用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! ...
樓主: hviy
go

屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! [複製鏈接]

Re: 屯門06入讀小一家長入

[quote]
martha.bb 寫道:
我有朋友個女係響鄭任安返學想同大家分享下:
佢囡囡

Hi angeline,
完全明白. thanks!
但相對少了一班,競爭便更大了.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

hi janetc,

check pm pls!

angeline,

Re: 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓!

聽教會消息人士透露。
何日東有名學生疑因壓力過大患上精神病,
有冇聽聞??   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

其實無論何日東or鄭任安or保良局小學,一定無可能唔睇佢地d功課架?間間都有默書,測驗和考試,不過學校應該有功課輔導班和補底班去幫d追唔上嘅學生喎,我有個friend就話佢個囡喺保良局梁周考第一,編咗去拔尖班,而家升咗去董玉娣,但細仔就考第尾,編咗去補底,另一個friend個仔就成績中下,編咗去功課輔班,在學校做晒功課至返屋企,d friend話好正,連補習$都慳番   

唔係呀嗎   

睡覺 寫道:
聽教會消息人士透露。
何日東有名學生疑因壓力過大患上精神病,
有冇聽聞??   

學校恐建校政策拖累收生 教局停建後再撥地予5校
9月 20日 星期二

【明報專訊】學校受遷校轉全日制的消息困擾,就算辦學成績理想,收生恐隨時「插水式」下跌。據悉,5所受停建校舍影響的學校,於小一收生前獲教育統籌局通知獲配土地建校舍及轉全日制時間表,學校向家長說明發展前景。不過,仍有學校擔心,教統局建校計劃「左搖右擺」,家長對於學校前景不明朗而失信心,收生成績受拖累。

屯門區保良局莊啟程第二小學(下午)與保良局梁周順琴小學(下午)獲通知,可獲原區黃金海岸附近一幅地,預計最快2007年遷入轉為全日制。保良局莊啟程第二小學(下午)去年受家長擔心遷往天水圍的消息困擾,由原本「收爆」5班,結果僅收得1班慘

資源小學難敵人口降 辦免費英語班招學生

【明報專訊】位於屯門區的柏立基教育學院校友會何壽基學校辦學質素獲教育統籌局垂青,成為全港4間資源小學其中之一,將向其他學校分享教學成功之道,更獲教統局常任秘書長羅范椒芬和嶺南大學校長陳坤耀點名讚揚。學校質素雖然備受肯定,仍難敵人口下降的洪流,過去兩年僅剩一班小一,需送出多種免費英語班、普通話班等招數作招徠,校長吳煥玲坦言仍擔心收生不足。

屯門區今年收生競爭相當劇烈,今年52間小學中,有10間小學04/05年僅剩一班小一。屯門區06/07年共提供5568小一學額,但預計升讀小一的幼稚園高班學生只有3372人,預料剩餘學額超過2000。屯門區是繼沙田區後,另一學校收生不足的重災區。

學校獲羅太陳坤耀讚賞

校長吳煥玲認為,學校收生不足主要受人口下降影響,以及家長追捧一類「催谷成績」學校的心態有關。她說﹕「現在的家長始終想選催谷成績的學校,要扭轉家長這種眼光,需要好一段時間。」雖然面對「殺校」邊緣,但學校仍堅持不催谷成績,她稱,不會要求所有學生也要高智商、取100分、取A級成績。

該校的宣傳單張上,印有羅范椒芬、陳坤耀、前家校會主席狄志遠、首屆教育家獎得主陸趙鈞鴻點名讚揚的語句。該校並獲教統局邀請成為2005年全港4間資源小學之一,向其他學校分享備受讚揚的教學方法。學校縱被高度讚賞,但面對激烈的收生競爭,吳煥玲坦言仍十分擔心。她稱,過去兩年學校僅剩一班小一,教師難免會感到氣餒。但身為學校「掌舵人」,一定要盡力激勵教師士氣﹕「我相信過去兩年都是危機裏有契機,我會向老師說,我們仍然有得做,不會給人殺校。」

校長吳煥玲表示,有屯門區學校為了宣傳自己學校,除了在商場「擺counter」、「派街招」,還會如議員在競選時般「洗樓」宣傳。吳煥玲慨嘆,要在激烈的屯門區「殺出重圍」殊不容易,該校去年及今年辦多個免費拼音班、會話班、普通話班、器樂班等活動,供報讀小一的幼稚園生修讀,希望吸引家長。吳稱,現已約有10名家長初步答應報讀該校,有信心收足學生開班。

Hi hviy,
台山商會小學, 保良局方黃錦全小學都係用普通話教中文的.其他唔知.
雪雪.我係麻煩友~~雪雪

Hi potung,

Thanks. 想問佢地全級普通話or其中部份係? 係唔係由小一開始?

各取所需,各有所好......^^

請問屯官及保良局方王錦全如何呢?

有邊間全日制係活動教學呢? 星期日交表仲未諗掂呀! 請幫忙!
KooKuKooKu :pint:

官小我個人覺得辦學冇咁積極(鐵飯碗?),又或者恃住有官中連繫掛. 你提咁多間, 你可上學校網睇下佢地的外評報告(教統局做的, 冇得呃人, 最信得過), 唔係好多間小學夠膽將份報告擺上網公開架(尤其是一些"問題"學校), 你可以詳細參考下, 或者諗下點解有D學校係冇報告肯比人睇到呢?   

熙熙爸爸 寫道:
官小我個人覺得辦學冇咁積極(鐵飯碗?),又或者恃住有官中連繫掛. 你提咁多間, 我最欣賞道教青松, 輕鐵入面見的學生都乖D. 校風好, 成績好, 你可上網睇下佢地的外評報告(教統局做的, 冇得呃人, 最信得過), 唔係好多間小學夠膽將份報告擺上網公開架(尤其是一些"問題"學校), 你可以詳細參考下, 或者諗下點解有D學校係冇報告睇到呢?   

我交咗表比官小, 其實我都覺得官小喺宣傳學校方面真係無其他學校咁積極,交表前(9月頭)我打去問收表前會唔會有d參觀,簡介會...佢地全部都無, 可能有三間聯繫英中做後盾, 唔担心收生問題掛

但係教學方面其實官小呢幾年都幾好,可能因為換咗校長同埋開始轉全日,連校服,校章都轉埋, 活動同比賽都多咗

青松其實係一間好好的學校, 成績好好, 不過我驚佢多功課, 同埋同老爺奶奶屋企太接近, 我驚亞仔會比佢地種壞, 所以先唔考慮呢間,因為我老爺同奶奶實在太恐佈  , 如果唔係喺佢地兩老樓下, 我諗我都會報呢間

熙熙爸爸,

青松都有在我考慮之列, 我都認同佢係幾好的。不過, 因為還要考慮其他因素, 所以最後都冇選。但我選了屯官, 因為最近我屋企, 又覺得唔錯。

熙熙爸爸 寫道:
官小我個人覺得辦學冇咁積極(鐵飯碗?),又或者恃住有官中連繫掛. 你提咁多間, 我最欣賞道教青松, 輕鐵入面見的學生都乖D. 校風好, 成績好, 你可上網睇下佢地的外評報告(教統局做的, 冇得呃人, 最信得過), 唔係好多間小學夠膽將份報告擺上網公開架(尤其是一些"問題"學校), 你可以詳細參考下, 或者諗下點解有D學校係冇報告睇到呢?   

係咪得一粒孫呢? 我都好理解o既! 多謝妳認同我的意見, 有機會同朋友推介下青松o羅!   :

屯門東華三院鄧

屯官我之前有考慮過,但我隔離屋有個教元官小嘅主任叫我唔好選,佢話:[我教官立都唔鐘意佢哋d教學方式,因為好死板,d教學蒙式全部比政府set死,不能變改,加上2013年三間官中(元朗鄉議局、屯官及南屯官)都不會有联繫。]咁辛苦都你為咗d中學校網好,(因我住得比較遠)所以聽完之後我都係唔選擇屯官小。

maize-pooh 寫道:
屯官我之前有考慮過,但我隔離屋有個教元官小嘅主任叫我唔好選,佢話:[我教官立都唔鐘意佢哋d教學方式,因為好死板,d教學蒙式全部比政府set死,不能變改,加上2013年三間官中(元朗鄉議局、屯官及南屯官)都不會有联繫。]咁辛苦都你為咗d中學校網好,(因我住得比較遠)所以聽完之後我都係唔選擇屯官小。

屯官呢幾年改革, 教法唔同咗,轉用活動教學, 取消精英班, 英數教法都同傳統教法唔同, 早幾年開始已經普通話教中及常

可能元官仲未開始轉全日, 所以未改革

教局網頁有清楚詳細講解一條龍/直屬/聯繫辨學,如果小朋友在入學時, 小學與中學有上述關係, 到該小朋友畢業都會享有上述關係,若中途取消上述關係,都只係影響取消後才入學的小一新生, 小學必須在2013年之前決定是否結龍, 若不結龍亦要取消聯繫/直屬關係  

健朗媽咪,

解釋得好清楚。    

健朗媽咪 寫道:
屯官呢幾年改革, 教法唔同咗,轉用活動教學, 取消精英班, 英數教法都同傳統教法唔同, 早幾年開始已經普通話教中及常

可能元官仲未開始轉全日, 所以未改革

教局網頁有清楚詳細講解一條龍/直屬/聯繫辨學,如果小朋友在入學時, 小學與中學有上述關係, 到該小朋友畢業都會享有上述關係,若中途取消上述關係,都只係影響取消後才入學的小一新生, 小學必須在2013年之前決定是否結龍, 若不結龍亦要取消聯繫/直屬關係  
‹ 上一主題|下一主題