用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會知道學校收到幾多份申請表
go

點解會知道學校收到幾多份申請表

想問下邊度有公佈各津校收到幾多份申請表,我見網上好多家長都話自己揀果間收到五佰份,四佰份等等。。。講都要幾多人先揀一個咁,其實係點解會知呢,我都想知我揀果2間自行收到幾多份申請表

babykenny 發表於 20-4-4 18:39
想問下邊度有公佈各津校收到幾多份申請表,我見網上好多家長都話自己揀果間收到五佰份,四佰份等等。。。講 ...

有時會經報紙受訪知道

回覆樓主:

有D學校在 information day講往年收幾多form

回覆樓主:

我仲以為有得睇收咗幾多份表,咁就可以計下個機率

babykenny 發表於 20-4-4 20:43

我估啲家長應該都係咁樣估,之前見有人話最後嗰日交表,佢個Number大約幾多號,就估有幾多人交表

想問下邊度有公佈各津校收到幾多份申請表,我見網上好多家長都話自己揀果間收到五佰份,四佰份等等。。。講 ...
特等留到最後一刻交表咪知道有幾多人交表咯。

或者交表個一間學校多人討論,在網上有人接近最後交表都可以估到個八九不離十吖。

babykenny 發表於 20-4-4 20:43
交表幾多分都同概率無關,同“食力”有關。(食力簡)

medicine 發表於 20-4-4 21:18
特等留到最後一刻交表咪知道有幾多人交表咯。

有d學校係冇申請編號

02413124 發表於 20-4-4 21:32
有d學校係冇申請編號
係。有比無的多。至少自己交表個兩間都有,亦知幾多份(非常接近準確數)

medicine 發表於 20-4-4 21:45
係。有比無的多。至少自己交表個兩間都有,亦知幾多份(非常接近準確數)
...

自2個間冇,自1個間有

medicine 發表於 20-4-4 21:45
...

我自1自2 都有比號碼

途徑有3個:
1。學校簡介會向校方咨詢大約數字。
2。報章給中學問卷,有回覆嘅就有最準確數字。
3。jm自行去估,响自行交表接近最後一刻交表得其申請編號。

其中第3種方法係需要留意"申請編號"係由"001"開始吖?!
還是由"101"開始?!因為,中學為免以001開始的冧巴
會被叫作1號,溝通起上嚟怕有所誤會,故有機會以101作
開始之號數。當年,我知自己心儀嘅中學是由101開始,
所以把交表數目減100便可以大約知道心儀中學之申請總數,
及後得知與中學講嘅亦十分相近。