?  相信應該都快到退休之齡?  學校應該已早有到期換校長的預備?  

王家爸爸 發表於 20-6-19 08:54
鄭鈞傑帶領英華書院喺過去幾年表現唔錯;如果唔係佢過去既努力,學校BANDING下跌既機會大,會跌成點,好難 ...

呢個對好多港媽來說是好消息,因為佢唔夠上進,一直維持傳統男校及相對低調既初心👈 呢方面呀媽們好難理解...

或者搵返卡通校長"強勢回歸", 應該大受歡迎!

retriever 發表於 20-6-19 09:36
呢個對好多港媽來說是好消息,因為佢唔夠上進,一直維持傳統男校及相對低調既初心👈 呢方面呀媽們 ...
卡通校長對小學係有用,但係強勢回歸中學部,個人唔睇好。

Arabellahk    發表於 20-6-20 00:46

PeterWong2012 發表於 20-6-19 09:31
鄭鈞傑校長今年多大年紀?  相信應該都快到退休之齡?  學校應該已早有到期換校長的預備?   ...
理論上係

王家爸爸 發表於 20-6-19 09:51
卡通校長對小學係有用,但係強勢回歸中學部,個人唔睇好。
點解卡通校長套拳, 中學部為何唔work?

今時今日香港咁既情況, 有能力既人帶埋家眷出走唔留係香港, 一D ...
如果係咁,就唔會係一年之後先走。

位校長係有心人, 都學校好有感情, 無記錯佢除左讀大學果幾年, 一直都英華度過. 所以佢走係有d 突然既...

不過話回頭, 同意今時今日香港既情況, 兩方面信念既人, 都有去意!

retriever 發表於 20-6-19 09:53
點解卡通校長套拳, 中學部為何唔work?
管理小學同管理中學好唔同。小學需要拉近同學生之間既距離,有愛心,價值觀既建立等,方法係可以比較直昇機模式。中學需要既係自由度,好唔同。

前幾日個場大雨,并非一場普通的驟雨……

大氣候的轉變,是以無數個天氣的轉變為依歸。反過來,無數個天氣的轉變,串成一個大氣候的轉變。

當地氣候如此,凡人所能做的,除了適應之外,還有什麽?明智的你,自有答案。

王家爸爸 發表於 20-6-19 10:02
管理小學同管理中學好唔同。小學需要拉近同學生之間既距離,有愛心,價值觀既建立等,方法係可以比較直昇機 ...

咪係,管中學,吹下水就易~~~

Arabellahk    發表於 20-6-20 00:48

管理小學同管理中學好唔同。小學需要拉近同學生之間既距離,有愛心,價值觀既建立等,方法係可以比較直昇機 ...

同意!

不過今時今日既家長, 對自由度呢樣野, 特別傳統仔校果種自由度, 敬而遠之!

未必,班仔長期有直升機係上面盤旋,或者中學行返呢套好受落