用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選擇:GH VS APS
go

小一選擇:GH VS APS

大家好

我的小朋友:女,文靜,觀察型,也能動,成績不錯,谷得,暫時學鋼琴、小提琴、游水。中學 target b1 英中,中學男女或女校也可。下面還有一個妹妹。

原意選擇GH, 但家人不太想女兒連續讀12年女校,但若讀完APS,考到GHS,如沒有其他男女校也會讓他上GHS。APS升中派位亮麗,九成上B1中學,升中支援充足,GH全英,APS全中,APS來年會轉新校長也多了一點擔心。GH是黃大仙校網,APS是九龍城校網,如讀APS若考不上直資中也有包底。實在煩腦。

想請教以上學校用家,能否分享下 ?謝謝大家。

睇下有幾中意GH中學....如果有把握小學成績可以keep 住係At least top 50%我會揀德望...但如果女女音樂好同埋prefer 男女校我會入aps...aps 戰場在外, GH 戰場在內...呢一點都好吾一樣

如果唔想讀12年女校,咁唯有揀APS。
如果唔考慮男女校問題,牌面睇GH更加穩陣。APS讀6年,除非好top, 否則都要再努力去考才入到GH  level 的學校。
讀GH,如果唔想12年女校,成績也前列的話,可以中學去考男女校。

GH

雖然我係APS 蕃薯, 但都會選GH
要男仔同伴, 可以係補習班, 運動班,甚至你可以介紹多D朋友既仔仔比佢
既然6年後都係想去返GH, 咁點解要多此一具?
萬一6年後入唔返咁點算?
自己都擔保唔到自己6年後會點啦......更可況個小朋友
萬一唔好彩, 考呈分試時失手, 生病, 咁點算呀??
真係哭都哭唔返呀

唔中意女校就無計,否則,可能都係兜個圈入返GHS ~~~

朋友個囡APS今年全級第7入協恩...前面有5男1女....自行一、二都冇...比我就覺得壓力好大

Yeahly_ly 發表於 20-5-27 16:43
朋友個囡APS今年全級第7入協恩...前面有5男1女....自行一、二都冇...比我就覺得壓力好大
...
排前列男>女?

回覆 b3410 的帖子

都有可能! 因為男仔數學拉到好多分

litmelon53 發表於 20-5-27 08:59

sure APS

GH小五小六成績除非好top,主動權就响自己手,否則等等等,等運到,處於被動狀態,因為小學對升中冇乜支援! GH好處係英文語境好。

APS升中九龍城好網之一,升band 1中學達90%,考4大女直及SPCC及其他名官津又得。

我識人由APS 插班入GH,調返轉暫時未識。

...
點會呀? 前面直資收左你朋友無講咋下嘛
大把人11月已經收左 DBS OFFER

佢話男仔咪係易去DB⋯⋯女仔就....

gracelam 發表於 20-5-28 12:23

sure APS

GHS起碼收1半,成績唔掂身處係APS咪一樣~~~

Yeahly_ly 發表於 20-5-28 13:23
佢話男仔咪係易去DB⋯⋯女仔就....

唔揸返啲架生傍身,去DB行吓就應該自由嘅,我估~~~

揀GH,6年後再考過 GH?貪好玩?
或者你呢年出生率較低,要考番 GH 都唔會太難,但6年變數太多,保守少少唔係壞事

mcl203 發表於 20-5-28 13:34
GHS起碼收1半,成績唔掂身處係APS咪一樣~~~

關鍵係APS無論自己咩位置都知根知底,GH係唔知,50%內定外估估下。今年係50%,下年?6年後?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...
若属实,今年APS金翅大镬鸟

gracelam 發表於 20-5-28 14:00
關鍵係APS無論自己咩位置都知根知底,GH係唔知,50%內定外估估下。今年係50%,下年?6年後?
...

讀直屬同無聯直基本上係一樣,只要一早有自知,成績唔掂無得直升,升到亦未必幸福。係APS成績唔得咪一樣乜都唔使諗,仲可能叫你早啲諗去邊添,須知APS係某程度依賴體藝去考中學,比GHS更高要求~~~

再補充,係GHS掂嘅,一樣可以考出面中學,一樣可以報自行,一樣可以報統一,只要自己肯放手,同讀乜都無嘅小學有乜分別?~~~

shevachevy 發表於 20-5-28 13:15
點會呀? 前面直資收左你朋友無講咋下嘛
大把人11月已經收左 DBS OFFER
但DB那些不是都靠體育入?
APS 一直好少SPCC, DG, 只是成績好而無著落都唔出奇...

kimlam953 發表於 20-5-28 14:09
但DB那些不是都靠體育入?
APS 一直好少SPCC, DG, 只是成績好而無著落都唔出奇...
...

APS以前入DGS都多人,自從DGS收生人數減半,APS嘅人數亦減半~~~