用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 準備升小一
go

準備升小一 [複製鏈接]

仔仔今年高班,停課期間,我每日都有教新野俾佢學,數學做緊小學四年級,中英文程度大概二三年級,有啲問題想請教過來人:
1)數學教快嘅原因係因為佢經常問我相關嘅問題,我得閒教啲,佢又學啲,佢pick up到,教吓教吓,我就決定跟小學課程嚟教,因為比較有系統,跟咗一排,佢係學到,但我發覺咁樣教法好dry, 例如教HCF LCM,有冇咩方法可以擴闊數學嘅領域,其實主要係阿媽覺得好悶,仔仔依然覺得好有趣

2)科普方面,佢有恆常閱讀習慣,但只要有某個topic,佢就會非常沉迷,早排沉迷恐龍,最近沉迷史前生物等等, 可以鑽研得好深入,但要啟發佢嘅興趣,每次都要有一個切入點,例如帶佢去完恐龍博物館,佢就研究恐龍,去完海洋公園,佢就鑽研魚類,我想佢學習多啲比較貼地同社會息息相關嘅嘢,佢學習能力唔錯,可以分析比較複雜嘅題材,但就欠缺一個切入點,疫情期間又冇得出街,大家有冇啲好提議,或者好書推介?

謝謝
   6    0    0    0

可唔可以具體少少講下你嘅做法,我哋基督教家庭,之前有返教會,有一定信仰基礎,謝謝

最基本是個有良知的人,品格培養我們從來沒有忽視,他是一個溫和的孩子,目前觀察硬知識是他的強項,但不是能言善辯能歌善舞好charismatic嗰種,希望他能夠以專業知識回饋社會

nanakochan 發表於 20-3-25 16:36
仔仔今年高班,停課期間,我每日都有教新野俾佢學,數學做緊小學四年級,中英文程度大概二三年級,有啲問題 ...
日後打算跳級嗎? 若不,怕唔怕佢升小後上堂會感到沉悶而失去學習興趣同專注?

我認為不要再教小學可以學到的學術,反而繼續培養佢自學研究一些學校無得讀或無甘重視的科目或課題,例如天文,地理,氣候變化,歷史,生物,藝術音樂,最緊要佢有興趣就可以,無需要理會學校考試考唔考,佢本身甘叻,將來應該無需要日讀夜讀才有好成績,培養佢用多出的時間做喜歡的研究,唔好進入有時間就打機的生活模式

一,滿足佢求知欲
二,訓練佢自學,過程中媽咪可以教佢找資料歸納做筆記的技巧,唔係等人餵知識,自學能力比學術更重要
三,唔會同學校知識重複,將來上學就唔會悶

我會從適應小學生活方向去諗,might do an iq test, 主要是find out 那一方面需要pay attention 和輔助,balance 一下

kisani 發表於 20-3-26 01:19
日後打算跳級嗎? 若不,怕唔怕佢升小後上堂會感到沉悶而失去學習興趣同專注?  ...

跳級應該唔會了,我好想佢同同齡嘅小朋友一起成長,其實仔仔自己本身唔覺得有任何過人之處,因為我教佢的時候成日話’阿xxx已經學識左,佢練習多幾次就可以,我諗你都得,不如你試吓啦’,所以喺佢心目中,佢以為佢識嘅嘢其他同學都識,從來沒有優越感。暫時老師冇投訴佢唔專心,但老師有留意到佢學嘢快啲,當佢做完課堂上嘅嘢之後,老師會比額外嘅嘢佢做,有次老師叫佢抄歌詞,佢又照做,好搞笑。同埋學校嘅教法同屋企嘅教法有不同之處,所以佢都好願意坐定定聽老師講。

LeeCC 發表於 20-3-26 07:46
我認為不要再教小學可以學到的學術,反而繼續培養佢自學研究一些學校無得讀或無甘重視的科目或課題,例如天 ...

謝謝你的提點,非常有用,尤其是自學嗰方面,而家佢自己睇書的話,佢可以自行查閱傳統中英文字典,真係好睇佢興趣,例如佢近來沉迷緊史前生物,平時亦都會攞幾本唔同嘅書作內容比對,求真的精神我自問不及他,但我唔肯定佢識唔識歸納重點,我只係知道佢應該理解到。另外一啲比較複雜嘅概念,佢應該都要從旁指導,例如佢睇完一堆星球嘅書籍,要理解日蝕同月蝕,還是需要媽媽在附近畫圖或者攞個模型出嚟講解一下佢先掌握到,我都好想佢能夠自學,但有啲概念的確比較複雜。爸爸媽媽數理出身,歷史地理知識沒有很豐富,講真我近日都惡補緊歷史,以防仔仔突如其來的問題問到我口啞啞。

請問你有冇多少少關於訓練小朋友自學的經驗可以分享一下

屋企甚少用電子產品,有啲人話睇幾條YouTube片你仔仔應該學到,但我仲係比較抗拒呢個方法

LeeCC 發表於 20-3-26 07:46
我認為不要再教小學可以學到的學術,反而繼續培養佢自學研究一些學校無得讀或無甘重視的科目或課題,例如天 ...

謝謝MrBeast回覆, 上小學會再同老師傾下,睇吓有冇需要做IQ Test

簽名被屏蔽

nanakochan 發表於 20-3-26 09:30

謝謝MrBeast回覆, 上小學會再同老師傾下,睇吓有冇需要 ...
小學對普通小朋友來說是一個很大的轉變,資優的若在沒有足夠支援的學校更難(都是看ek網友分享)。就算未必是資優,一些處理資優兒的技巧可以都可以用得上,不防早一點準備

多謝各位的建議,好有啟發性,近日疫情影響,心情煩躁不安,每天待在家裏,想着想着育兒失了方向,現在思路比較清晰了,謝謝各位

樓主不如去隔離資優教育版睇下

MNIF 發表於 20-3-26 15:06
我有點疑問,資優兒定義是什麼?如何介定?想了解吓。
ek 臥虎藏龍,不想班門弄斧,只知以前好簡單iq130+,有錯或補充歡迎其他資優家長搭咀

‹ 上一主題|下一主題