用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資或私校係咪只收讀名幼學生?
go

直資或私校係咪只收讀名幼學生?

想知如果小朋友不是讀名幼,只是普通邨校,是否好難入直資或私校?
小朋友仲要係細B, 機會係咪仲少?

回覆樓主:

平日有冇同小朋友看中/英文圖書習慣, 愛閱讀, 小朋友行為好吾好, 有冇好奇心 ?

比例上, 邨校會少些, 其實是家長有冇用心栽陪小朋友關係會大啲。

回覆 assado 的帖子

小朋友好喜歡睇書,尤其英文書,自己識讀,而家K2 已經做小一英文練習,好奇心好強,見到咩乜都問,平時都學piano,  phonics 等。

每晚睡前一齊講故事

如果有良好閱讀習慣 普通村校幼稚園一樣能入讀名校小學
其實小朋友 紀律同禮貌 佔好高分

siucheng2000 發表於 20-5-21 15:09

小朋友好喜歡睇書,尤其英文書,自己識讀,而家K2 已經做小一英文練習,好奇心好強, ...

名幼優勢在語境/學術
家長小朋友齊努力 讀邨校亦可補足

其實冇分,你要講只可以話名幼啲家長資源多。變相小朋友優勢大啲。
但其實就算非名幼,只要小朋友鍾意睇書,或者說話能力強,其實一樣係咁考入去直私小。讀名幼都係寫包單全入直私啦。
直私,唔同學校唔同要求,你要去睇下人地要求啲咩,
但基本學術、禮貌就唔少得了
有啲就會學術佔比勁高
有啲就睇下小朋友的思維同好奇心
有啲就睇下對答同常識
當然自理能力都要有。

多謝大家分享,我有左信心,今年interview 都有希望。

Poyau    發表於 20-5-21 17:01

其實小朋友鍾意閱讀,是成功的一大半,就算今年未能如願,只要保持好成績,仍然可以透過插班入理想學校。

我小朋友係讀村校,有兩間私校收但當然不出名個種私校。

siucheng2000 發表於 20-5-21 15:09

小朋友好喜歡睇書,尤其英文書,自己識讀,而家K2 已經做小一英文練習,好奇心好強, ...

非常認同其他人嘅comments, 邨校幼稚園讀書絕對不是問題,只要小朋友喜愛閱讀,有禮守規矩聽指示肯表達,爸媽有資源和有心栽培小朋友,一樣可以好大機會考到各大名直私的。

大家一齊努力,我都覺得只要培養小朋友閱讀,栽培佢,都會有直私校。

樓主放心
好多龍幼學術超淺
但重品德
父母加油
成績一樣理想

siucheng2000 發表於 20-5-21 23:51
大家一齊努力,我都覺得只要培養小朋友閱讀,栽培佢,都會有直私校。

培養小朋友閱讀係不二之法,中英文閱讀都同樣重要,莫講話為咗考小學,上到小學後(任何小學都好),若小朋友有良好嘅中英文閱讀習慣,對於學習都是無往而不利的。

小女卷幼happy school 外補普通話,trinity, 數學自教及面試班也有3間學校...如果能培養講故事的能力更佳...

KKTTCHAN 發表於 20-5-22 09:29
小女卷幼happy school 外補普通話,trinity, 數學自教及面試班也有3間學校...如果能培養講故事的能力更佳... ...
可以分享下邊幾間嗎? 最後打算讀邊間? thanks

siucheng2000 發表於 20-5-21 14:40
想知如果小朋友不是讀名幼,只是普通邨校,是否好難入直資或私校?
小朋友仲要係細B, 機會係咪仲少? ...

唔覺得學校睇重邊間幼稚園
識人普通幼稚園,YW, 三私一直均有offers
大B相對係容易啲,能力上相對佔優。

回覆 kisani 的帖子

啟基 王錦輝 和九龍塘學校...最後選左王錦輝

siucheng2000 發表於 20-5-21 14:40
小朋友仲要係細B, 機會係咪仲少? ...

不用怕, 只要試和相信, 我小朋友在屋村讀N 班, 當年考 幼稚園差不多全部都收

同問係咪得靚女先可以嫁入豪門一樣