用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........   [複製鏈接]

從前有個小學雞張無忌,傻下傻下,升小學時連屋村小學朱九真都唔鐘意佢唔收佢,惟有一心入讀寶校殷離,後來讀了九陽、乾坤兩個升中面試班,開始自我感覺良好,去過傳統名校周芷若參觀,食過啖飯就好想去讀,又多心想高攀貴族學校趙敏,雖然已有間直屬中學小昭一定嫁比佢一定收佢,仍不契一顧,後來自二周芷若話嫁比佢收佢,扭扭擰擰去註冊,但突然收到自一趙敏急call話有位,就取回小六派位証,飛的去自一趙敏註冊….
不知所謂,抵佢最後做唔到皇帝DSE狀元…….

hkpapa852 發表於 20-5-15 07:52

自己成績點解唔可以靠自己去爭 ...
咁惟有攪小學版DSE,才會公平………
但就會衍生 winners take all 的問題,令中學更兩極化…
現在制度唔清唔楚小學生泥漿摔角大混戰,反而有種朦朧之美,亦有助中學生態的平衡……..

b3410    發表於 20-5-15 08:51

b3410 發表於 20-5-15 09:04
又唔想一試定終身.........
唔想一試定終身, 可以攬個小學版IGCSE......
拍多幾次拖才定終身........

02413124 發表於 20-5-15 13:08
我估多左小學生考樂器6級或以上,越來越多小學生去考5級樂理
小四升小五的暑假最好用來學樂理, 跟著小五考埋7級琴....樂理的認知絕對影響音樂呈分試的成績

02413124 發表於 20-5-15 13:25
其實我覺得小五考都ok
如果唔急於小學要考8級
去到樂理試場會覺得好趣怪, d小學雞同d成年人一齊考同一個試
‹ 上一主題|下一主題