用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-11 11:36
其實點解咁多區出現邊緣B1,或者B1中學水平下降,其實係呢D保守小學教師攪出嚟。

咪就係多得佢地亂咁危言 ...
呢個問題,應該可以反映在一些校網,每幾年就有中學升上B1水平,或者每幾年就多一間中中英文班中學產生。不過,現實上中中英文班的中學,好似每區都只不過一間起兩間止。

little_yolky 發表於 20-5-12 12:41
咁咪即係果間B2學校全收B1囉。如此,呢間學校應該係全開英文班或3/4英文班。所以係唔可以用呢D學校作為止 ...

有條好奇問題︰
舉例一間中學全級有170人,其中收了B1生有130人,考PS-1亦考得好成績,是否指中學就要該年為該130位B1學生開英文班?
抑或仍然有規定英文班學額,即使有130人B1生入到該中學,仍然會因為有B1生在僧多粥少情況下未能入讀英文班?

little_yolky 發表於 20-5-12 13:28
你除咗無提供全港top 34-40%學生數字,因而不能推算學校可開英文班數量外,仲有係,呢屆英文班數量,同呢 ...

哦.......言下之意。
即是如果有B1小朋友不幸入左B2中學,無論考PS-1成績如何,都係自動變左B2生。即使係有開英文班的中中,都唔會因為該中中多收B1生而在該年開多班英文班。
如果係咁,一間中學想升LEVEL收全收B1學生,其實係超級難事。
小朋友如果係B1生,就應該在派位表全填B1。

little_yolky 發表於 20-5-12 13:43
睇唔明喔。咪話多收可以多開囉。5班開4班仲唔滿意?如果要全開英文班,170人既學校,要有145個B ...

哈哈哈哈.......作為家長,當然想間中學全部開英文班變英中喇。
樓上有人問現實無中學開到170人那樣多。
170人這數字,記得某中學開放日校長講自行加統一加叩門,五班合共170人而已,即是每班34人。

b3410 發表於 20-5-12 16:43
可能老師叫大家乙三開始降級的學校,屬於比較弱勢學校。老師可能都唔敢肯定幾多band1, 擔心估錯banding 再 ...
講中,弱勢小學,而且係叫乙二就降班。自行唔中,老師就當邊緣人。但問老師小朋友係咪邊緣人,老師又唔肯講。
反而同區強小學,因為可以去到全級70都仍然係B1,叫家長填得進取好多。

‹ 上一主題|下一主題