用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取 ...
樓主: PeterWong2012
go

DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取消  

PeterWong2012 發表於 20-5-16 14:18
現在問題重點係取消題目,對考生既影響點補救…

至於日後點出卷,經過今次事件,考評局一定唔會再犯,所以 ...

劍橋出嘅IGCSE 2013年History卷,都有問NAZI統治下,對德國人是有利。你是否認同。

陸先生應該中了回力標,但長遠對學生思考學習會有壓力,百害而無一利。

歷史,某程度上要人認識歷史後,唔好再重複犯錯。如只單方面背誦,不求甚解,那就白學了。

前考評局秘書長蔡熾昌出左篇文,佢寫得幾好,可以睇下。

silvia_ng 發表於 20-5-17 00:17

劍橋出嘅IGCSE 2013年History卷,都有問NAZI統治下,對德 ...
妳要明白中國人的感情好纖細,個心亦要加上『小心輕放,易碎!』幾個字㗎

nicolemummy 發表於 20-5-16 20:27
我覺得

呢個係目的地

我最想知[去殖民化]係咩意思,這是真的有長遠影響

EMI消失?
全簡體字?
全普教中?
全部書本就教育部指定?
打壓某些宗教作為辦學團體?

唔想想像
我是護書簿

goodmama2003 發表於 20-5-16 09:34
人生幾時有公平過 ?

唔使幾耐, 以後考評局出完題, 都要俾教育局審查一下,咁題目呢, 識做啦, 出: 列舉社會 ...

是事實嗎?
兩種極端都不好。

stillgood20 發表於 20-5-17 13:11
是事實嗎?
兩種極端都不好。
事實就是這樣,政治凌駕在教育之上!

silvia_ng 發表於 20-5-17 00:17

劍橋出嘅IGCSE 2013年History卷,都有問NAZI統治下,對德 ...

如果個題是問:Nazi統治對猶太人是有利,那比較近今次DSE個題。

一個更恐佈既題目:英國統治香港百多年,是利多於弊。

我唔敢答了。
兩個英津生的媽媽了! ;)

losoco 發表於 20-5-17 10:12
我最想知[去殖民化]係咩意思,這是真的有長遠影響

EMI消失?

妳問我?我無講過“去殖民化”喎?

不過,既然妳問起,我講下我見到既野。

相信大家都係經歷HKALE,而不是DSE的。大家對於當年CE同AL既野都好清楚。

2年CE+2年AL係UK制,走3年大學

97後,D人話全世界4年大學制喎,要334. 我覺得係同大陸4年大學開始接口。

高中3年,D人話要跟IB喎,所以學人加科通識,扮theory of knowledge. 要1文1理1藝喎, 打破了一直文理分家的局面。

點知,
英文又唔夠認受性(無IGCSE)、
中文又死亡之卷、
數學無微積分(美加澳英大學唔認受)
通識

考生用哂所有時間響4科無認受既Cores, 得返好少時間讀electives. 妳問下D chem, bio老師就知道幾斬頭斬尾。

結果,DSE後,PISA香港reading, math, sciences係大跌。DSE越來越無認受。

反而,如果妳有報過外國大學,70+萬人考既大陸高考地位同UK GCE system一樣咁認受。

我唔知答唔答到妳問題。希望即使我答唔岩,楊生都唔好取消妳條問題。

goodmama2003 發表於 20-5-17 14:16
事實就是這樣,政治凌駕在教育之上!
並不認同。

nicolemummy 發表於 20-5-17 14:42

唔講“去殖民化”呢個topic, 講下AL變DSE,對大學同中學影響(micro d, 唔好咁macro)

對大學而言,
唔好問點解,好多人都知,香港好多數理勁既男仔女仔,都死響中文手上。大學教授們收返黎既偏重4 Cores,可是,好多學系都係唔係想睇4 Cores, 只係政府津貼下,唔跟唔得。收返黎既學生難教,教授教得好辛苦。

對中學而言,
大多學校資源放在4Cores上,因為其中一隻腳衰左,就成個人無得入大學。為求學生好好行下去,基本上間間學校一面倒為4Cores救亡。點解DSE 2020會曾經提議只考4Cores? 點解香港既數理大退步? 不無原因。香港以前數理既競爭力其實無哂,我地唔知啫。ok, 中英水平如何,大家心照吧

nicolemummy 發表於 20-5-17 14:42

你係講NSS有問題定DSE有問題?

LingChiBaBa 發表於 20-5-17 17:25
你係講NSS有問題定DSE有問題?

我講我見到既野,所以應該係我對眼有問題。

小晴 發表於 20-5-17 17:56
我估不會取消題目
https://www.hkcnews.com/article/29949/dse%E8%80%83%E8%A9%A6-%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E7%A ...

蔡熾昌呢度講解得好清楚出題原因,正常係唔會取消。可惜而家政治正確下,考評局未必夠硬頂得住啲壓力,最後都會屈服,取消該題。

可憐那五千多個考生,同埋佢哋嘅家長,怨憤不平可惜苦無出路。

說實在的,小女暑假過後將會升讀中四,本打算修讀歷史(佢仲放第一心儀),而家真係會有hesitation。第日三朝五時又話政治不正確,真係跟唔切佢哋龍門點搬呢。

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3019925968092605&id=344052192346676

【應屆DSE歷史科考生第一身意見及分享】

您好,我是一名應屆DSE歷史科考生。前早考畢,中午開始即有許多意見和評論,眾說紛紜,然而輿論中缺乏應屆生的意見。在此,我希望以一個接受DSE教育的歷史學生身份表達第一身意見和感受,不知可否借助您的影響力而使聞者彰,謝謝。

首先,我相信絕大部分(如非所有)的考生在應試一刻應該完全沒有覺得該題目有問題。讀了三年DSE歷史科,作為考生,都對DSE題型瞭如指掌;作答之時,只知它是其中一款題型,問我「是否同意」,考核的不是立場,不是感情,而是考生分析、論述和權衡輕重的能力。沒有政治不政治,只有理據充分不充分。

其次是我認為大眾都比較忽略了的一點。考卷提供的兩份資料分別只涉及1905年和1912年日本個別大學和財閥對中國政治改革的援助,而c問的設問範圍是1900-45,要求考生資料和個人知識並就。資料的確記述日本援助中國的事跡,然而只限於早期;出題意向明顯是要求考生以個人知識闡述後期(1912年後)日本對中國的影響,再將利弊權衡其多少。日本侵華是1931-45,代表資料所記述的事件與日本侵華對中國是利弊與否根本沒有衝突。日本在前期幫助中國是利,不代表後期攻打中國不是弊。因此,教育局針對日本侵華的歷史卻說題目和資料有誤導性,完全是無稽之談。

承上段,以一個DSE歷史學生的經驗而言,回答的方法有很多。提問字眼是「你是否同意」,不論前句有否「誤導」或「偏頗」,我可以回答「同意」、「大程度上同意」、「少程度上同意」和「不同意」。如果要根據教育局的立場,不同意的論述方法也有很多,例如根據資料,雖然日本前期有協助中國政治改革,但根據我個人知識,日本後期操縱中國政治、侵略中國並殺戮中國人,程度上比較,後者比前者更甚,因此弊多於利。或者,根據資料,前期協助中國的都是日本個別組織,然而根據我的知識,後期日本動員國軍、舉國向中國發動戰爭,規模上比較,後者更甚,故弊多於利。作答時只要有史實根據,言之成理,就已達到題目要求。考生承認前期日本對中國的援助,不代表我覺得後日本侵華不是民族傷痕(如果要像局長般上綱上線到人民情感而論),因為兩件事根本發生於不同時期。

最後,容許我表達一下作為應屆DSE歷史科考生的感受。第一,針對教育局說該題目會令考生作答可能有所偏頗,我認為這是對所有歷史學生的侮辱。苦讀三年歷史,如果我仍會因為一份考卷上的一條問題的一些字眼而被「誤導」,那麽我那三年豈不是白讀?第二,對於教育局要求取消該題目,我當時聞訊震怒。辛辛苦苦考完場試、答完條題目,你一句就話取消,你當我哋係乜嘢?好好玩?咁我答嚟做乜?Am I a joke to you? 第三,昨午開始如此大肆批評題目,就算題目最後不被取消,卻有可能會影響改卷員,導致最後受損的都是考生。第四,在關乎自己前途的考試中,應屆學生對於此事件毫無官方意見表達渠道,不能反對取消題目,不能批評教育局做法,只能任由自己的努力和前途被一班無理取鬧的大人魚肉,為此,我感極度憤怒和遺憾。

感謝願意閱讀到這裏的您,期望我們應屆生的切實感受和心聲能受聞於眾。謝謝!

請廣傳。

DSE歷史科|考生仔細答日本對中國弊多於利 憂取消試題成績降級

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... p;utm_campaign=news

PeterWong2012 發表於 20-5-17 21:34
DSE歷史科|考生仔細答日本對中國弊多於利 憂取消試題成績降級

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83 ...

對大部份中國人民係幣多於利,對執政黨係利多於幣。

有人唔想學生去瞭解真正既國情。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

現在係好奇教育局可以點樣減少對考生成績的影響

個人估計係所有學生呢題自動計滿分,而唔係減少成份卷既總分…

在英美大學眼中, DSE的認受性會否受到打撃?  

會不會多了香港學生寧願選修 IB / A-level?

jaycee_mami 發表於 20-5-18 09:29
在英美大學眼中, DSE的認受性會否受到打撃?  
其實香港都唔多學生讀世史...

另外係中美外交戰爭中,英美既大學會減少讓中國和香港既學生去讀書

所以DSE 認受性唔會有大影響

PeterWong2012 發表於 20-5-18 09:39
其實香港都唔多學生讀世史...

另外係中美外交戰爭中,英美既大學會減少讓中國和香港既學生去讀書

同科技有關科目影響会大D,其他科未必,教育也是收入來源,MIT之前公布 首輪收生,一個來自中國學生都無
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊