用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點睇沙呂小 vs St Mary
go

點睇沙呂小 vs St Mary

唔好意思, 派位在即, 非常緊張,成日失眠, 最壞打算都諗左幾萬個, 但 比我發下夢都好。。。
如果, 我係話如果
抽中沙呂小
同時又叩門入到 St.Mary ( 都知機會微微微微微 )
咁應該點比較兩間學校呢?

抽到沙呂小,點解還要去叩門St. Mary? 男女校,校舍靚,活動多,成績好,升中選擇多。除非成績好差,升中可能會去band 2,  不過,去咗St. Mary, 一直墊底,就是勉強升中,也好冇癮。而且St. Mary 接龍後成績下降中。

回覆樓主:

雖然我好想話叩到先講,但樓主直言發吓夢咪大家開心share吓~

St Mary叩門真係好高難度,上年收得好少,而且如樓上講St Mary DSE成績令人睇淡,龍校有好有唔好,務必了解龍校升中去其他中學既限制。

抽中沙呂,應該都會去試叩St Mary,感受吓有幾噓冚,但如果有實力中咗,留沙呂都實係前列。

利申:我無女要叩門

Lam## 發表於 20-5-30 07:58
唔好意思, 派位在即, 非常緊張,成日失眠, 最壞打算都諗左幾萬個, 但 比我發下夢都好。。。
如果, 我 ...
叩到一定st mary, 100%升中津校, 全港只此一家, 除非抗拒12年女校
讀龍校有好有唔好, 但升中更唔好玩, 同樣建議去升中版睇下幾難玩

如果當六年後St Mary跌到落b1c (唔好激動,我係話如果),而龍校升中機制有局限(係連申請直資、自行就等於放棄龍校學位,唔係取錄),到時會唔會後悔當初放咗沙呂?

計我話叩到st mary唔會唔讀既,只不過未必讀到小六啫~

Lam## 發表於 20-5-30 07:58
如果, 我 ...

抽到沙呂小開心到食大餐,仲叩咩門! 我講緊我!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果抽到沙呂真係會食大餐😁😁
因為我之前無咩做功課🙈🙈(抵打), 呢個月先知原來未派位就要交叩門 form... ... 所以個腦就發下夢, 如果抽到又叩到會點。。。😜😜

真心問:
St Mary d 人 都係抽, 應該程度都會參差🤔🤔 佢哋都可以 keep 到 , 即係老師好有心教? 谷得好緊要? 唔得既學生唔敢抽???

因為無特別同其他人比較, 又真係唔太知女女同出面比係咩位置, 想問下你地可以靠咩方向去評估自己小朋友程度??? 🙏🙏

NNbaby 發表於 20-5-30 12:54
如果當六年後St Mary跌到落b1c (唔好激動,我係話如果),而龍校升中機制有局限(係連申請直資、自行就等於 ...

如果當六年後St Mary跌到落b1c (唔好激動,我係話如果),而龍校升中機制有局限(係連申請直資、自行就等於放棄龍校學位,唔係取錄),到時會唔會後悔當初放咗沙呂?

藍字有咩出奇?!2019DSE已經4+僅僅68%,連同區女校都比唔過……

medicine 發表於 20-5-30 22:00
如果當六年後St Mary跌到落b1c (唔好激動,我係話如果),而龍校升中機制有局限(係連申請直資、自行就等 ...

我睇淡後市,只不過怕講得咁盡傷咗太多人既心
學hkpapa話齋,睇怕該辦學團體連最後一間b1a都保唔住.....(記錯勿打頭)

P.S ek app版睇唔到藍字

如果當六年後St Mary跌到落b1c (唔好激動,我係話如果),而龍校升中機制有局限(係連申請直資、自行就等 ...

吓! 4科core 4+得68% 咁惨烈

谷足12年D囡囡讀到呆左!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-30 23:09
吓! 4科core 4+得68%  咁惨烈

谷足12年D囡囡讀到呆左!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

有比較,係全部科目4+68%。

4科主科估計只會低……

又係相同理論,若果係St Mary讀唔掂,莫非可以假定係沙呂小可以非常掂,又若如此,假設St Mary師資無問題,咁原因係乜呢呵?

又假定係St Mary無問題,成績又非常好,莫非又要假定中學會有好大問題,6年後會好唔掂?

始終,St Mary跟到條隊,入到去就可以讀12年,志不在此例外~~~

NNbaby 發表於 20-5-30 22:49
我睇淡後市,只不過怕講得咁盡傷咗太多人既心
學hkpapa話齋,睇怕該辦學團體連最後一間b1a都保唔住.....( ...
是的,他有甘講過。當今年再跌,插班都少埋,情況會點?

我只念到某已經拆龍的津校……

只要自己肯放手,又只要自己成績還可以,讀龍校一樣可以唔直升,同無直聯龍係一樣,一樣可以乙1 QE~~~

mcl203 發表於 20-5-30 23:30
又係相同理論,若果係St Mary讀唔掂,莫非可以假定係沙呂小可以非常掂,又若如此,假設St Mary師資無問題, ...
個人的理解,前面的意見只係話,若果(學生)成績好掂,而某校的DSE成績已經B1C,那麽到時龍校的升中規則幾麻煩……

mcl203 發表於 20-5-30 23:35
只要自己肯放手,又只要自己成績還可以,讀龍校一樣可以唔直升,同無直聯龍係一樣,一樣可以乙1 QE~~~: ...
乙1QES未必中丫嘛!龍又沒左

medicine 發表於 20-5-30 23:37
乙1QES未必中丫嘛!龍又沒左

咁同沙呂小有乜基本上分別?~~~

讀書自己掂咪得囉,無辦法迫學生直升嘅~~~

mcl203 發表於 20-5-30 23:39
咁同沙呂小有乜基本上分別?~~~

讀書自己掂咪得囉,無辦法迫學生直升嘅~~~
個人認爲不如直接呂小,以免到時隔山涉水六年后係甘一個局面。(抽得呂小大概沙田住而不會借地址咯)

medicine 發表於 20-5-30 23:41
個人認爲不如直接呂小,以免到時隔山涉水六年后係甘一個局面。(抽得呂小大概沙田住而不會借地址咯)
...

無絕對嘅選擇,睇樓主意向了,況且,搞得掂先有得諗~~~