用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會聯會 vs 崇真
go

浸信會聯會 vs 崇真 [複製鏈接]

請求家長意見。
已決定入崇小國際部,今日派位到香港浸信會聯會小學,求各位家長意見。
仔仔聽教聽話,性格較靜,唔知應該點樣選擇…
   2    0    0    0

maggiema720 發表於 20-6-3 21:03
請求家長意見。
已決定入崇小國際部,今日派位到香港浸信會聯會小學,求各位家長意見。
仔仔聽教聽話,性格 ...

浸聯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

多謝回覆!想問下是否浸聯更適合小朋友性格,或是學校差別?

maggiema720 發表於 20-6-3 21:25

多謝回覆!想問下是否浸聯更適合小朋友性格,或是學校差別? ...

浸聯係一間非常好的小學,關愛又鼓勵小朋友,派位又好而且免費,2間比較我就揀浸聯

多謝你的意見!你對浸聯好瞭解,想再問下學校是否網上所言平時冇乜功課,但學術要求好深?需要小朋友自律及能力強?

maggiema720 發表於 20-6-3 21:47

多謝你的意見!你對浸聯好瞭解,想再問下學校是否網上所言平時冇乜功課,但學術要求 ...

的確相對係小朋友自律性強及家長要跟得到課程。

評估雖然唔計考試分,但最好要温習,如果唔係就好易懶散。因為浸聯一年只考一次試,確實好happy

問題好多,唔好意思…浸聯在區內係top學校,請問會唔會包容不同能力的小朋友?能力較弱的小朋友會唔會受忽視?每班是否一位班主任對30個學生?會唔會配多一位助教老師或者副班主任幫手?學校3:30放學之後是否有校內興趣活動班?

maggiema720 發表於 20-6-3 22:20

問題好多,唔好意思…浸聯在區內係top學校,請問會唔會包容不同能力的小朋友?能力 ...

記得只有一位班主任對30~32個學生,不過好多官津小學都係咁。放學後有興趣班或活動班。

至於能力弱的小朋友會否受忽視?可以請其他用家解答,不過學校為左鼓勵學生學業上及品德上提升,真係設立好多獎項去吸引小朋友達成目標。

p s. 我不是用家,但屋企親人曾是用家,所以比較熟悉。

多謝你的回覆!心中一直都想去語境好的私小,今日收到派位竟可派去浸聯,即刻唔知點揀

回覆樓主:

浸聯2019年升中派位供參考

B1* 64 (42.67%)
B2A-1C* 7 (4.67%)
B2* 33 (22.00%)
NR 46 (30.67%)
本地 150 (100.00%)
海外 4
總數: 154人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

歷年派位
https://www.hkbcps.edu.hk/index.php?route=assign&assign_id=8

回覆 schrodinger 的帖子

除非出實際數據,否則冇得比較升中業績。雖然 30 人,但 10/30=33%,以「國際部」同埋「私小」呢個賣點,33% Band 1 係普通,甚至麻麻。不過都係嗰句,如果佢肯出曬全盤又可以派位超過 60% Band 1,咁就肯定崇小勝。咁根據「好野唔會唔公諸於世」呢個邏輯,應該就冇高百分比。
浸聯 18 年 154 人,82 人派 Band 1,有大量 Band 1 跨區有直資,42% 派位 Band 1。荃灣區學額緊張過深水埗區咁多都可以做到接近過半,好厲害!

當然,崇小國際部接觸英語機會一定高啲,但浸聯肯擺心機去培養英語能力,都唔會比不上崇小學生嘅,咁多人自行同考入直資英中,呢批學生英語水平基本上都係全港頭 1/3。

如果係想求升中多一份保障,咁崇小就好啲啲,深水埗網就升中學位冇荃灣咁緊張,而基崇崇小雖然非直屬關係,但聞說考到 Band 2 或以上/頭 70%,崇中都會出 offer。相比於深水埗區內 Band 2,基崇的確係個好歸宿。

回覆 schrodinger 的帖子

崇真國際部確實睇中佢全外藉老師、全英語教學環境,小朋友都係幼稚園部讀書比較瞭解在校內情況。但崇真國際學費真係貴。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你分析得好詳細!確實崇小升中比唔過浸聯,荃灣區升中真正重災區,浸聯都可以派得好好,網上家長評價都非常好,學術高水平仲要係活動教學,重視培養品德同發現體藝。
去崇小就為左英文,全英文教學環境,和雙班主任管理,而且去聽簡介會真係升中頭70%可以去到Band 2基崇,多一份保障。

maggiema720 發表於 20-6-4 09:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

你分析得好詳細!確實崇小升中比唔過浸聯,荃灣區升中真正重災區,浸聯都可以派 ...

讀浸聯,6年後如果小朋友係中游份子,我相信亦入到基崇中學。

其實讀政府學校好擔心資源唔夠,關顧唔到小朋友,我預仔仔應該係中游水平,乖仔聽教與世無爭,正正是最容易俾老師忘記個一類。私小好在一班雙班主任制,兩位老師對30學生,點都好過一人教三十幾個學生,到要用學費換黎

maggiema720 發表於 20-6-4 10:05

其實讀政府學校好擔心資源唔夠,關顧唔到小朋友,我預仔仔應該係中游水平,乖仔聽教 ...

明白父母的擔心,可以再同家人商量一下

好多謝你的建議
‹ 上一主題|下一主題