用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中  

本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小朋友會考到GSIS有K1 Offer,突然要提早決定,我同c6都15,16中。

依家小朋友返緊名幼 PN,可以直升K1。不過都好驚放棄左 GSIS 將來會後悔,始終一條龍。不過又擔心揀GSIS自己到時唔識同小朋友溫習,又擔心無中文。如果繼續名幼浸一下中文先考GSIS嘅小學,到時候係咪無可能入到? 其實C6之前唸住讀住名幼,依家呢間其實幾好,重中文、紀律,大部分入SPCC 或者兩間拔萃,或者 K2轉 CIS,或者K3轉 ISF,不過依家突然有 GSIS Offer又好吸引,始終我哋保證唔到小朋友到時考唔考到 CIS/ISF/SPCC/ DxS。其實係咪唔需要太擔心無中文學/ 學簡體字定繁體字呢?

當然,我哋唔係一定要小朋友小學考IS,如考到 SPCC/DxS/ ISF 都絕對會考慮的,所以都有唸過繼續讀名幼,不過都擔心到時唔好話考IS,小學競爭異常激烈,SPCC/DxS/ISF都考不到就會後悔今日無揀 GSIS

大家有乜睇法意見?謝謝大家!

放棄左唔好諗有機會回頭,另一方面就算本地名小,國民教育一定冇走雞,新聞有講....

回覆樓主:

入左gsis可以照考cis/isf,俾我會讀左gsis,起碼一條龍個心定好多。

WFsmart 發表於 20-5-24 16:22
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...

我覺得你個plan原本都不是這樣,其實未有心理準備即時入IS, 好多野未稔清楚,so better stick to your original plan.
你最後target那幾間, 我相信你小朋友其實都大機會考到至少其中一間的,至於決定左就don’t look back。

annie40    發表於 20-5-27 18:05

回覆 WFsmart 的帖子

字裏行間覺得你似乎都重視中文,希望在名幼浸下先至考GSIS小學,又或者目標根本係其他名校如SPCC、拔萃、CIS、ISF。其實在名幼讀幾年中文後就算轉到GSIS,中文未必保持到幾多,GSIS是否真的是你最終目標呢?如果係,點解唔而家開始呢?如果唔係,讀住GSIS先再考SPCC相信唔係咁易,因SPCC小學中文為主。
.
多年前有朋友的孩子讀名幼考小一,SPCC、DBS、ISF 和一間國際學校都收了,決定唔倒,全部交晒留位費後,最後都係揀咗SPCC,始終想要好嘅中文根基,不過去到中二,大勢所趨,都係轉返出去國際學校。你計劃孩子行邊條路?

睇你帖,你對本地名校相當心儀,其實答案好清楚。

而且如果讀IS,就要放手俾小朋友自己學習,佢地識嘅嘢我哋未必識。咁重視中文,可能CIS先可以睇得上眼。

heebo 發表於 20-5-24 18:22

字裏行間覺得你似乎都重視中文,希望在名幼浸下先至考GSIS小學,又或者目標根本係其 ...

但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級考第一也轉了去GSIS,其實與其高年級最終也轉IS或出國,何必不一早就讀IS?起碼有返一個健康的童年!

Moonlight819 發表於 20-5-24 21:32
但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級第一也轉去GSIS,即是IS是他們最 ...

識好幾個朋友都係咁做,小學讀本地名小,升中去考心儀果一兩間IS。事實上,失敗的例子比成功的多。

平心而論,佢地小朋友唔係唔叻,但考試就係有風險,無話實得。不過,佢地家庭資源夠,中二三就出去讀boarding,亦無乜太大所謂。

Depends on what u look for. Profiles of families of the schools you mentioned can be rather different. This determines what kind of friends they make too in their childhood and teenage ...

Moonlight819 發表於 20-5-24 21:32
但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級第一也轉去GSIS,即是IS是他們最 ...

SPCC大約中二左右便有一半學生轉走,有去IS、也有出國,目的是為升讀外國大學作準備。不知其他傳統名校情況是否也一樣。不過傳統名校的確有佢嘅吸引力,考到唔易放棄而選IS。

go for it!

WFsmart 發表於 20-5-24 16:22
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...

回覆樓主:

小學去到你target 既LS, 都要補英文,尤其是oral ,真是講吾到。去IS, 要補中文

中學去考IS, 要確保你係以上LS既頭五,先有D機會。尤其是GSIS

我個小朋友考左入Y1的GSIS,但一樣係爭扎中!因為GSIS冇中文的!

魚與熊掌.及早選定路線.心怡本地就唔好諗國際.我覺得不要用中文這個標準去選本地或者係國際.而是教學方式,教學理念.

回覆樓主:

Gsis係好學校,無人會反對。佢的課程確係適合一個歐洲人,遠多過香港人。但用中文太少去批評佢,亦係唔公平。

如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小孩讀重英輕中的國際學校而成功保住中文的個案分享一下,謝謝

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為其他科目都是英文,我見中文較叻的都是本地學校插入的插班生。
好多時是興趣問題,只補唔會keep 到,要喜歡閱讀中文書。