用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCCIS /KIS 比較?
go

[中學] KCCIS /KIS 比較?

Search 帖好多KCIS / KIS 比較,麻煩大家有冇中學部成績/學生/學校/老師的比較。先謝謝大家🙏🏻

回覆 bonbon1106 的帖子

中學其實大部分IS都有位,如果讀開IS,可以慢慢揀,唔使只睇呢兩間

咁快妳女兒快於KCIS小學畢業啦

今年升year 6 . 要睇定了。

bighang 發表於 20-5-22 20:28

中學其實大部分IS都有位,如果讀開IS,可以慢慢揀,唔使只睇呢兩間 ...
有suggestion ? 當然budget 都是揀KIS /KCIS 的其中因素,加上地區。

既然已在其小學,點解唔一心一意上其中學?可以講講你了解既其中學係點樣?直升嗎?

bonbon1106 發表於 20-5-22 22:12
有suggestion ? 當然budget 都是揀KIS /KCIS 的其中因素,加上地區。

要平ESF或者FIS,應該仲有位,我見佢仲登緊廣告招生係D外國人睇雜誌, 不過可能佢哋淨係想收外藉學生,不妨試吓

Thank you . 呀囡半個外國人。KCIS 小學好好,不過好多人因為唔同原因走,尤其是近呢一年。所以同啲家長傾開,如果係轉嘅就最好year 7.容易識新朋友。
之前本地學校轉過來KCIS ,只係報咗呢一間,冇報第二間。
小朋友細時,考慮嘅嘢,例如中文程度,同埋學校紀律等等。而家小朋友慢慢大,考慮嘅嘢亦都有唔同,例如升大學成績,同埋選課科等等。
謝謝

v369234 發表於 20-5-22 22:32

既然已在其小學,點解唔一心一意上其中學?可以講講你了解既其中學係點樣?直升嗎? ...
是直升的.

半個外國人又有外國國籍,咁可以慢慢揀啱心水,去school tour望下

係呀
所以趁早問吓有冇用家有comment .

Your hubby is British, I suggest ESF which has many campus (decided by your living district) n school fee is not that high.

bonbon1106 發表於 20-5-23 09:34
Thank you . 呀囡半個外國人。KCIS 小學好好,不過好多人因為唔同原因走,尤其是近呢一年。所以同啲家長傾 ...

ESFmix小朋友有foreign passport又本身巳讀開國際,很大機會收你。
Mix + KCIS, 分分鐘CIS 都收,不過學費比較貴

謝謝大家,budget 係一大考慮,所以暫時比較緊KCCIS / KIS  .

Xenia12! 發表於 20-5-23 21:59

Your hubby is British, I suggest ESF which has many campus (decided by your  ...
西貢區esf 中學一D都唔近.

你讀開KCIS,你覺得KIS有無吸引你轉校的地方?

照睇,其實又唔係好值得走。

bonbon1106 發表於 20-5-24 09:32
謝謝大家,budget 係一大考慮,所以暫時比較緊KCCIS / KIS  .

Jane1983 發表於 20-5-24 10:10
你讀開KCIS,你覺得KIS有無吸引你轉校的地方?

照睇,其實又唔係好值得走。 ...
是指KIS中學成績不及KCCIS 嗎?謝謝

bonbon1106 發表於 20-5-24 09:33
西貢區esf 中學一D都唔近.

西貢可以ESF馬鞍山啟新或將軍澳法國,都比較平

ESF的中學好似好難入,上年kcis的year 6學生得幾個入到Esf, 我兒子都係來年year 6, 本身KCIS, 考慮直升還是考其它。