用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-5-12 16:17
之前咪講過,如果學校僅僅夠85%的TOP40%生係無法有重點班
有邊間學係咁呢?
真係有學校收夠人而唔俾開英文班?

定係其實唔想開/跟本唔夠資格開?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-5-12 17:59

100% x 85%

其實除咗85%學生屬全港Top 40%呢個基本條件外,其實仲有其它要求,仲包括:
1. 中學是否有足夠數量既“合資格”既老師去進行英語教學
2. 要真正可開英文班,係要連續兩年收生達標,第二年開學時先開得。
3. 計算某年度達標百份比,好似係要參考EDB該年度每班平均人數嚟計,而唔係該校收生人數去計(未確定)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piglet0529 發表於 20-5-13 04:37
甘填既後果係乙一不入的話,如不大幸運,可能入到乙九前的執雞校或乙九的band2, 甘到時老師會因為你唔聽話 ...

如果聽話既學生係屬於同一派位組別,相信乙3已穩入B2中學,如果仲叫學校寫推薦信,恐怕只會換來一句:都派到首三志願,結果好啦!唔好叩門啦!學校唔會寫推薦信俾派得好既同學。

如果聽話但連乙3間B2都唔入,即係應該大家唔係同一派位組別,咁就好心D讓吓人去攞推薦信啦!

其實去到叩門階段,除非小學校長同某中學校長好有交情,或兩校一向關係極好,否則學校只係認字唔認人,能力唔夠話之你乜水推薦過嚟吖!

Poyau 發表於 20-5-13 11:16
據FAQ 每六年檢討1次

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary ...
以前檢討主要集中係邊D學校可做英中,對上一次檢討被吳得掂取消咗(原定2016/17年會有新一批全英中名單,現在要推遲多6年到2022/23先會有),但當時引入微調方案,讓學校可以每個學條件去開英文班:
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary/moi/support-and-resources-for-moi-policy/lsplmfs-sch/d-sch/ow/sp/MOI%20circular%20letter_covering%20letter_2020-21_Chi_.pdf

‹ 上一主題|下一主題