用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) ...
go

掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) [複製鏈接]

掹飛 dead line 係邊日?
對方有冇權不俾我掹飛?

對方會否話"學校呢排無開門" 而不俾我掹飛?

有經驗朋友請分享一下.

6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

asdqwe 發表於 20-3-24 11:34
對方有冇權不俾我掹飛?
更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

會唔會負責老師今天無上班(emoji)

geminicwm 發表於 20-3-24 14:57
會唔會負責老師今天無上班(emoji)

咁你唔好last minute至去抽飛囉。

回覆 meimei小朋友 的帖子

其實要如何通知學校??Walk in the office? call in advance?

mianyang_99 發表於 20-3-24 15:36

其實要如何通知學校??Walk in the office? call in advance?

之前爬文間間唔同做法,有D walk in去攞都得,有D打電話約時間。總之唔好咁閔水先去。

mianyang_99    發表於 20-3-25 14:59
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實7號知﹐考慮一個EASTER 4日紅日..
14號打返去話抽飛會唔會太閔水呢...

wendyaupooh 發表於 20-3-24 15:48
其實7號知﹐考慮一個EASTER 4日紅日..
14號打返去話抽飛會唔會太閔水呢...

仲有2日都OK。

醒目開學勳章 王國長老

asdqwe 發表於 20-3-24 11:34
對方有冇權不俾我掹飛?
今年係第一年有抽飛呢樣野玩, 相信都無有經驗朋友分享到

教局安排得某段時間俾家長抽飛, 學校都要根據教局指引安排人手處理
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-24 16:05
今年係第一年有抽飛呢樣野玩, 相信都無有經驗朋友分享到

教局安排得某段時間俾家長抽飛, 學校都要根據教局 ...

以往都有抽飛,只不過係A直資抽去B直資,或者自行覺得in得好,好有信心去直資抽飛,等7月派彩。

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-24 16:25
以往都有抽飛,只不過係A直資抽去B直資,或者自行覺得in得好,好有信心去直資抽飛,等7月派彩。
...
以前係直資與直資, 同今年又唔用

以前係全靠估, 今次係有公布, 靠估真係好辛苦

miriam 發表於 20-3-24 16:36
以前係全靠估, 今次係有公布, 靠估真係好辛苦

所以有好多美麗的誤會。

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-24 16:37
所以有好多美麗的誤會。
今年解釋又解釋............無間道不停進行中

miriam 發表於 20-3-24 16:38

辛苦版主你了

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-24 16:39
辛苦版主你了
我都老喇.............無咁多氣..............

留意不是每間都比即時取回小六資料表.
我打去都要2日後先攞得返

mianyang_99 發表於 20-3-24 15:36

依家有疫情,你都唔好諗住walk in啦。打個電話去問問好D。

mianyang_99    發表於 20-3-25 15:05

miriam 發表於 20-3-24 16:38

辛苦你了!!

想請問大家,抽飛是不是取回小六學生資料表正本就夠了?還要不要其他手續,例如要求學校取消張 Undertaking, & copy給家長之類?
‹ 上一主題|下一主題