用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-6-29 15:49
好多家長唔理㗎喎。某次升中簡介會,某位同學父親係外國人,母親就扮唔出聲,佢問一條問題,我囡只可以入 ...

有尐奇怪,讀您女間學校中文完全唔得?咁佢返學咁多年中文科點過?同同學媽媽咁多年都用英文溝通?我認識一位金髮藍眼嘅DGS女學生,中文唔算得好好,但都可以掹車邊。阿仔學校有國際班,外國學生都冇問題。

mcl203 發表於 20-6-29 16:17
有無留意我有句嘢?佢起碼英文一科好OK嘅~~~

不便明言啦~~~

Oh!

回覆樓主:

我並非敏感,而係回應閣下講「個人不能接受此行為」,好不近人情而已。你講得啱,一班學生無論如何都會有人考第尾,但呢個情況喺任何學校都會發生,唔係名校獨有,而且任何學校點樣對滯後嘅同學先至係關鍵,起碼阿仔學校對成績唔理想嘅同學有做補底工作.....任何學生如果遠離落後主車群,可能有不同原因,有時努力嘅方法不正確,再努力都係徒然,我之前講過學校冇主動勸退學生,喜歡嘅話,滿江紅都可以讀到畢業。

可能閣下唔係太明白「裸讀」嘅意思....有興趣可以睇返之前嘅解釋。讀書要有成績,努力一定要有,但努力唔代表「谷」....

「華人順服的個性,再加上「尊師重道」的態度....」只係閣下家人嘅個人想法及態度,亦與學校無關,學校有機制存在但家長唔去同學校溝通去解決問題呢個係家長自己嘅責任。我做過PTA,不少同學都有佢地不同嘅問題,例如學習、行為、社交、家庭甚至ADHD林林總總....但都好主動搵學校溝通幫忙,選擇唔溝通只係自己嘅問題。

我喺EK咁耐見盡唔少瞎子摸象、消息或眼見親戚朋友嘅子女嘅case,已經見怪不怪...

mcl203 發表於 20-6-29 18:18
世界邊有公平地可以照顧唔同人嘅意願。討論咗咁多年,咪又係果啲點解我果10分唔同你果10分,點解你唔俾我 ...

之後又會話點解傳統津貼名校喺九龍塘、跑馬地

safeway 發表於 20-6-29 19:32
我們外人路過分享家人真實個案,當然不盡不實,但我記得前陣子EK有位資深網友講出自己孩子在貴校的經歷和 ...

正確,冇一間學校可以做到百份百迎合所有學生需要,好與唔好,每人需要唔同。我仔之前讀嗰間屋村學校。我差唔多每日都知阿仔喺學校嘅情況,甚至家長可以隨時觀課....轉咗而家學校之後當然老師都冇咁貼身關顧,唔通就話第二間學校可以咁做,點解某某學校又唔可以為我而改變?學校咁多人,如果大方向適合大衆嘅學生,咁又應唔應該為咗小衆而政變?嗰位校友家長都有講本嘅問題....有尐事係唔可以用單獨案例而以偏概全。
不過我做過PTA,所以我會用廣泛學生嘅角度同大家討論。

ar_mak 發表於 20-6-29 20:22
咁你話勒,世襲果班係咪煩小D先?

PS:你要講真話喎。

麥sir,又公道尐講,如果家長係舊生當然對學校比較了解,子女選擇用舊生分數遁自行入讀當然會清楚將來會面對甚麼,自然俾新加入嘅家長對學校冇咁多問題啦。

不過我都認識舊生因為對母校太了解,而覺得母校唔適合自己子女而冇選擇母校。

MrBeast 發表於 20-6-30 13:35
我倒覺得有d似e加有機被殺的小學,搞容合教育,in fact, 呢d真的是有教無類

什麼「容合教育」、「情意教育」本身已經係將學生分咗類去教育,係有教有類。

princesscupcake 發表於 20-6-30 13:35
父母係小學舊生講緊起碼廿幾年前嘅事,校長都唔知轉咗幾多次,所謂對學校嘅認識可能已經吾同哂嘞。

其實外 ...

例如大家經常去讀書嘅英國,世襲 / Patrimonial 亦係名校傳統嘅一部份。

B.B.BaBa 發表於 20-6-30 15:06
畢左業廿幾三十年,名校可以變差,寶校都有可能番左少少身。

我記得以前觀塘宜安街間聖若翰好勁,當時中學 ...

我讀嗰間小學之前多年都係區內龍頭學校,近年已經大不如前....到我仔升小學時我都冇考慮過俾阿仔返母校讀書。

ok3 發表於 20-6-30 14:52
所以黑人嘅平權運動, 女士們所爭取嘅男女平等都係多此一舉。怪只怪自己前世做得唔夠好。閣下日後如遇上任 ...

有時歧視都係雙對嘅,都要睇吓自己有冇俾機會其他人歧視。美國黑人佔全國人口大約13%但有關黑人嘅罪案佔全國所有罪案50%

MrBeast 發表於 20-6-30 16:24
welcome to 第二式:因材施教。名校有張不同科目能力的分成小組上課,sen校亦有逆向分流,張不同問題的學生 ...

咁樣係因材施教,分set上課係靈活運用資源,將不同能力嘅同學可以得到最佳照顧。而「有教無類」應該係,不同膚色、國籍、背景、貧富、宗教等等嘅學生來者不拒嘅意思。

i2be 發表於 20-6-30 12:08
真心:差不多每一個中學男校/名校畢業的朋友 都會覺得老師出名 hea 要靠自己反而唔係名校果D 久久就會提老 ...

唔咁樣講又點可以話俾其他人聽自己超班,唔使靠老師呢?

不過又咁講,就算名校嘅老師都有長短。

ok3 發表於 20-6-30 17:24
黑人天生有犯罪傾向? 有頭髮邊個想做癩痢! 當你被歧視被打壓, 缺乏向上流嘅機會, 甚或生活溫飽都成問題時,  ...

喺一個自由發達國家,唔發達只要肯做都可以搵到兩餐。喺美國做最窮嘅人同最有錢嘅人一樣好,窮人有「白卡」,可以有救濟金、免費醫療教育、食物卷....基本上唔需要上梁山!美國嘅大學(包括Ivy league),學額都有分種族,黑人考SAT可以比白人低分亦可靠黑人配額入讀,Obama如果唔係黑人,以佢當年SAT分數都入唔到Columbia U undergrad啦。咁So又點會冇向上流機會?而且美國有關黑人罪案多是毒品、强姦、謀殺案等等,未必同錢有關係......唔通香港有人因為窮去打劫就係賴冇上流機會?不會吧?

Soundervolt 發表於 20-6-30 17:51

喺一個自由發達國家,唔發達只要肯做都可以搵到兩餐。 ...

我去過新界北某學校做義工,嗰間學校成績最好嘅都係南亞裔學生,佢地上一代想佢地脫貧,有上流機會,所以管教好嚴,當大家睇唔起南亞裔人士,佢地都懂得唔俾機會其他人繼續歧視佢地。

ok3 發表於 20-6-30 20:12
你講緊嘅都只不過係一啲政策上對黑人嘅小恩小惠, 仍然掩蓋唔到喺美國白人對黑人幾百年嚟嘅歧視同不公待遇。 ...

呢尐已經唔係小恩小惠,而且美國已經仲有好多(簡直係民粹)反種族歧視嘅政策及法律存在多年,有尐直情係向黑人傾斜。之前提及有關性罪行及謀殺等嚴重罪行同貧窮有乜嘢關係?你唔信只係你唔想相信,而事實同數據係唔會呃人。想親自了解黑人究竟點解會喺咁,可以親自去美國居住一下(唔係旅行)。

老實講,美國白人黑人都會歧視華人,但多數都係喺心入面,因為而家華人喺無論讀書或工作都唔差,奉公守法,少咗俾其他人公開歧視嘅機會。

ok3 發表於 20-6-30 22:21
白人對黑人(或其他有色人種)嘅歧視, 係根深諦固, 透在骨子裏。並不是一啲表面嘅政策所可以掩蓋。其實講咗咁 ...

Um....睇嚟閣下又係EK常見進入「遊花園」模式,我之前亦好詳盡解釋過我嘅論點,閣下明或唔明亦唔係我嘅責任,我唔會再跟閣下「遊花園」無限loop,阻礙其他有建設性討論。

ar_mak 發表於 20-7-2 12:55
明明講開孔子,點會講左去黑人???

你又知孔子唔係黑人?

notcool 發表於 20-7-2 18:04
回覆 Soundervolt 的帖子

>>>而且美國有關黑人罪案多是毒品、强姦、謀殺案等等....

貧窮亦有關於自身,唔可以只怪社會。香港以前多走難落嚟,一樣受歧視,不公平對待,又唔見多年後今日仲大聲疾呼俾人歧視不公平?

歧視全世界都有,但起碼自己自重,唔好俾機會其他人歧視自己。

窮就係犯法嘅理由?又見香港貧窮線以下嘅人犯罪率特別高?

‹ 上一主題|下一主題