用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

lm251099 發表於 20-5-12 15:03
學生分完banding 後已跟小學完全無關係了,係跟同區同band 嘅小朋友爭位,當然係B1生選先,當所有B1生都有 ...

佢真係好彩個女自行入咗。唔怪得之話選校同老婆嘈交。俾我可能心臟病發死咗⋯⋯

mcl203    發表於 20-5-12 15:09

LionHang 發表於 20-5-12 16:22
回覆 little_yolky 的帖子

睇回,訓埋再食埋野返來..結論位位同學都是B1生...

你真係好彩你女女有一門手藝入到體藝,體藝好嘢嚟㗎。

又問聲,你女女係體育定美術?我有朋友想考,佢係美術喔,有無料報下

LionHang 發表於 20-5-12 16:59

佢係入VA課的.料子我都唔知.首先係一定要作品夠多"即係平時都有自己玩勞作仔", ...

謝謝你寶貴的資料。

YmOra 發表於 20-5-12 16:44
...學校係全體85%的TOP40%即可全開英文班...

你弄錯了,假設一中學中一學生為132人,你的意思就變成, ...

每班入面佔85%係全港top 40%就可以開英文班,同全級中一夠85%係全港top 40%就可以全開英文班,其實有乜衝突?睇唔明⋯⋯

LionHang 發表於 20-5-12 17:49
回覆 carmenlook 的帖子

先感謝呀..因為我都講過我伙計細仔都係今年升中,所以我都想明白究竟係米B2就必上B ...

拿!B2同B3又唔同B1咁講。因為B2-B3好多學校DSE成績唔係公布得多,大家靠估,而且除咗B2A,其他無咁熱門既B2學校尤其B2C係有機會收B3生,所以B2、B3有時好難界定。道理上B2生當然都係先派,但佢一早放間B3,個號碼唔好咪入咗囉。

LionHang 發表於 20-5-12 19:49
回覆 carmenlook 的帖子

佢父話呈3佢係好左但唔計呀...都係B2尾既...擔心無咩用..我都係同佢講乙一必填阿 ...

如果呈三好咗,雖然唔計,可以keep住嚟叩門喔!

LionHang 發表於 20-5-13 07:14

呢點可提一提佢.

提埋佢畢業試一定要努力,如果沙田取消君子協定,叩阿哥間應該有機會既。

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:06
見中學的校長的推薦信有冇用?

仲要係一間好唔熱門的小學,校長有牙力嗎?

操卷考好叩門筆試有用D。我完全無諗過要用校長推薦信。

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:29
冇錯。

而且我一直都有迷思要怎樣的推薦信才發揮有用?

校長同中學校長關係良好。

medicine 發表於 20-5-13 08:45
如果中學校長到某小學家長會,然後話有推薦信,但要第一志願,甘你要唔要/信唔信推薦信?
...

一般呢D都唔係B1-B2A學校,所以唔會理佢

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:46
你就黎可以做hkmana!

港媽係貶義喔!!

medicine 發表於 20-5-13 08:48
B1A,大熱添!

1A都開聲要人填佢第一志願?!

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:52
咁港爸係唔係貶義,為何港媽係?

你無睇新聞咩?港媽一般係形容D自私自以為是無常識既阿媽。

medicine 發表於 20-5-13 09:11
個陣係自行。

咁就問問校長乜人佢至會推薦,如果鍾意間學校,why not?
‹ 上一主題|下一主題