用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

醒目開學勳章

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52
回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

正常香港人不會怕「港區維護國家安全法」成立, 還覺得太遲才有, 害怕的人是思維出錯, 有被迫害妄想症, 又或者是違法人士, 這些人去到外國都無用, 因為自身思維出問題。 相信9月一定可以復課, 亦可能要求學生提早14日到英國隔離

醒目開學勳章

ricenoodle 發表於 20-5-27 15:26
我不太認同陳生做生意手法,雖然佢自己和間 agent 應該有好多粉絲,但我覺得佢哋只講對自己生意有利嘅嘢, ...

EK都有好多相關人士的打手, 不時吹噓睇佢live就學到嘢,又話佢個套想法適合現代家長,講到似層層咁,他們個套用來氹唔做功課的家長就可以

醒目開學勳章

回覆樓主:

無論大鑼大鼓, 亦或暗地裡搵生意,作為家長真的要做功課, 不要道聽途說,總言之貨比三家不吃虧

醒目開學勳章

egg.plant 發表於 20-5-29 17:48
我諗UK學校比較樂觀,當大家仲15 16咁,討論今年9月開唔開到學,我仔學校就宣布提早一星期開學。
...

學校提早一星期開學, 宿生要早幾多日到校?

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 20-6-3 14:04
呀女第一年去英國留學,原本已book晒機票陪開學,今日宣布會延長外地回港人士隔離令至18/9, 如果英國入境又 ...

讀什麼年級? 學校有校車在機場接機嗎?如果Six form自己可以處理好多事情, 在英國網上購買很方便, 不要帶太多東西, 因為房間及衣櫃空間有限, 衫褲要用真空袋壓縮, 學校會有一個基本清單, 自行加減數量, 先帶急需的用品,10月half term回來再帶其他

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 20-6-4 10:49
回覆 3b 的帖子

呀女yr 10, 咁又唔算好細個,原本買好左機票10月俾佢返黎補給,但學校早前已講話唔建議10 ...

如果10月不可以回來, 唯有上網買, 除非好特別的東西, 否則在英國網購比在香港買及郵寄更便宜, 因為郵費唔平, 又有機會要打稅。 平安藥可能要帶多少少, 以防萬一

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-6-4 09:43
9月開課機會好大,尋日收到學校郵件話今年會提早在9月2號開學,boarders 要 9月1返到學校,學校會提供宿舍 ...

學校安排妥當又有長遠計劃, 家長就可以放心,我仔學校未有消息, 可能是考試週比較忙吧!

醒目開學勳章

egg.plant 發表於 20-6-6 21:28
Name label會否有學校自已的standard?

每間學校要求不一, 問左學校才訂

醒目開學勳章

PacoMum 發表於 20-6-7 08:44
請問如果用洗衣袋袋住啲襪去洗,在洗衣袋縫上名得唔得架?

每件衣物都要有name tag, 因為清洗後會取出來熨, 熨的期間有機會整亂,第一年去讀書時, 試過少左一些內褲和襪子

醒目開學勳章

egg.plant 發表於 20-6-8 11:20
我想請教,學校仲未有send checklist 叫我地點預備開學,就算連選科都未做。
一般來講,枕頭,枕袋,被,床 ...

你提到的床上用品, 阿仔學校全部都有提供, 不用自己帶, 只是我們對枕頭有要求, 所以只帶了枕頭。 另外, 學校要求我們用指定的洗衣袋, 要在學校購買,所以最好同學校溝通左才買

醒目開學勳章

sumyee 發表於 20-6-8 10:35
帶幾多盒口罩去?

預計12月可以返香港, 打算帶4-6盒口罩, 有多就送比人

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-6-8 14:40
如果返香港要家居隔離14日大家會返嗎?我數過隔離14日後得番4日可以出街。
...

我有6日   
‹ 上一主題|下一主題