用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!
樓主: Tracy221
go

[英國] 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!   [複製鏈接]

Tracy221 發表於 20-3-16 11:54
我已經比晒deposit, 機票買埋, 遲下仲要香港學校申請退學, 都好煩惱下!

有擔心,所以香港千祈唔好申請退學住 ,最壞嘅情況係留香港讀多一年,都冇其他辦法了

JazzStyle 發表於 20-3-20 20:52
我同你一樣, 交咗留位費!機票, 驗身, VISA咩都未攪 ... ...
都唔知點訂機票好, 諗住陪開學就訂3張機票, 而 ...

驗身同visa原本都唔使咁早搞,至於機票,我們已通知agent暂時唔比錢住,再睇下疫情发展先。
問過英國學校,话有机会九月開學用online上堂…………

JazzStyle 發表於 20-3-21 14:29

係呀~Visa同驗身都可以遲啲先攪。

正常係會提早book机票,所以原本我地係要比錢agent訂機票的了……不過現在情況咁,下學年能否开学都唔知,机票當然唔搅住了……

JazzStyle 發表於 20-3-21 14:29

係呀~Visa同驗身都可以遲啲先攪。

學校話online係其中一個方式,咁樣學生過唔到英國都可以照開學, 但係始終 都要睇情況乜都未定

PacoMum 發表於 20-3-22 10:34
on line 上堂學费點計,無住宿,無膳食,無活動,無理由比番full boarder 學费喎 ...

细節未有,始終情況發展如何暫時冇人知,學校要處理今學年的課程及學生先。當然最希望6、7月疫情有好轉,8月可以如期出發

noel2010 發表於 20-3-22 10:41
如果學生留港on line 上課,時差都係一個問題。現在有香港人回港,都係要半夜起身上課,他們都叫一向有時 ...

如果全年online就唔會考慮啦,根本冇意思。 我心目中預算係,如果九月唔能夠正式去英國開學, 聖誕節前喺香港online 上住課先仲可以接受, 最遲聖誕節後啟程去英國正式上學。
如果咁樣唔得 就索性係香港讀多一年先

longlokma 發表於 20-3-22 10:51
如果全年online就唔會考慮啦,根本冇意思。 我心目中預算係,如果九月唔能夠正式去英國開學, 聖誕節前喺 ...

時差對我孩子不是問題…… 佢喺香港經常夜一夜都唔瞓

noel2010 發表於 20-3-22 10:56
大家都未知疫情完結期,不過英國全部學校下星期改on line,上星期已有部份學校是用on line 上課。當地中小 ...

是啊…… 所以我一問佢哋九月開學嚟唔到英國會點, 佢已經即刻答我可以online上堂。
咁所以我先至預計萬一下學年疫情未完都會繼續係online, 學習我覺得問題唔太大, 但當初想孩子去英國留學,在英國生活体验都係好重要, 唔只係為咗考英國嘅公開試。
依家只係畀咗心理準備孩子, 有機會喺香港繼續讀多一年, 其他嘢只有 等事態發展了

samsam123321 發表於 20-3-28 22:16
唔會深夜上,上堂最多上到4 時,香港都係12點

啊……咁都ok,謝謝
‹ 上一主題|下一主題