用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-5-12 13:23
但係nillnill話130個B1生,但無提供全港頭34-40%學生數字喔。所以,我會話呢條題目資料不足,不能解答:joy ...
我有前設嫁
有130個B1生,如果沒有其它合資格既人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-5-12 13:25
第1,2點係保證净轉入的B1生係區内的真B1生;及保證區内真B1生超過該B2校的招生總人數(嚴謹講係應該自行后 ...

但係睇咗第一點已經頭痛到無辦法再睇落去。

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:26
如果B1學額同學生人數相差75,第一間保險線B2中學得74個位,咁係咪有機會入唔到呢?

我可以好肯定答你: ...
仲要包埋自行階段的所謂邊緣人實際B1生被老師“指導”報名B2a阿,因而需要用招生總人數而不能用統一的乙部人數。(嚴格來講仲有個條件,即甲部該區的B1學校所招的人數吻合B1在甲部的中彩人數)

回覆 hkpapa852 的帖子

馬上再返睇....

ren 發表於 20-5-12 13:27
但b2a假設佢自行冇b1 生揀佢,此校就坐底收了30%b2生。。。就算統一全收b1生,佢都只得7成b1...
...

拿,你無講B2生分佈。因為全港頭40%係包括B2學生,所以佢果3成自行係有機會全收B2A學生。

如果學校得B2B-C報佢自行,又可以大抽獎全收全港B1生,咁,就好似HKpapa所講,佢哋可以開4/5班英文班。但邊個入到呢四班英文班,就要睇分班試。小朋友分班試考唔好就無得入,考得好就可以入。

little_yolky 發表於 20-5-12 13:30
但係睇咗第一點已經頭痛到無辦法再睇落去。
邏輯的文字表達係複雜的。數學延伸部分的難度

medicine 發表於 20-5-12 13:30
仲要包埋自行階段的所謂邊緣人實際B1生被老師“指導”報名B2a阿,因而需要用招生總人數而不能用統一的乙部 ...
唔駛諗到咁複雜啦!
總之假設最後到乙部大抽獎,B1學生人數同學位相差咪算囉!

講得太多太複雜,本身唔明既只會更加唔明

medicine    發表於 20-5-12 13:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:33
唔駛諗到咁複雜啦!
邏輯的嚴謹性思維使然……

little_yolky 發表於 20-5-12 13:28
你除咗無提供全港top 34-40%學生數字,因而不能推算學校可開英文班數量外,仲有係,呢屆英文班數量,同呢 ...

哦.......言下之意。
即是如果有B1小朋友不幸入左B2中學,無論考PS-1成績如何,都係自動變左B2生。即使係有開英文班的中中,都唔會因為該中中多收B1生而在該年開多班英文班。
如果係咁,一間中學想升LEVEL收全收B1學生,其實係超級難事。
小朋友如果係B1生,就應該在派位表全填B1。

nillnill 發表於 20-5-12 13:39
即是如果有B1小朋友不幸入左B2中學,無論考PS-1成績如何,都係自動變左B2生。即使 ...
把“晤”字拿走。難就變易啦

即是如果有B1小朋友不幸入左B2中學,無論考PS-1成績如何,都係自動變左B2生。即使 ...

睇唔明喔。咪話多收可以多開囉。5班開4班仲唔滿意?如果要全開英文班,170人既學校,要有145個B1-B2A學生至夠。

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:33
唔駛諗到咁複雜啦!

喂乜你睇得明佢講乜呀?我完全唔知佢講乜呀!

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:26
如果B1學額同學生人數相差75,第一間保險線B2中學得74個位,咁係咪有機會入唔到呢?

我可以好肯定答你: ...

我其實係想講,如果以沙田計,
自行有好多外區b1生成功中了沙田b1校,而沙田b1外闖唔多,做成淨流入,
就有可能b1生唔中b1校,去左第一或第2間b2校,對b1c生可能沒什麽,但b1a生就已很大打擊。。。
假設沙田b1學額與人數同,約1700,自行位約510,如果自行一半是外區,250已多於胡忠+馬崇嘅統一。。。
我只想講,極差嘅情況係有機會發生(b1a生去b2a校),點搏係家長自己最後決定

sunnymama2 發表於 20-5-12 13:13

會唔會老師話佢囡係band 1 生,但因為佢介定間小學係“b ...

咁大鑊?!

little_yolky 發表於 20-5-12 13:43
睇唔明喔。咪話多收可以多開囉。5班開4班仲唔滿意?如果要全開英文班,170人既學校,要有145個B ...

哈哈哈哈.......作為家長,當然想間中學全部開英文班變英中喇。
樓上有人問現實無中學開到170人那樣多。
170人這數字,記得某中學開放日校長講自行加統一加叩門,五班合共170人而已,即是每班34人。

Pre-S1只係俾學校估計下佢地既能力同埋影響後人
如果唔係,個個B2中學註冊後馬上叫學生狂操Pre-S1或者到時鬆手D俾分,咁咪可以多D人開英文班?

LionHang 發表於 20-5-12 13:24
回覆 lm251099 的帖子

呢個我明,可能我會錯了意思,即係B1小學派晒成%B1-B3生再睇佢地志願O甘行.

大抽獎係全區既B1生,人人俾個隨機編號,細既先抽乙一,抽晒乙一唔中落乙二,又全部B2抽乙二。同小學無關,寶校B1最尾果個,可以比名校B1第一名先抽if佢number靚。

ren 發表於 20-5-12 13:47
自行有好多外區b1生成功中了沙田b1校,而沙田b1外闖唔多,做成淨流入,
就 ...

B1A去叩門啦!

nillnill 發表於 20-5-12 13:53
哈哈哈哈.......作為家長,當然想間中學全部開英文班變英中喇。
樓上有人問現實無中學開到170人那樣多。
1 ...

170係34人一班,其實唔係標準班級學生人數

標準人數係36人,參加咗211減派既得32人,參加咗111減派既得33人

不過上年全部參加減派既學校多收番每班1人,所以先會有一班34人一級170人呢個唔標準既數字

nillnill    發表於 20-5-12 14:09

ren 發表於 20-5-12 13:47
就 ...
如果該區係唔夠位,點都有一批唔好彩既B1學生要入讀B2中學,呢個心理準備無論用咩填表策略就點都要有嫁啦!
‹ 上一主題|下一主題