用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA治療
發新帖回覆
go

ABA治療

仔仔而家17個月,成日叫佢名字也不理睬。又唔聽教,例如拍手、砌積木果D完全教不到他,一教他就發脾氣,仲成日放野入口咬。係當他有需要你時會回應、想要果樣野會指下、疊膠圈疊1-2個之後又發脾氣。說話之前說到姐姐、累累。但呢排又完全不肯說。我同老公都好擔心仔仔,考慮緊ABA治療,但一個月約要$14000 共8堂都幾貴。我想問一般小朋友要上幾耐ABA才有效果?呢個價錢我們暫時只可以負擔三個月左右,謝謝大家(emoji)(emoji)

回覆 snakeBBBBB 的帖子

14000 共8堂有點貴,我果間上緊好好,如果14000蚊都差唔多可以上15堂,成效好個人化,大部分一個月就見到明顯改善,個個小朋友唔同。

謝謝回覆,請問是上門的還是到中心上課?

我覺得似乎你想見到咩效果。我個仔上第一星期已經唔喊,我已覺得有進步 (試過上ST/OT 完全停唔到喊,所以冇再上)。 坐定定,望人,聽指令,呢D都一個月內有進步。 語言方面就用左多D時間。 當然每個小朋友程度同學習速度唔一樣。

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 snakeBBBBB 的帖子

岩岩上果陣係中心訓練,之後治療師話佢ready好就改做屋企上。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊