用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCL or Warwick university
發新帖回覆
go

[英國] UCL or Warwick university

請各位幫幫忙,讀economic , 應該首選那間好?

回覆 rba93 的帖子

economic first choice LSE,個人認為 : LSE >> Cambridge >> Warwick >> UCL

係咪一定要further Math?

但出來做事,會唔會因為讀邊間大學,而有關係呢?

朋友讀緊 Warw,學術同名氣兩間都係好(蘋果橙),生活水平 Warwick 低啲,因為係 Coventry,但倫敦比較多假期 internship,住倫敦會方便好多。

1998Ruby1998 發表於 20-5-16 00:19
朋友讀緊 Warw,學術同名氣兩間都係好(蘋果橙),生活水平 Warwick 低啲,因為係 Coventry,但倫敦比較多 ...
其實Coventry去倫敦坐火車都好方便

summerhotel1 發表於 20-5-16 02:27
其實Coventry去倫敦坐火車都好方便

但 internship 起碼都一兩個禮拜,連續日日落倫敦會唔方便,而且英國天氣、罷工問題經常發生,唔一定俾你落到倫敦,上年九月開始都唔係日日有火車落倫敦。Coach 就更加要預時間。

一般 Warwick 學生唔住近火車站,一來 Warwick 大學都唔近,好多都要搭巴士先去到火車站,亦有唔少住 Kenilworth, RLS。
始終唔及住倫敦方便。但如果 programme 已經包括 internship/placement 或者完全唔考慮英國做 internship,咁就可以唔洗理,邊間平就去邊間,但 Econ 學位有 internship/placement 經驗幫助好大。

1998Ruby1998 發表於 20-5-16 02:38
但 internship 起碼都一兩個禮拜,連續日日落倫敦會唔方便,而且英國天氣、罷工問題經常發生,唔一定俾你 ...
同意, 仲要考慮車費

ninmum 發表於 20-5-14 16:09
回覆 rba93 的帖子

economic first choice LSE,個人認為 : LSE >> Cambridge >> Warwick >> UCL

永遠學校名氣最重要,出嚟做嘢,冇咩人會知邊間學校教邊科會好
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊