用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89校網叩門揮手加油區
樓主: YSL2014
go

89校網叩門揮手加油區   [複製鏈接]

回覆 YSL2014 的帖子

我反而覺得, 入頭三志願的%非常高, 可能是學校的估計太保守, 甚至是故意要學生選校時保守些, 以整高個數, band 2 生選 band 3 校, 當然會個個中晒頭三 ….

YSL2014 發表於 20-6-24 12:33
如果特登,那會拉底左整個派banding/英中的既成績,值得嗎?

band 2 生選 band 3 校, 只是一個極端例子去説明,其實要整高個升中首三%是唔難嘅,同 banding 學校都有分abc, 有較熱門和較冷門,只要取態保守些,保險線放高些, 首三% 自然會高, 大家睇住個中學 list 計 banding 又無小到, 1c-2a 全部計落 band 1 度就仲靚。 反而正正常常咁填晒 band 1 先填 band 2, 一個唔好彩,仲可能抽到跌band ....

當我見到某些學校的首三%太高時,我都會好奇, 既然抽獎機會率均等, 佢到底用咗什麼策略,做到呢個結果...

Hippos 發表於 20-6-25 09:03
band 2 生選 band 3 校, 只是一個極端例子去説明,其實要整高個升中首三%是唔難嘅,同 banding 學校都有 ...

補充: 如果學校真係穩陣派,而家長又充份理解個遊戲規則,認同學校,咁其實都無問題嘅,最緊要家長自己明白,同意

祝大家好運,各位加油
‹ 上一主題|下一主題