用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

肯定學校又BAND1,學生又BAND1,o甘自行揀邊兩間?都應該入到,直資都應該會有去IN過,有冇收過通知會收?如果都無O甘我懷疑都唔係確定BAND1了.或者學上面的講只要其他學生第一志願是你的第三志願,分分鐘會跳跌很遠.當然有心既家長都希望有人全填BAND1既.o甘樣令到你揀既第4志願而佢揀既第一志願o甘就佢會派先啦...所以老師們先叫家長唔好太駁命.只會你想既3,4,5,6志願是人地的1,2,3,4志願.

實力有,自行已搞掂無需擔心,自行唔得乙一,乙二跟自行都好正路,但打後既乙三,四必需要考慮清楚。我深信小學老師唔係個個都只想拉高頭三既比率,但大部份老師唔想比個現實告知某些家長佢地仔囡成續確實只係「區內」band1小學內既band2/3成績。駁同唔駁緊係係家長手中。不過高估既唔一定單方面係學校啦。

個人意見,莫怪。數據對還是今年特別既情況令到某啲家長驚喜就唔知,自己伙計佢細仔今年都係派中一,佢同佢阿哥一直係同一間區內band1小學讀,兩年前佢哥派左band2A既中學,今年到佢細仔,呈分試唔好,自一,揀返阿哥個間及band2B學校都唔收,乙一當然填返自一阿哥個間,乙二三填band2BC既中學,老師都覺得佢地太進取,解釋同上面某啲家長一樣,小學band1,唔代表你仔仔就係band1成績,仲要同其他學校比。佢最後決定揀左乙三band3頭。呢個叫事實。
都係個句,自一,二無直資無offer。大抽收廿時就要降低少少,今年係特別既一年。7/7希望各位抽到好學校。包括我伙計,利申,自囡自行收左。我擔心我伙計個仔,更擔心7/7後啲小學老師電話不停響。

回覆 YmOra 的帖子

重點BAND1小學....BAND3選擇.o甘我想人家家事傾下可以管人地選擇我無能力
2.佢哥個間係公認band2a既...o甘相同小學上去兩個仔仔既路可以唔同..
唔好下下band1.必入band1.呢個係大抽獎特別版...呈分行頭好重要....今年.

回覆 lm251099 的帖子

點行量「真」band1生?明白每個家長都想清楚仔囡自己係學畀或全港既定位,咁定位係學校靠平時成績及「兩次呈分試」黎評估。咁樓主問學校是否band1,當然有名學校都知道定位band幾,但學生成績會否必定都係band1內?
你計佢大仔讀沙田基督書院。咁是不是該區2B頭。細仔讀書差不差不用知道,我個point 係同一間band1小學,出既不一定係band1成績咁解。

樓主個點我唔認同既係,無理由老師一定比家長知道學生更多既成績及表演,但又唔信佢既意見,唔信意見但又信老師講出黎佢係band1學校,band1學生呢一點。

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝解釋。囡兒只是好彩無呈3,我本人及太太早早幾個月前已經準備埋大抽獎既資料。更加槽交當吃啦hahah
坊間跟實際是不同,實際無排名,坊間有,大家知道的。

基督書院是band幾都係「坊間」評。我都睇左好多學校資訊及老師講解知佢係變為「坊間」2A,都不重要

提個點係信一半,唔信另一半。當初我家揀大抽獎時都想過十間B1學校。但聽明老師講既坊間band1生不代表你有band1成績,band2生佢拎到成績一樣過到你頭去派位。咁我就要揀心儀兩三間去同人「抽獎」了。最主要如有x同學既3456位志願是人地Y學生既1234位志願,咁唔好彩X同學佢既1,2志願落空。咁唔係代表X同學先派第三志願,而係人地Y同學第1志願行先。咁米出事。老師講,可能我表達能力差。

不是希望大家搵唔到間好學校,係擔心有時一跳跳到後一後志願。會百思不得其解。

回覆 sunnymama2 的帖子

樓主其實遲下我都有兩個侄仔過幾年就會玩呢個遊戲,我今年第一年玩,所以我都非常緊張。好多野都唔識,到而家都好多野唔明,不過我會咁想,人地係專業教書,佢教得好唔好都有佢專業。博唔博志願係家長決定,唔係自己個「行」既野我會聽人意見多。當然佢會有錯但學校都再三希望你哥哥同佢地傾一定有少少少道理既,祝好運

假設佢無自行入左,又抽到B2既.我會高興,我會同佢講爸爸當年F5會孝得4分都養到你肥肥白白.你B2既第二時養返我地有餘啦.我鐘意教佢社會生活既事多過書本既.教佢出面某啲人地心非常唔好,就算硬入名校出黎都可能係清潔工,要佢明白人生道理.反之我太太實著啦入唔到B1..o甘衰囡唔小心佢自行收左我都無計.

教唔教衰個囡.都係要到佢大個先會明白既,

回覆 little_yolky 的帖子

我都唔認同,即係B3小學6年後B3升中都係要等B1,2既學生派晒先到佢O甘既意思?

呢個我明,可能我會錯了意思,即係B1小學派晒成%B1-B3生再睇佢地志願O甘行.

回覆 hkpapa852 的帖子

馬上再返睇....

睇回,訓埋再食埋野返來..結論位位同學都是B1生...
我自己唔鐘意佢去體藝.搶左無法.兩公婆唔識呢方面又硬頸實槽.

因我一開始都係個樣.無可能唔比小朋友係B3突飛猛進...O甘好唔公平

聽左老手們既話後...原來限人比不是學校比..我又明白少少了.

回覆 carmenlook 的帖子

多謝,詳盡解說,O甘我想問一問.學校大多叫家長填兩三間BAND1之後填B2又點解?
學生BAND幾學校真係全實知同區其他學生既排名?只用呈分和成績還是只計PES-1(我驚串錯)

佢係入VA課的.料子我都唔知.首先係一定要作品夠多"即係平時都有自己玩勞作仔",比賽要參加多點"囡無拎過冠軍".個人認為佢入到係因為今年無面試,但要寄片..佢用平時愛做既勞作..親手做完再快鏡連介紹片一次過寄去.
因佢同學仔有幾個都去IN時睇返片都係少左"補交資料"個PART..所以當時我都說了"惡魔在細節.
希望你朋友下年入到.

先感謝呀..因為我都講過我伙計細仔都係今年升中,所以我都想明白究竟係米B2就必上BAND2 O甘解

佢父話呈3佢係好左但唔計呀...都係B2尾既...擔心無咩用..我都係同佢講乙一必填阿哥個間,乙二都去到B2尾.佢老師話都要準備好B3心態...邊緣人就呃人既...B3就3,係想話靠間小學可以排前少少抽O甘解{我原本係O甘想既}

呢點可提一提佢.

我知係無呈三,佢意思係最衰無呈三,成績有好轉個類啦..本人語言能力唔多好....莫怪..太早亦打擾大家...不好意思...因本人事業係大家每天要吃既野..所以睇到有用先出句聲....SORRY
‹ 上一主題|下一主題