用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外戶口
go

[英國] 海外戶口

想在英國滙豐開個戶口, 請問在英國開戶口所提供的地址就是學校地址還是用guardian地址呢? 謝謝  (咩都唔識, 請唔好介意)

我小朋友14歲經香港滙豐開英國戶口,可以用香港地址

回覆 cykk 的帖子

21年暑假先去英國開學, 咁我最快可以幾時可以開戶? 謝謝

kittttty 發表於 20-5-25 15:51
回覆 cykk 的帖子

幾時都得,但要先打電話去滙豐中環總行約時間

回覆 yiphalook 的帖子

thank you

kittttty 發表於 20-5-25 15:51
回覆 cykk 的帖子

要有學校的offer letter银行才會做开户手續

回覆 longlokma 的帖子

想請問大家,兩夫妻可唔可以各自開自己一個戶口? 還是計一個小朋友過去讀書,一家人就只可開一個戶口? 

Spidermum 發表於 20-5-26 09:43
回覆 longlokma 的帖子

想請問大家,兩夫妻可唔可以各自開自己一個戶口? 還是計一個小朋友過去讀書,一 ...

我唔知可唔可以各自開, 不過就一定可以夫妻聯名開, 孩子有一個獨立嘅海外戶口, 夫妻可以各自在聯名戶口匯錢過去

longlokma 發表於 20-5-26 00:09
要有學校的offer letter银行才會做开户手續
明白, 謝謝你.

longlokma 發表於 20-5-26 10:06

我唔知可唔可以各自開, 不過就一定可以夫妻聯名開, 孩子 ...
謝謝你。
咁又想問下, 個戶口在子女在英國讀完書之後仲可以 keep 住嗎? 還是會到時要我地取消番個戶口?

回覆樓主:

我係東亞銀行開戶, 銀行冇話讀完書之後需要取消戶口, 我相信係可以繼續keep落去

回覆樓主:

無話会取消户口,東亞話如debit card 超過一年無用,到期後不会獲發新咭

poonseelai 發表於 20-5-26 22:08
無話会取消户口,東亞話如debit card 超過一年無用,到期後不会獲發新咭
謝謝大家解答了我的問題。BTW, 我聽過話去HSBC開戶一定要有CAS, offer letter 唔得. 所以我諗住 6 月收到 CAS 後才去開戶.

Spidermum 發表於 20-5-27 14:49
謝謝大家解答了我的問題。BTW, 我聽過話去HSBC開戶一定要有CAS, offer letter 唔得. 所以我諗住 6  ...

我地舊年係用offer letter 開戶口,職員話唔一定要CAS letter 。

醒目開學勳章

Spidermum 發表於 20-5-27 14:49
謝謝大家解答了我的問題。BTW, 我聽過話去HSBC開戶一定要有CAS, offer letter 唔得. 所以我諗住 6  ...

先打電話約期, 順便問下最新要求兩手準備

3b 發表於 20-5-27 17:07
先打電話約期, 順便問下最新要求兩手準備

同意,問清楚然後約時間開戶。

建議早少少開,因為一到暑假好多人開戶口要約好耐。我女舊年7月開,佢同學8月先約已約到好後趕唔切。

最近international service 可能唔太忙?上星期收到電話問我係咪想開英國戶口......

Spidermum 發表於 20-5-26 14:24
謝謝你。
咁又想問下, 個戶口在子女在英國讀完書之後仲可以 keep 住嗎? 還是會到時要我地取消番個戶口?
...

可以 !
我仔都養住個英國匯豐銀行户口
未來可能有用!

去到英國先開唔知要準備咩文件? 亞女學校可以安排去開戶口

cykk 發表於 20-5-25 14:18
我小朋友14歲經香港滙豐開英國戶口,可以用香港地址

意思係香港匯豐開英國匯豐戶口而不須要英國地址?

unchu 發表於 20-5-28 09:46
去到英國先開唔知要準備咩文件? 亞女學校可以安排去開戶口
有D學校開學時會幫學生開銀行戶口,如果冇或錯過,自己去開都唔係好困難,不過會有少少勞氣.