用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶?
樓主: 小余
go

請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶?

mtplee 發表於 20-6-15 08:36
回覆 小余 的帖子

讀中學你仲買魔術貼,你仔返學後就怨你,佢仲唔畀同學笑咩,我仔一升中學就叫我買綁帶鞋 ...

樓上有家長話唔會俾人笑,亦都無人留意

人地學校無人笑,唔代表自己間學校的同學唔笑

我囝一上五年級就全部綁帶,其實也是因為驚比同學笑,所以就算佢個人幾論盡也要綁帶,我是買全黑Adidas 給他。

回覆樓主:

其實点解会咁问?
楼主不是在香港讀書的嗎?

fishballbaby 發表於 20-6-17 00:21
我囝一上五年級就全部綁帶,其實也是因為驚比同學笑,所以就算佢個人幾論盡也要綁帶,我是買全黑Ad ...
小學一直著魔術貼依家腳太大,超出魔術貼款最大size, 被逼無奈轉鞋帶款。

LeeCC 發表於 20-6-15 17:02

被人笑,咪由佢囉。自己決定要貪方便,還是要面子
如果幾時個仔好著緊人哋點睇佢,我會覺得佢可能有心儀女同學

LeeCC 發表於 20-6-15 17:02

亦有可能冇同父母講

MrBeast 發表於 20-6-17 09:57
亦有可能冇同父母講
俾人笑,自然就會要買新鞋

b3410 發表於 20-6-17 08:26
小學一直著魔術貼依家腳太大,超出魔術貼款最大size, 被逼無奈轉鞋帶款。
...

見過有隻運動型鞋帶,靠索緊,方便例如三鉄比賽用,不過,唔知有無全黑色~~~

mcl203 發表於 20-6-17 12:04
見過有隻運動型鞋帶,靠索緊,方便例如三鉄比賽用,不過,唔知有無全黑色~~~
...
多謝,依家綁實咗鞋帶,每次套落去,出門快好多。不過可能好快爛。

我仔三年級開始著啲綁帶鞋,因為C6用開鞋抽,佢有樣學樣。唔駛解鞋帶之餘,鞋型又唔會點走樣

仔由小一至中一返學鞋也是穿魔術貼,因為我們喜歡gexx鞋款,某d款魔術貼款,高小他穿的款已經類似成人款,無咁圓頭,鞋型型啲,so far未比同學笑過。
當然啦!佢去街的波鞋丶布鞋款身是綁鞋帶款,他細時也要佢自己綁,他熟練後也未見有問題,初小也是自己綁了。

我仔係穿鞋帶款, 但我都唔見佢每日綁鞋帶, 佢綁定晒, 每朝就咁"笠"落去.
希望每天開心渡過 ;-)