用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢? ...
go

中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢?

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

@@2019 發表於 20-5-28 16:26
謝謝
通常都係用呢兩個型號

Casio Fx-3650P 或 Fx-50FH

咁仲有其他牌子都用得

附錄:准用計算機型號名單

重要既事要講 3 次

計算機必須已印上「H.K.E.A.A. APPROVED」或「H.K.E.A. APPROVED」標籤
計算機必須已印上「H.K.E.A.A. APPROVED」或「H.K.E.A. APPROVED」標籤

Yanamami    發表於 20-5-28 22:53
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

謝謝
學校會集體購買。

即那部好D

醒目開學勳章 王國長老

@@2019 發表於 20-5-29 00:02
即那部好D
開學後老師會講, 怕學生買錯
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

謝謝

學校統一買。

謝謝

我女响"適應班"時,由於數學堂係由畢咗業嘅學兄學姊任教,佢哋有建議買邊部,話我校高中學兄學姊門多數選用,仲教我哋點上網跟人步驟設定公式入部計數機內。

謝謝

補充多句,唔駛急住買,中一開學後問埋數學科老師意見先都未遲。

老師要下星期一在家上課要用

我記得兩部還是有分別的,是不是讀M1 or M2要揀不同款?

@@2019 發表於 20-5-29 08:12

你的孩子已經係中學生嗎?中一時老師無建議過嗎?

醒目開學勳章 王國長老

@@2019 發表於 20-5-29 08:12
已經讀緊 S.2 ...... 仲係無計數機...........點考試............

計數機通常學校會统一安排學生訂購,如果冇訂老師都會叫你買指定型號,一定要可以入試場。 其實正式用計數機通常響S2之後, 我仔學校S2下學期才準正式用計數機,S1 老師希望學生打好基礎要學懂計數算式,所以S2 會統一訂購及正式使用。

@@2019 發表於 20-5-29 00:02
即那部好D

跟學校訂,老師講解時才可一至,咁到時得你自己一個用吾同型號,吾識就煩了。俾你用的計算機基本上功能大致一樣。

miriam 發表於 20-5-29 10:21
已經讀緊 S.2 ...... 仲係無計數機...........點考試............

吓?!乜原來係中二了,中一聖誕前已經一定有計數機啦喎?!仲未有老師會寫手冊通知jm要盡快買。正所謂,工卻善其事;必先利其器嘛!

中二下學期才用

我仲以為一般而言,計數機係中一已經開始用添。

YmOra 發表於 20-5-29 13:12
吓?!乜原來係中二了,中一聖誕前已經一定有計數機啦喎?!仲未有老師會寫手冊通知jm要盡快買 ...

我仔都係中二先比用,中一老師唔比佢哋用,我仔話因為老師唔想佢哋偷步要佢哋打好基礎,想佢哋要學識究竟公式係點、要點計, 所以中二下學期先可以考試用。

3650p啦
對於重要的公式和計法,周街有programming教學
買其他款你要靠自摸多,浪費時間
我是護書簿

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 14:36
我仔都係中二先比用,中一老師唔比佢哋用,我仔話因為老師唔想佢哋偷步要佢哋打好基礎,想佢哋要學識究竟 ...

阿女回來問咗佢,佢話中一第一次考試唔俾用,之後都可以用了。間間學校唔同。