用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:34
好,這樣大家可以更清晰,多謝分享!

那位connie, 明知英華收4成band2/3生,但講 intake 都比band 1c津中好(全港有邊間band 1c intake有4成非band 1 生?) ,又話負增值?

好亂呀~你肯定那位真的是津中老師?

conniewktang 發表於 20-4-12 13:39

奇怪是即使有直屬,最多有收b2!

原來你唔明白YW的歴史!

講咁耐仲以為你真係好熟,原來扮的。。。

conniewktang 發表於 20-4-12 13:55
好似英華男不是年年都4成非b1喎,增值指標也非只看一年,而且intake有外校b1a生喎。
...

so?

conniewktang 發表於 20-4-12 14:04

家長quote的是2019英華男已直資的中一intake, 有4成非 ...

不是懷疑你身份,只係你問得出點解YWC有咁多band 3 生,證明你唔了解英華歴史,所以對學校作出負增值的評論不公平。當年英華書院係要接收英華小學前身的小學的學生,當中咩banding 都有,你唔應該將佢和其他1c津校比。

另外,2019 DSE 成績top嗰班好top, 唔好同神校神津比,同普通band 1b 比,絕對唔失禮。我係睇番多間學校的annual report 比較“outstanding students”去得出的結論。咁當然,我冇睇哂所有band 1b的annual report, 如果你睇完覺得同我理解的唔同,可以告知。

IloveJJ 發表於 20-4-12 14:51
點樣咁肯定intake 1A?
我就覺得好少啦!
講明,我無証據,係覺得。

英華小學內部有,但真係得幾個

我意思係指有得揀1A學校的情況下而還肯自願留低,真係得幾個。

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:11
我唔係懷疑佢既身分,而係佢話DSE成績唔好,咁我係問佢點樣叫唔好?

另外,佢話intake好,咁我又問佢inta ...

如果講唔好,應該係33222%。 校長都講過,學習差異係一大因素。學習差異源於生源,生源又要講歴史。全港應該冇一間band 1 c 學校可以好似YW 要收咁大比例的band2/3生。

我和侄女揀 1b校時,有比較過和英華的成績,發現英華top嗰班唔錯。

例如黃大仙的保良一中,至少係band 1b 校,佢地最outstanding 係1個 5x5**, 4個2x5**。

又講大家公認band1A的伊中,1個5x5**, 1個4科5**, 5個2×5**

睇番2樓, 英華最outstanding 的學生是1個6×5**,4個4x5**, 5個3x5**。因此估計YWC top至中間的學生成績,唔會比其他Band 1C 差。

IYY    發表於 20-4-13 00:20

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:59
我認同3322,英文都唔夠好,但就唔評論原因啦!無謂讓人覺得係藉口,我亦唔喜歡用藉口。

我認為樓主/其他 ...

我都唔喜歡揾藉口,係找原因。如果intake 唔重要,不如Maryknoll/LS/SJC 呢d 都收番40%band2/3生,睇吓6年後成績會如何?

如果簡單問YWvs LS/SJC/SPC /DBS, 如果唔諗交通唔係有情意結,正常都會揀後者。但一間學校好壞,除左intake, 老師心機好重要。聽到別人批評學校“負增值”觸發了我神經,覺得毫無根據的批評抹殺了學校和學生的努力。

种申:
我小孩幾年後會升書院,作為準家長,真的唔希望兒子中學被毫無根據的言論傷害。

IloveJJ 發表於 20-4-12 16:43
係呀!
我都唔喜歡毫無根據既批評,所以我才尋根究底。
你咁快決定直升?

乜我有得揀咩? 你唔好咁睇得起我舊番薯。

如果你唔係keep住講你的家人都有失魂症但又事业有成,我真係想帶個仔再驗多一次佢腦筋是否正常。

UNCLE_RICK 發表於 20-4-13 04:31
小朋友身心健康先最重要,數據虛名勿過重,今天又不代表明天,放開啲 !
天不從人願,又如何 !
...

冇錯,人地5**唔代表自己5**,今年叻又唔代表下年叻,不過見到有人用攞不出的“內部機密資料”講一間學校差,我才用真實的客觀數據反駁。

IloveJJ 發表於 20-4-13 09:11
我仔老師都有講過,唔知係咪同一位老師呢?

原校學生是否和外校生差很遠?

IloveJJ 發表於 20-4-13 10:11
老師話秩序係呀!
成績就兩極都有(唔知中間)

秩序唔奇

學校好自由,小息放學周圍跑,唔知其他小學是否咁。即使放假期間交功課都好自由,如果家長唔介意標註迉交的話。總之老師盡量唔管學生。

學校的自由風好勁

hkpapa852 發表於 20-11-28 13:38
其實只係英文科同兩科一向少人考既BAFS有明顯進步

講5+%,除了英文和BAFS分別多左11%和14%外, Chinese History 都有+9%,尤其是History 有+13%。除了econ跌左5%,文科普遍進步都唔錯
理科黎睇,數學和physics都有8至9%增幅. Chem Bio就各有起秩1%~2%。。

based on 已公佈的,我見到係好多科都考得好左。

IloveJJ    發表於 20-11-29 11:30

黃大力 發表於 20-12-12 01:14
呢十年八年收的小學生都係五千幾個挑百幾個,面試頭兩關都係純學術,入得去都係肯定叻仔,呢批人上到去DSE ...
以我所知小學面試只有簡單學術題,更多的係考小朋友反應。

bbeasy25 發表於 20-12-12 14:37
以我所知,今年S2嗰年,英小係30幾人出走無升書院,大部分係頭嗰啲,好似SPCC已經9個,喇叭6個,仲有DB或 ...
其他係指邊d學校?

pharaoh 發表於 20-12-17 13:02
你想知每年有多少人跳船, 係咪一年比一年多, 點解唔睇下人地份school report ? 由佢地份report 得知各年 ...
2019-2020是指今年升中嗰班嗎?是特別一年。。。

ucw 發表於 20-12-18 00:05
回覆 黃大力 的帖子

數學競賽呢家嘢,有來有往啦。
咁攞獎的學生是否由小學升上?冇人知

cafeva 發表於 20-12-18 08:47
家庭教育
每人出走各有理由
可以的話,我有考慮將來升中不入書院,不是書院不好,純粹是交通問題,小學有校車,中學沒有校車,可以的話讀家中附近的band 1中學也不錯。

當然,阿仔已對學校有深厚的感情,佢話就算山長水遠都要讀書院,其他神校也不會考慮。

黃大力 發表於 20-12-19 00:33
我見其他人講今年走的人沒有繼續上升,所以問你知唔知,鬼個閒成日去睇校務報告
英華個數學達5*+唔夠QC那 ...
咁又唔可以直接和DB比,DB有班勁人係讀IB的
‹ 上一主題|下一主題