用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取 ...
樓主: PeterWong2012
go

DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取消  

回覆 nkd 的帖子

現在是要統一思想, 身為中國人只能有一種政治思想, 一種歷史觀...有一部分人自甘墮落, 迎合...

回覆 twobirds 的帖子

「沒有討論空間」的禍害不是只有一種答案,而是只有跟教育局指示的

答案,不容討論。今天

教育局指示2+2=4是正確,你不痛不癢;明天指示

2+2=5是正確,反對或偏離的就取消你資格,你會怎樣?

nkd 發表於 20-5-20 16:06
回覆 twobirds 的帖子

「沒有討論空間」的禍害不是只有一種答案,而是只有跟教育局指示的答案,不容討論。 ...

delete

消息指考評局取消DSE歷史科賣國試題 不評卷不計分

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... NUAUDnYHq55QySF4KAM

不評卷不計分... 呢個係對考生最差的決定...

考生花左時間去做卷,你現在話不評卷不計分?  

明明有分,現在變冇分,最終成績真係會跌...

反而不評卷照計滿分,對考生影響最小

回覆 PeterWong2012 的帖子

【取消試題】考評局委員會認為題目的提問用語亦欠全面,易使考生在短促的考試時間內作出偏差或片面的演繹及回答。又指題目雖然屬開放式題型,但以中學公開試而言,設置於二十世紀上半葉中國的歷史場景並不合宜,亦未能貫徹文憑試的公平考核及在設題時須按指引處理敏感議題的原則。

我等立法後, 看看教育界, 如何做, 更加希望中國政府來香港查看一下課本, 大學教授如何比分

梁太2010 發表於 20-5-26 13:32

我等立法後, 看看教育界, 如何做, 更加希望中國政府來香港查看一下課本, 大學 ...

只有芝麻小官先會緊張試題呢D雞毛小事。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-26 19:29

佢哋不嬲都打算同國際脫軌,咁做係必須架喎,唔係點圈養?!

梁太2010 發表於 20-5-26 13:32

我等立法後, 看看教育界, 如何做, 更加希望中國政府來香港查看一下課本, 大學 ...

其實而家直接上去讀,就可以接受最正統中國思維教學及價值觀,何必要勞師動眾要佢哋大官落嚟呢?

hkpapa852 發表於 20-5-26 19:29

d學生洗曬腦叫雞毛小事?

stillgood20 發表於 20-5-27 09:25
d學生洗曬腦叫雞毛小事?

又只係多了一個只許州官放火,不許百姓點燈既例証:
http://news.takungpao.com.hk/history/dongjian/2014-05/2504985.html

毛主席多次發表『感謝日本侵略中國』,應該要點處置呢?

文章出處係國家喉舌2014既一篇報導,唔係生果日報既故仔。

相比毛主席,身處香港呢班『人』,其實連芝麻小官都講唔上。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-27 10:15
http://news.takungpao.com.hk/history/dongjian/2014 ...
唔好傻喇.

讀歷史既價值,係要學習前人,反意過往,做到 以史為鑑

可惜而家太多香港人,只係識 以屎為鑑 - 就係避免踩屎

stillgood20 發表於 20-5-27 10:26
唔好傻喇.

事實亦証明了,目前大部份香港芝麻官,胸𦡞,氣度同智慧都不如毛主席既萬份之一。

hkpapa852 發表於 20-5-27 10:15
http://news.takungpao.com.hk/history/dongjian/2014 ...

其實華人都自豪於靈活變通,所以對翻版抄襲,特事特辦等容忍度都好高。不過,今次與近年民族主義理念撞車,所以要大聲討伐。

akys 發表於 20-5-27 13:17
其實華人都自豪於靈活變通,所以對翻版抄襲,特事特辦等容忍度都好高。不過,今次與近年民族主義理念撞車 ...
大聲討伐?只見到一班聲大大既趙高。

回覆 silvia_ng 的帖子

要, 當然需要.  因為我係中國人, 說中國話, 寫中文.  唔希望小朋友成為曱 x , 更加唔希望被政治利用

梁太2010 發表於 20-5-28 11:43

要, 當然需要.  因為我係中國人, 說中國話, 寫中文.  唔希望小朋友成為曱 x , 更加 ...
大家都希望年青人有未來.自求多福之外, 抱著智慧之心.

一些基本道理和原則, 不要違忘.

近日, 見到教育的失敗.
最終, 一些年青人愚不可及.

世上, 那有所有人聰明的?

看穿了.
看透了.
爭拗便沒意義.

梁太2010 發表於 20-5-28 11:43

要, 當然需要.  因為我係中國人, 說中國話, 寫中文.  唔希望小朋友成為曱 x , 更加 ...

所以我好睇唔起揸外國護照,送仔女去外國讀書嘅政客。口講愛國,但身體最誠實。如果個個都好似呀梁太你咁身體力行,咁就係一個好榜樣啦!係應該齊齊擁抱大灣區麻!

2jkidsfather    發表於 7 天前
2jkidsfather    發表於 7 天前

silvia_ng 發表於 20-5-28 22:49
所以我好睇唔起揸外國護照,送仔女去外國讀書嘅政客。口講愛國,但身體最誠實。如果個個都好似呀梁太你咁 ...

我嗰女同事就完全唔誠實,一日踩大陸野.
但,由頭到腳,都淘番來..

每日腳踩大陸鞋.
日日不同.
大大安慰自已弱小心靈.

心靈.
我見好多人,要食安慰劑.