用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
go

聖保羅男女vs瑪利諾  

如果家境一般,選擇聖保羅男女需要搬家,但囡囡喜欢男女校,该如何选择?

住得好遠?車程要幾耐?

回覆 Ygbc 的帖子

到瑪利諾車程大約50分鐘,spcc大約1.5小時.

當然車程短好d

Ygbc 發表於 20-3-20 14:14
如果家境一般,選擇聖保羅男女需要搬家,但囡囡喜欢男女校,该如何选择?

女女鐘意梗係SPCC啦,讀得起勁乜都抵晒!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

一程車要1.5小時又似乎遠咗D~~~

值得為SPCC搬屋

回覆樓主:

SPCC

特等開個新會員入來問大家意見?

1)如已獲SPCC錄取,唔讀將來會後悔?

讀嘛,家庭條件一般——當然,各人的定義“一般”是不同的,外人並不能簡易從尼兩個字判定——因而是否值得花這六年的學費只有自己最清楚。

唔讀SPCC,相信樓主阿女的能力,在其他學校亦有優異成績。這點在乎樓主及女女的選擇。

如果(1)的預感强烈,甘唔使多講,一個字,讀!並爲此而搬。

若果(1)的預期不那麽强烈,僅僅係猶豫。那麽,可以在7月在已有瑪記的前提下叩門,專揀刁鑽的男女校去叩——如此可滿足喜歡男女校問題。

PS:未SPCC錄取。沒報瑪記。一心等自行,亦有打算7月叩門男女校。

回覆 medicine 的帖子

麥當勞道出offer前後,會有一連串 "SPCC V 其他名校神校"嘅po,然後結果總係 "揀SPCC啦! " 嘅 reply。

大家明嘅。

Sheep06    發表於 20-3-20 18:43

ucw 發表於 20-3-20 17:35
回覆 medicine 的帖子

麥當勞道出offer前後,會有一連串 "SPCC V 其他名校神校"嘅po,然後結果總係 "揀SPC ...

睇得通透。

問衆人意見,無非係爲了自己的選擇打强心針。我一定相信,必然一面倒是山頂,而不論對面是QC或喇記或其他女校/男女校。

不過,縂會有其他聲音,就睇誰來扮演。

最終決定權,一定在用家/家長個度。當然,有的POST就沒決定權,純為娛樂。

回覆樓主:

始終升中人生得一次,好多家長得一個子女,無經驗好正常,佢地知邊D係神校,知道點揀!但卻不知道考入的難度!以為可比你事旦入一間!
假若樓主已在SPCC首round已被取錄,相信MCS在4月中埋的機會好大好大,係值得出帖去討論的。
假若等GA,就一次過等晒30/3及7/4再決定,若中晒先再煩過,若只中一間就乜都吾使諗!若兩間都吾掂,等7月啦!

兩間都神校級,而囡囡已有選擇,尊重佢啦!

fatman69 發表於 20-3-20 17:53
始終升中人生得一次,好多家長得一個子女,無經驗好正常,佢地知邊D係神校,知道點揀!但卻不知道考入的難 ...

如無睇漏,所以好少見到最近 SPCC OS, YT 首 round 中左的人,在這裏 vs 呢間、果間。是否 OS YT 已入的,多數都安心入 SPCC,冇乜其他掛慮。

Ooooo

Sheep06 發表於 20-3-20 18:03
如無睇漏,所以好少見到最近 SPCC OS, YT 首 round 中左的人,在這裏 vs 呢間、果間。是否 OS YT 已入的, ...

報考得SPCC的,好少收左後左諗右諗,今年情況特殊,有機會直+津double offer,所以先多左呢類帖。
不過,要真正vs,係要考過讀過先有得up,都係果兩句.....

唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高

如果搬到就搬,50 mins 返學其實都好遠!返學唔止係 8 點上堂 4 點落堂咁簡單,有時候班會活動、職務、甚至老師會要求要早半小時返學,如果讀 Maryknoll,咁咪一樣要 6 點半出門口?!天都未光。仲未計放學有機會 extended lesson、補習、choir/music/制服團隊等,咁真係天黑先返到屋企。我 30 mins 車程,都要 7 點鬆啲出門口,有班會活動要早返就要 7 點。我啲同學要留校練習,都搞到夜晚 7 點先離開學校。

medicine 發表於 20-3-20 16:34
特等開個新會員入來問大家意見?

如果spcc 收左,你會叩邊間?