用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2020-2021 九龍華仁書院交流區
發新帖回覆
樓主: hiromi.wong
go

2020-2021 九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

今年升中一只有5班,以往有6班。不知今年還有沒有小班教學?

你好!我仔今年九華中一,有一問題想向九華高年级家長請教。較早時我見九華通告其中一部份講關於中四年级名次排名既weighting,裏面說英文佔300, 中文和數學佔200, 其他100, 請名這個名次排名是用來選誰可優先選DSE科嗎?其他年級又點排名次呢?weighing 是全部100一樣? 謝謝

kkhon 發表於 21-4-17 14:51
中一至中三級考試成績比重都是中文x200英文x300數x200其他科x100從而得出總分排出級名次,中四選科會按中三 ...

謝謝回覆,阿仔今次英文考得最差,還要X300……

kkhon 發表於 21-4-18 17:23
sorry,我記錯左,原來只有中三先係英x300中x200數x200,中一及中二所有科都係計100,總分1100才對。嚇親你 ...
唔緊要,不過阿仔英文科考得比較差,我哋無諗過英文唔考grammar, tenses, preposition, vocabulary (英文書內生字),pronoun 之類,反而考listening a passage之後寫返裏面內容重點,阿仔話listening 講得好快,聽到都寫唔切,仲有唔識串啲英文字(不是課文內學過的生字)!我仔由中文小學升上黎,英文都係比較差啲,要叫阿仔勤力啲,睇多啲和聽多啲英文先得。謝謝你的解答!

Queenielam88 發表於 21-4-18 23:44
你唔講我都唔知原來係咁考,聽落又真係幾難喎。師弟努力呀!
謝謝鼓勵!

kkhon 發表於 21-4-19 08:38
第一次考不用太憂心,等阿仔摸索同適應考試模式,平日多閱讀多聽多講便會好過來,加油! ...
謝謝鼓勵!

hiromi.wong 發表於 21-4-18 23:28
吓,全部都係100?!唉,我個仔ERE和LL好低分得5x%,拉低哂個總分。
我仔都有幾科5x%, 但佢自我感覺良好,因佢覺得已高過passing rate 1x%。ICT仲要刚刚合格40%,英文差啲fail....
我最擔心係佢英文,其他閒科佢攞幾多分我反而無乜所謂……

hiromi.wong 發表於 21-4-20 00:30
ICT有計分咩?我個仔都冇話我知添。我個仔啲分數差異好大,5、6、7、8、9字頭都有,都唔知佢想點。 ...
我唔知計唔計考試成績分,只知阿仔話老師上堂時派過卷,之後就收返,份卷50分滿分,阿仔20分,剛剛40%合格。

請問家長知否final exam eclass 每科和全级排名大约幾時出?成績表已派,暑假已放,但仍未見有update。謝謝!

回覆 奥脫福 的帖子

Well noted with thanks!

carmenlook 發表於 23-9-5 10:31
今年Dse成績亮麗,有冇人知係咪過去一年中六有咩學習措施改變?定新校長對課程同老師方面有咩唔同咗? ...
我都想知, 阿仔話學校多左新老師, 會否有影響?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊