用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1女中西定灣仔?
樓主: goofybaby
go

B1女中西定灣仔?   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-5-10 21:58
好清楚, 話唔理, 對課程仲清楚過 d 仔女

呢種最怪獸

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-5-10 22:21
過猶不及,尼樣算唔算?
勉強絕對無幸福, 我已經放棄, 最後要求係考晒兩項運動既教練同裁判牌, 讀唔成書都叫有專長, 教下班都好過無.

小時了了, 大未必得, 深有感受

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

LingChiBaBa 發表於 20-5-10 09:11
我女係啱啱唔駛interview嘅直小學生。

請問你如何可以知阿女係啱啱唔駛interview嘅對上一班學生?是否最後统一都派返原校?
當年收返直小幾多個percentage?
咁你當時填统一派位老師有冇指導你如何填其他選擇呢?

思澄爸爸 發表於 20-5-11 02:01

請問你如何可以知阿女係啱啱唔駛interview嘅對上一班學生 ...

雖然你嘅問題對而家升中未必有參考價值,都回答你啦。

請問你如何可以知阿女係啱啱唔駛interview嘅對上一班學生?老師有暗示。

是否最後统一都派返原校?SSGC保留全數直小生人數學位,所有Band1/Band2生選乙一都一定派返

當年收返直小幾多個percentage?86個畢業生,1個派唔返
咁你當時填统一派位老師有冇指導你如何填其他選擇呢?都唔駛教啦呱

LingChiBaBa 發表於 20-5-11 10:05
想請問是否用叩門位收番band 3 學生? 咁學校Band 3比例好細?

全數上!厲害!即係都無band 3生啦。咁成績最好的學生都樂意留低升中嗎?定都多人想同真係另謀高就呢?

cmir 發表於 20-5-11 11:31
想請問是否用叩門位收番band 3 學生? 咁學校Band 3比例好細?

呢個係6年前嘅事,近年EK升中家長話中學部收生制度已改,校長都換咗啦。

當年係用自行位收,Band3及Band2C邊緣人會收到通知去interview,中學部睇表現收唔收返。

當年要interview大約1X個,實際幾多個係Band3就唔知。

goofybaby 發表於 20-5-11 11:32
全數上!厲害!即係都無band 3生啦。咁成績最好的學生都樂意留低升中嗎?定都多人想同真係另謀高就呢? ...

點會無Band3生?看127#。

當年有5-6個成績很好的學生跳船。

LingChiBaBa 發表於 20-5-11 11:47
點會無Band3生?看127#。

當年有5-6個成績很好的學生跳船。
哦,都只是5-6個,大家都好喜歡自己學校啊!

PTL_L 發表於 20-5-10 12:47
回覆 WinnieCatCat 的帖子

學校鍾意教出乖女女,唔代表要班女女冇主見,spss old girls媽媽同我地講,時而 ...
香港教會學校絕大部分都係歐洲啦

回覆 goofybaby 的帖子

如果唔鍾意自己直屬,比我選擇我會揀中西區。雖然兩區都係極大機會入得返B1學校,但灣仔B1女校特點係全部直屬,外流俾大抽獎嘅位唔多(有錯請指正)。樓主你放棄直屬位之後,就要同所有區內非直屬學校B1學生一齊爭呢啲位,而且假設你真係好唔鍾意母校,咁就連自己學校嘅位都要放棄,機會更細。
至於去中西區點揀,其實都好容易,見上面有人提到乙部頭兩位只可以YW/SSGC二選一,我覺得不然,你大可以將頭5個位全放B1學校(包括外區嘅少量B1位)1 YW/SSGC 2 SSGC/YW 3 SC...。

mannewliv 發表於 20-5-11 19:59

如果唔鍾意自己直屬,比我選擇我會揀中西區。雖然兩區都係極大機會入得返B1學校, ...

你指出嘅論點,已經係我回嘅#110估估下咁提出咗,個個有自己直屬,帶出另一個分析點係,邊個會同你爭呢啲位呢?~~~

回覆 mannewliv 的帖子

咁總有例外既,歐洲、美國既修女學校,我都非常鍾意及樂意接受女我都係prefer 讀女校,仔最好男校啦,冇既話,男女校都冇問題

另一方面,都可以理解為,究竟有幾多個學生夠膽死乙一唔填直中?band 1生,好好好前列既,直資階段已走,唔係前列band 1生,自己會識計數,究竟有幾多間學校會比自己直中好?band 2生,一定唔敢走,驚學校唔肯收返tim,band 3生就唔駛講喇。

灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=#pid48560024

mcl203 發表於 20-5-11 20:18
你指出嘅論點,已經係我回嘅#110估估下咁提出咗,個個有自己直屬,帶出另一個分析點係,邊個會同你爭呢啲 ...

其他男女校嘅女仔?我無做功課,所以唔肯定幾間直屬有幾多位放出來抽獎,又有幾多呢類公海學生會抽

mannewliv 發表於 20-5-12 16:09
其他男女校嘅女仔?我無做功課,所以唔肯定幾間直屬有幾多位放出來抽獎,又有幾多呢類公海學生會抽
...

出咗個模擬俾你哋望吓~~~

謝謝回覆!
如果照你下面所講,要interview的就是Band 2c 邊缘及band 3,咁要interview的對上一批就是Band 2C 頭及中?即學校只收番up to band 2B中?

思澄爸爸 發表於 20-5-13 02:28

謝謝回覆!
因為保留位已足夠所有學生,衹要是Band1/2而填乙一便一定收。
Interview衹是篩選成績差的直小生是否值得收上中學部。

思澄爸爸 發表於 20-5-13 02:28

謝謝回覆!

我估,2C邊緣要面試,就係確保佢哋一定入到,用自行位先收,避免佢哋係3仔直升唔到~
‹ 上一主題|下一主題