用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路  

小鹿揀學校 發表於 20-5-19 12:40
好有heart的年青人….
.
BTW, 你女操開邊套M2書?

佢就係做 CS Lee. 呢本書, 超深

YolandaTam 發表於 20-5-19 12:02

多謝你。
Good!
另外, UST 在year 2,  有Bsc Data Science & Technology 可選擇.

我囝係DSE語文未達3, 讀Asso.
本來想轉UST. 但只係Data Science, 只收UST校內生. 或year 1.

所以, 計劃盡快讀完degree,
如果可能,考慮再修UST/CU master in Data Science.

stillgood20 發表於 20-5-19 12:57
Good!
另外, UST 在year 2,  有Bsc Data Science & Technology 可選擇.

你家年輕人都好努力
其實而家啲年輕人比起我哋當年絕不遜色,只係人各有志吧了。

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 20-5-19 12:55
佢就係做 CS Lee. 呢本書, 超深

請問,知道呢本得嗎?

Charlotte_mom 發表於 20-5-19 14:07
請問,知道呢本得嗎?

唔好意思,唔清楚喎,我女未到做 Mock  卷階段。

YolandaTam 發表於 20-5-18 11:08
謝謝回覆。佢中四咋,仲有時間,我多口問下啫。
佢 心儀嘅係 UST BSc QFin, 如無意外 A1 會揀呢科,佢好鍾 ...
我老婆同學嗰囡, UST BSC QFin畢業.其實, 好一些畢業生也是去教書. 而, 政治取向.
又係失去朋友, 而弧立.

而Risk/ Stat. 可以不用選.無咩用(個人理解)
特別是stat. 好無意義一科.
跟數學的關係脫曬節.

stillgood20 發表於 20-5-19 17:01
我老婆同學嗰囡, UST BSC QFin畢業.其實, 好一些畢業生也是去教書. 而, 政治取向.
又係失去朋友, 而弧立.  ...

有一個好低調的網友跟我分享過,一般人成日以為讀科學,統計學冇前途,原因是個個人都只看學士學位畢業生出路。如果去到博士畢業,就有完全不同的出路,政府,公營機構及大公司都有類似 Scientists, Statisticians嘅職位,起薪點及頂薪點都唔錯。

我現在跟網友私聊時都會提醒家長,有些學科知識係要上研究院才有機會發揮,不能只看學士畢業冇前途。現今世代,我跟兒子講得好清楚,學士學位只係以前的中學畢業,因為整體時代進步了。

不少後生仔女還停留在畢業搵工,挣銭,研究院被國內學生讀了,十年二十年后,香港的年輕一代工種更狹窄,只能接受.騰籠換鳥的現實。

不要誤會大學不太收本地學生讀研究院,大學傾向收多些本地學生,但申請人數跟國內人數相差好多倍,香港學生成功率比較國內學生高三至五倍,但數量上還是太少了。

香港學生及家長傾向現實及短視,喜歡碩士 taught program ,很少會去試 MPhil,然後上 PHD ,再過一代之後(25年),我們整體的學識及高階思維水平會被更多國家及地區超越!

你細囝有興趣 Data Science ,目標可以定高一點,不要學士或者碩士止步。兒子見到Data Science 有前途的,他傾向實戰經驗為主,他的拍檔是lC Data Science 博士后,帶他入門十分重要,他以 Domain Expert 為主軸,Big Data AI 作 enabler。

kaion 發表於 20-5-18 01:08
出路睇自己
數學呢類科問題係兩樣

你的分析我都好同意,因為身同感受。

兒子在QFin上遇到困難,因為攞咗 好多exemption,所以成日越級挑戰,課程要自己把關及很難讀到一些有興趣及重要的科目,加上數學是跟香港及國內高手競爭,原來他們不會跟工程及BBA的數一齊讀,是跟讀數學主修的數學,攞3.5絕對不容易。他當時是可以避開部份高手的,但自己鈡意的科目,就只能迎難而上了。

他走到了你的第二點,做了四份Intern,有MNC,公營機構及Consultabcy,加上一個 Wall Street 的培訓機會,是可以洗底的。他終極洗底是以最短時間考完兩個專業試,現在冇人睇佢嘅學士成绩,因為現在搵他的全部都係 head Hunter ,有少少議價能力。

我再補充多兩點:

3。就算喜歡數學,語文水平也要提升到一定水平,只靠數學及科學成積是不夠的。

4。現在好多公司費事化時間比較不同學校,不同學科的不同等級的差別,第一輪多數是性向測試,GPA略低都可以反攻的。但沒有第三點,條路就難行好多!

b3410    發表於 20-5-20 12:12
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YolandaTam 發表於 20-5-18 01:53
thanks,  睇嚟數學仍然係水泡之選。 咁請問 UST Bsc Math & Econ  又如何?

一句忠告,不要被水泡兩個字誤導了,入學分數較低,不等同這四年容易過,不等同順利畢業,小心謹慎。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YolandaTam 發表於 20-5-18 11:08
謝謝回覆。佢中四咋,仲有時間,我多口問下啫。
佢 心儀嘅係 UST BSc QFin, 如無意外 A1 會揀呢科,佢好鍾 ...

你談到 chur,大學是另一種社會生態環境,為了 chur 將四年的黃金歲月提早結束,預早進入職場明爭暗鬥?

是得?還是失?他要自己思考多一個層次。如果還是喜歡 chur ,就去試吓。

當時,小兒已經辦妥科大入學手續,因為中大遲咗一個星期通知,他立即轉左去中大 QFin。雖然捐咗了二萬多俾科大,但換來一個較人性化的學習環境,我絕對支持!

小鹿揀學校 發表於 20-5-19 10:48
可以去 ibank 設計d 雷曼債券、牛熊証 果d derivatives 咁掛.....
行頭點都闊過齋數啦
...

你指讀完 undergraduates 就可以做到?不是起碼有個 PHD 加十年八年經驗才可以?

IBank 好多產品是在其他地方設計,買得好,再轉香港 localise and validate ,然後在香港「益人」!

ANChan59 發表於 20-5-20 10:36
你指讀完 undergraduates 就可以做到?不是起碼有個 PHD 加十年八年經驗才可以?

IBank 好多產品是在其他 ...
出隻滙豐ELI 或 阿李爸爸 牛證 要 十年經驗 PhD 計價?
這一刻有幾多間ibank 出了幾多千隻這類産品?
香港那來這麽多十年經驗PhD?

ANChan59 發表於 20-5-20 09:58

有一個好低調的網友跟我分享過,一般人成日以為讀科學,統 ...
說的對.一步一步來.
找對方向.
現在世界已是終身學習,
而且學習方法隨時代變化.
又跟社會發展配合.

再者,更加要鼓勵年青人,
對知識追求.
努力向上.

小鹿揀學校 發表於 20-5-20 11:00
出隻滙豐ELI 或 阿李爸爸 牛證 要 十年經驗 PhD 計價?
這一刻有幾多間ibank 出了幾多千隻這類産品?
香港 ...

可能我哋讲紧不同的层次,你的说法是一些已经行之已久的旧产品,变成 daily routine.

我讲的是全新的金融产品,是要鉆研开发的,还有法规及监管部门的通过,说服HKMA等监管机构都不容易,很多这方面的专才是博士后,或者是大学教授。

ANChan59 發表於 20-5-20 10:30
你談到 chur,大學是另一種社會生態環境,為了 chur 將四年的黃金歲月提早結束,預早進入職場明爭暗鬥?

...

佢中學已經明爭暗鬥啦
佢對上莊 exchange 亦全無興趣,連宿舍都唔想住。
可能睇見我當年搞莊加拍拖搞到要 defer, 怕咗啩。

ANChan59 發表於 20-5-20 09:58

有一個好低調的網友跟我分享過,一般人成日以為讀科學,統 ...
請問讀純理科,是否去英美大學深造會有更多機會?還是留在香港讀本科,post graduate 去外國讀?

YolandaTam 發表於 20-5-20 12:16
佢中學已經明爭暗鬥啦
佢對上莊 exchange 亦全無興趣,連宿舍都唔想住。
可能睇見我當年搞莊加拍 ...

唉,中學已經搞到咁,可惜。

b3410 發表於 20-5-20 12:17
請問讀純理科,是否去英美大學深造會有更多機會?還是留在香港讀本科,post graduate 去外國讀? ...

你的問題嘅看法有不同考慮方向,純理科只是一個學位,抑或是入研究院的踏腳石,是有不同考量的。

又例如財務上,興趣上考慮,如果有興趣的研究方向在海外較多空間及指導教授,出去會更好發展。如果只是一個學位,不如在香港讀。

b3410 發表於 20-5-20 12:17
請問讀純理科,是否去英美大學深造會有更多機會?還是留在香港讀本科,post graduate 去外國讀? ...
去外國有幾個好處1: 外國讀書真係易d,我係外國讀,客觀講外國學嘅嘢係淺過香港
你睇英國名校牛劍以至普通學校例如manchester liverpool,讀理科都會有20%以上first hon
係香港好少有呢個數,而香港三大充滿大陸狀元,外國其實唔多 (外國大學傾向收外國考試多過高考,本身已經個pool已經細好多)

2: 外國科研機會多特別係美國
香港唔係冇,但位置唔多而且要讀書好好先有機會,有好多大陸尖子有呢個phd移民夢會同你爭機會
係外國讀書一來本身機會多d,二來本身讀書冇香港咁chur
客觀講,如果一個教授想搵second up以上嘅學生做research
英國你只要唔係考得太差都有second up (90%+學生second up)
香港要考得好d,做到top 40%

唔好嘅地方主要都係貴同埋唔係真係好多人咁講海歸返香港有著數
總體來講亞洲普遍競爭比英美澳加激烈
而如果讀理科為咗讀上去要好好諗清楚路唔易行

stillgood20 發表於 20-5-19 17:01
又係失去朋友, 而弧立.  ...
Risk/ Stat 怎會無用?

熱門工種 AI / big data/data science/ data mining / deep learning 等, 其實都是以stat 做基礎, 當然包括好多programming and math.

Risk management 其實也是讀stat. 主要在finance and insurance 應用.

i-banks 請quan trainee, 主要看stat 各科成績. 在香港, 讀QF/RM 同學的相關stat/risk man 科目較多, 成績通常較好,  所以成功率比較高.