用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 deleted
go

deleted

外星語 發表於 20-6-11 22:26
港大定中大出名?
難入嗎?
前景如何?
Fintech 可能火雞會好啲,始終係工程、數學主導既科目。
如果讀得好既話,Fintech、Risk Management、Data Mining、Business Intelligence呢啲將來出路應該唔差。

外星語 發表於 20-6-11 22:26
港大定中大出名?
難入嗎?
前景如何?

我屋苑一位鄰居的囝囝 (也是我兩個囝的中學學長學弟),入讀第一屇中大FinTech.

据鄰家媽媽說囝囝, 他喜歡科技, 特是對比特幣有興趣. 所以, 特別注意FinTech新開科目.

DSE成績還好. 當時, 聽說是24, Interview, Professor喜歡佢對科技金融的熱忱.

中大收了. 應該是low quartile. 現在, 應該要26-28分了.

中大FinTech有香港金管局配合, intern/就業, 應該不錯.

港大, 我沒研究, 也沒去理解過. 有興趣, 需要自己花功夫去查下.

個人理解, FinTech前景很好. 配合香港金融和科技發展. 亦較專業. 比如, 支付系統, 已經需要不斷更新.

我姨仔做美國大品牌時裝零售, 會計營收, 也要不斷更生支付系統. 以配合社會發展.

四不像

王家爸爸 發表於 20-6-12 09:04
Fintech 可能火雞會好啲,始終係工程、數學主導既科目。
如果讀得好既話,Fintech、Risk Management、Data  ...

Thanks!